Territori

Mapa de localització de recursos informatius geològics

PRESENTACIÓ AMB MOTIU DEL DIA DE LA TERRA

Neix Espaigea, el nou espai de divulgació de la geologia a Catalunya

query_builder   22 abril 2021 13:16

event_note Nota de premsa

PRESENTACIÓ AMB MOTIU DEL DIA DE LA TERRA

Neix Espaigea, el nou espai de divulgació de la geologia a Catalunya

  • És una web oberta on les diferents institucions relacionades amb el món de la geologia poden donar a conèixer les seves activitats
  • Vol acostar els aspectes de la recerca científica que aporten coneixement geològic a la ciutadania, tot i que posa un èmfasi especial en la comunitat educativa
  • Qualsevol institució o ens que organitzi activitats relacionades amb les ciències de la Terra s’hi pot adherir per difondre-les
Fotografia del secretari general durant la presentació d'Espaigea

El secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, han presentat avui Espaigea, una nova plataforma web de divulgació de la geologia i les ciències de la Terra oberta a la contribució voluntària de totes les entitats i institucions d’aquest camp científic. La presentació s’ha fet amb motiu de la celebració del Dia de la Terra.

Així, Espaigea es concep com un nou espai virtual de divulgació de la geologia a Catalunya, amb la voluntat de connectar totes les institucions, associacions, entitats, museus, centres d'interpretació o divulgadors, entre d’altres, que realitzen activitats relacionades amb la geologia i les ciències afins. L’objectiu d’Espaigea és posar-les en valor i donar-les a conèixer per millorar i incrementar la formació, la cultura i els aspectes de la recerca científica que aporten coneixement geològic a la ciutadania.

És el resultat d’una iniciativa conjunta promoguda per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB); el Departament de Geologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); el Centre GEOCAMB del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona (UdG); el Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya; l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC); Geociències Barcelona - CSIC (GEO3BCN-CSIC); el Centre Excursionista de Catalunya (CEC); l’Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs - Delegació de Catalunya (COLGEOCAT), l’Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT), i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El secretari general del Departament de TES, Ferran Falcó, ha posat de manifest que “els reptes més importants que planteja avui la nostra societat, que vol ser cada cop més segura i sostenible, no es poden abordar sense disposar del millor coneixement possible del medi i, en aquest sentit, és essencial crear consciència pública sobre el paper social del coneixement geològic”.

És important l’esforç per acostar la Geologia a la gent i és fonamental que la Geologia s’imbriqui en les decisions que es prenguin sobre qualsevol activitat que vulguem fer al territori”, ha emfasitzat.

A més, “els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”, ha afegit, “expliciten que és clara la necessitat de tenir un coneixement de l’estructura, l’evolució i la dinàmica del nostre planeta”.  

Fotografia del director de l'ICGC, Jaume Massó, durant la presentació

En el mateix sentit s’ha pronunciat el director de l’ICGC, Jaume Massó, que ha volgut subratllat que “les Ciències de la Terra, en general, són fonamentals per assegurar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i per un bon ús del territori, més encara en el context d’emergència climàtica en el que estem”.

No obstant això, la necessitat evident del coneixement del medi geològic i dels processos que hi tenen lloc contrasta amb la poca difusió i divulgació de les diverses temàtiques de la geologia”, ha lamentat. És per aquest motiu que l’ICGC ha coordinat el grup de treball amb les altres institucions científiques per impulsar Espaigea, “una plataforma cooperativa de divulgació de la Geologia i les Geociències a Catalunya”, ha explicat Massó.

Un altaveu de referència per a la ciutadania

Aquesta nova iniciativa neix per a ser un altaveu de referència de les diferents activitats de divulgació de la geologia que es fan a Catalunya, per assegurar-ne la seva difusió. És per això que la web disposa d’una secció on es centralitzen les agendes de les entitats adherides i on s’hi pot trobar informació sobre conferències, seminaris, debats, webinars, cursos, jornades, tallers, exposicions, sortides de camp o geolodies.

Mapa de localització de punts d'informació geològica al territori

A més, a la secció anomenada Territori, s’hi mostren, de manera georeferenciada, les instal·lacions, els equipaments, les infraestructures i els espais físics o virtuals des d’on es facilita informació geològica de Catalunya de manera permanent. En aquest mapa en línia s’hi pot trobar la informació d’universitats, centres de recerca, museus, panells informatius, centres d’interpretació, llocs d’interès geològic o d’altres instal·lacions singulars relacionades.

Espaigea també contribueix a difondre tot tipus de publicacions i recursos, en suport material o digital, que acostin les persones al coneixement de les ciències de la Terra de forma general i al patrimoni geològic de manera específica. S’hi poden trobar recursos didàctics, llibres, revistes, guies de camp, blocs, webs, vídeos, podcasts, articles de divulgació científica o projectes educatius, entre d’altres.

 

Recursos educatius

Espaigea s’adreça a tota la ciutadania interessada, però incideix especialment en la comunitat educativa. D’aquesta manera, s’enumeren activitats formatives, recursos didàctics i eines que contribueixin a la formació i l’actualització científica del professorat en el camp de les ciències de la Terra.

Les entitats o institucions que es vulguin adherir a aquesta plataforma per poder-hi anunciar la seva activitat o els seus recursos,  poden contactar a través de la web.

4  

Imatges

Fotografia Ferran Falcó

Fotografia Ferran Falcó 253

Fotografia Jaume Massó

Fotografia Jaume Massó 361

Mapa de localització de punts d'informació geològica

Mapa de localització de punts d'informació geològica 139

Captura de pantalla de diversos recursos educatius d'Espaigea

Captura de pantalla de diversos recursos educatius d'Espaigea 1085

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 675

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia