Salut

Roda de premsa vacunació

Salut proposa que Catalunya endarrereixi la segona dosi fins a les vuit setmanes per fer-ne un estudi observacional

query_builder   27 abril 2021 18:50

event_note Nota de premsa

Salut proposa que Catalunya endarrereixi la segona dosi fins a les vuit setmanes per fer-ne un estudi observacional

  • Prop de 2,2 milions de catalans ja tenen algun tipus de protecció davant del virus en haver passat la malaltia o perquè ja han estat vacunats amb almenys una dosi 
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que el Departament de Salut ha demanat a la Secretaria de Estado del Ministerio de Sanidad que Catalunya endarrereixi la segona dosi de la vacuna ARNm fins a les 8 setmanes per a la vacunació de les cohorts menors de 79 anys per fer-ne un estudi observacional. Segons ha detallat, la proposta estaria oberta a la participació d'altres comunitats interessades que podrien alhora contribuir a futurs plantejaments de noves estratègies de vacunació poblacionals. “Estem oberts a l'aplicació d'altres estudis similars que incorporin conclusions de nova evidència científica en les estratègies de vacunació contra la COVID-19”. Al cap de dos o tres mesos es podrien tenir resultats sobre l’eficiència d’aquest endarreriment de la segona dosi.

També ha recordat que nombrosos països han adoptat estratègies ampliant l'interval com és el cas del Regne Unit, Itàlia, França, Dinamarca, Alemanya o Finlàndia. Aquestes estratègies, basades en una major separació entre les dosis, persegueixen l'objectiu de reduir el percentatge de noves infeccions, hospitalitzacions i morts.

El secretari també ha presentat les dades sobre quanta població catalana ja està protegida avui dia enfront del virus, sigui perquè ja ha passat la malaltia i té una immunitat natural o bé perquè ha rebut alguna dosi de vacuna: “Tenim gairebé 2,2 milions de catalans protegits, un 28% de la població ja té una certa immunitat”.

La vacunació, un acte solidari

Pel que fa a la situació epidemiològica, Argimon ha explicat que “ens trobem en un altiplà en el qual no pugem, però tampoc baixem. Les xifres de casos setmanals i d’ingressats a les unitats de cures intensives encara són massa elevades”. En aquest sentit, el secretari ha volgut posar èmfasi en el fet que la vacunació “no és només un acte individual, sinó solidari i col·lectiu. Si fa uns mesos la solidaritat era posar-se la mascareta, ara també ho és vacunar-se. Hem de pensar en una vacunació global per arribar a una certa normalitat global”.

Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les dades de vacunació i ha anunciat que aquesta setmana s’ha assolit el rècord d’arribada de vacunes setmanals amb 327.900 dosis. D’aquestes 280.800 són de Pfizer-BioN, 30.200 Moderna i 16.900 d’Oxford-AZ.
Pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 90,2% en primeres dosis i un 61,2% de pauta complerta. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 51% i un 4,2% les de pauta complerta. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura de primeres dosis del i un 3,5% de pauta complerta. Finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys aquestes són del 52% i 4,5% de pauta complerta.

En total, des de l’inici de la pandèmia, ja s’han administrat 2.376.562 vacunes (un 96,97% del total de vacunes rebudes fins al divendres), 1.740.611 de les quals són primeres dosis i 635.951 segones.Cabezas també ha aprofitat per agrair l'esforç dels professionals que estan als punts de vacunació i que s'han d'adaptar als diferents canvis en la planificació provocats per l'endarreriment de les dosis de vacunes.

1  

Imatges

Roda de premsa vacunació 27/04/2021

Roda de premsa vacunació 27/04/2021 272

1  

Fitxers adjunts

Presentació rdp vacunació 27/04/2021

Presentació rdp vacunació 27/04/2021
PDF | 942