Drets Socials

El conseller visita l'exposició a Camarasa

El conseller El Homrani inaugura l'exposició itinerant "La vaga de la Canadenca (1919-2019)" a Camarasa, on va començar el conflicte

query_builder   21 abril 2021 12:03

event_note Nota de premsa

El conseller El Homrani inaugura l'exposició itinerant "La vaga de la Canadenca (1919-2019)" a Camarasa, on va començar el conflicte

  • L’exposició itinerant també es podrà visitar a les localitats de Lleida, Tàrrega, Vilamòs, Esterri d’Àneu i Balaguer
  • Organitzada per Treball, Afers Socials i Famílies, commemora el centenari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de vuit hores
Visita a l'exposició

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha inaugurat, amb l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, l’exposició itinerant, “La vaga de la Canadenca (1919-2019)”, organitzada pel Departament.

El conseller ha destacat que l’exposició recorda la importància que va tenir la vaga de la canadenca i el seu bressol, Camarasa: “No en som conscients, però va acabar portant la jornada de 8 hores a tot l’Estat espanyol. És d’una importància cabdal per entendre l’evolució del moviment obrer i les lluites obreres. En aquest sentit, no podem permetre que aquesta memòria quedi aïllada”. “Cal que reconeguem el paper que ha tingut el moviment obrer en els avenços socials, i especialment el del conflicte i la capacitat de negociació posterior”, ha assenyalat.

L’exposició, que commemora el centenari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de vuit hores, es pot visitar gratuïtament al Casal de Camarasa fins el dia 29 d’abril.

Posteriorment, “La Vaga de la Canandenca” s’exposarà a Lleida (Museu de l’Aigua) del 1 al 26 de maig; Vilamòs (Ecomuseu çò de Joanchiquet de Vilamòs) del 28 de maig al 16 de juny; Esterri d’Àneu (Ecomuseu de les Valls d’Àneu) del 18 de juny al 14 de juliol; i Balaguer (Museu de la Noguera) del 16 de juliol al 25 d’agost.

https://treball.gencat.cat/ca/canadenca/exposicio-itinerant/

Després de la demarcació de Lleida, l’exposició arribarà a la demarcació de Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona i Catalunya Central.

A la ciutat de Barcelona, prop de 11.000 persones la van visitar al Museu d’Història de Catalunya, que va col·laborar en l’organització conjuntament amb la Fundació Endesa.

Visita a l'exposició

L’objectiu de l’exposició és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’esdeveniments i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans/es, com estableix el Decret de política commemorativa del Govern de la Generalitat i de la Comissió de Commemoracions.

La vaga de “La Canadenca” l’any 1919 va esdevenir de gran transcendència amb relació al desenvolupament de les conquestes dels drets laborals i socials fins l’actualitat.

L’inici de la vaga per denunciar les dures condicions de treball que patien els treballadors durant la construcció de la presa i central de Camarasa va suposar, a partir de la solidaritat obrera, la mobilització sindical més important de l’època.

La conquesta de la jornada de vuit hores és un símbol dels drets laborals aconseguits per la classe obrera, i l’exposició ressalta el paper de Catalunya en la consecució d’aquesta fita.

De fet, el Decret de les vuit hores va ser aprovat pel Govern espanyol el 3 d’abril de 1919 com a conseqüència de la vaga de La Canadenca, per la qual cosa el paper de Catalunya va ser clau perquè Espanya esdevingués el primer país de l’Europa Occidental que va assolir aquest avenç laboral.

L’exposició “La vaga de la Canadenca (1919-2019)”

L’exposició s’estructura en dos àmbits diferenciats, el del context que inclou una referència a la lluita per les vuit hores laborals i el de la vaga.

A l’àmbit del context històric, es parla de la companyia que va revolucionar el panorama de les empreses elèctriques, La Canadenca, del sindicalisme i de la Mancomunitat.

A l’àmbit de la vaga s’explica com l’aturada es va iniciar a Camarasa; com es va estendre a Barcelona i tot Catalunya fins esdevenir vaga general que només va finalitzar quan el Govern espanyol va aprovar un Decret de jornada laboral de vuit hores.

Al llarg de l’exposició es pot veure un conjunt de material gràfic, imatges de fotoperiodistes i d’humoristes gràfics, filmacions, amb una cronologia per entendre les diferents etapes de mobilització, que permet un apropament als esdeveniments i l’època en que va succeir.

 

Panells de l'exposició

La Vaga de la Canadenca

La Vaga de La Canadenca va ser un moviment de reivindicació laboral dirigit per la Confederació Nacional del Treball (CNT), el sindicat únic d'aigua, gas i electricitat, que va suposar la conquesta de la jornada de treball de vuit hores, una de les fites del moviment obrer mundial.

El conflicte, que es va iniciar a Camarasa i es va estendre a Lleida i després a Barcelona i altres indrets de Catalunya, a Barcelona va començar quan l'empresa Riegos y Fuerza del Ebro, filial de la Barcelona Traction, Light and Power Company, Limited, més coneguda com La Canadenca, va introduir canvis en les condicions de treball del personal de facturació, i es va allargar durant un mes i mig. El conflicte va aconseguir paralitzar un 70% de la indústria local barcelonina i va deixar sense llum bona part del territori català.

El Govern espanyol va mobilitzar l'exèrcit per intentar tornar a produir electricitat, i va enviar tropes tant a Barcelona com a les centrals productores de la província de Lleida.

Els treballadors en vaga empresonats van omplir els vaixells del port de Barcelona, la presó Model i el castell de Montjuïc.

El suport popular i la maduresa organitzativa de la classe treballadora van suposar un notable apoderament del moviment obrer català i espanyol, i l'entrada en una nova etapa de la història contemporània marcada per la conquesta de drets socials i llibertats polítiques, tot i la posterior etapa de repressió, empresonaments, i l'auge del militarisme colpista.

Per més informació detallada sobre la Vaga de la Canadenca, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha creat aquest web que la documenta i l’explica:

http://treball.gencat.cat/ca/canadenca

 

5  

Imatges

El conseller visita l`exposició amb l'alcaldessa de Camarasa

El conseller visita l`exposició amb l'alcaldessa de Camarasa 361

Visita a l'exposició

Visita a l'exposició 447

Fotografia de les personalitats

Fotografia de les personalitats 431

Visita a l'ajuntament

Visita a l'ajuntament 326

Plafons de l'exposició

Plafons de l'exposició 442