Direcció General de Comunicació

Barcelona

La Generalitat i ONU-Hàbitat enforteixen la col·laboració amb un acord per al Programa Global de Ciutats Resilients

query_builder   20 abril 2021 14:45

event_note Nota de premsa

La Generalitat i ONU-Hàbitat enforteixen la col·laboració amb un acord per al Programa Global de Ciutats Resilients

  • El Govern català contribuirà amb 1,2 milions d’euros durant quatre anys al manteniment a Barcelona de la seu d’aquest programa, que aportaran a parts iguals els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

 

  • ONU-Hàbitat utilitzarà Catalunya com a model per a l’enfocament regional de la seva Eina de Perfils de Ciutats Resilients

 

  • El Departament de Territori ja va signar el 2017 un memoràndum d’entesa amb ONU-Hàbitat, que recentment s’ha prorrogat, pel qual ambdues institucions es donen suport mutu i col·laboren en projectes específics, amb especial atenció a l’Agenda Urbana de Catalunya

 

El Consell Executiu ha aprovat la subscripció d’un acord de col·laboració entre ONU-Hàbitat, que és l’organisme de Nacions Unides per als assentaments humans, i la Generalitat, mitjançant els departaments de Territori i Sostenibilitat (TES) i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Segons aquest acord, el Govern català contribuirà amb 1,2 milions durant quatre anys al manteniment a Barcelona de la seu del Programa Global de Ciutats Resilients i ONU-Hàbitat utilitzarà Catalunya com a model per a l’enfoc regional de la seva Eina de Perfils de Ciutats Resilients.

 

El Programa Global de Ciutats Resilients forma part del Pla Estratègic 2020-2023 d’ONU-Hàbitat i té l’objectiu d’incorporar la resiliència urbana en les polítiques d’urbanització sostenible mitjançant un plantejament multisectorial. Així, té en compte tant les diverses amenaces que pateixen les ciutats, com ara el canvi climàtic, com els diferents actors que hi poden intervenir, com poden ser els diversos nivells de govern. El Programa està també alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Acord de París contra el Canvi Climàtic i l’Agenda Urbana, entre d’altres.

 

El 2017, el Departament de TES ja va signar un Memoràndum d’entesa amb ONU-Hàbitat, que recentment s’ha prorrogat. El memoràndum partia de la base que les ciutats haurien de ser el focus d’aplicació d’accions per incrementar la resiliència davant del canvi climàtic, de polítiques de reducció del risc, rehabilitació i desenvolupament sostenible. Les accions de cooperació que es desprenen d’aquest memoràndum es concentren en les àrees de responsabilitat del Departament de TES, com són les polítiques urbanes, el desenvolupament sostenible, la planificació del sòl, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i dels residus, i el transport públic.

 

Aquell memoràndum va establir el marc necessari per compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics, unes tasques que es concreten anualment. Ara, el Govern català considera necessari reforçar la capacitat de resiliència del territori per fer front als reptes i amenaces actuals, i és per això que ha donat llum verda a la signatura d’aquest nou acord de col·laboració.

 

ONU-Hàbitat, de la seva banda, vol donar un enfocament regional a la seva Eina de Perfils de Ciutats Resilients, i es compromet a utilitzar Catalunya com a model. El Departament de TES promourà la participació de ciutats mitjanes catalanes en la implementació d’aquesta eina i proporcionarà coneixement sobre l’aplicació a Catalunya dels ODS, l’Acord de París contra el Canvi Climàtic i l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya.

 

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència donarà suport a les actuacions que desenvolupi el Departament de TES. A més, en matèria d’acció exterior, l’acord amb ONU-Hàbitat reflecteix l’interès de la Generalitat en l’atracció i el manteniment de programes i iniciatives d’àmbit global vinculades a les Nacions Unides a Catalunya. En aquest sentit, el Govern vol que Catalunya se situï com un espai de referència en l’establiment de seus i programes d’organismes internacionals i com a lloc de celebració de cimeres globals. El Programa Global de Ciutats Resilients de Nacions Unides és, doncs, un exemple que plasma aquesta voluntat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia