Salut

Salut Pública investiga si hi ha un origen comú en un grup de malalts diagnosticats de legionel·losi a Sabadell

query_builder   28 abril 2021 17:00

event_note Nota de premsa

Salut Pública investiga si hi ha un origen comú en un grup de malalts diagnosticats de legionel·losi a Sabadell

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental, i el Servei de Salut Pública del Vallès Occidental Est de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona, en col·laboració amb l´Ajuntament de Sabadell, estan investigant si hi ha un origen comú en un grup de malalts diagnosticats de  legionel·losi durant les darreres setmanes al municipi de Sabadell, a la comarca del Vallès Occidental.

Des del 27 de març de 2021 fins al 18 d’abril s’han detectat 6 malalts de legionel·losi relacionats amb Sabadell, que havien iniciat símptomes entre el 27 de març i el 18 d’abril; 5 van requerir ingrés hospitalari i, a data d’avui només un cas està hospitalitzat, són 6 homes, d’entre 30 i 90 anys. Els malalts tenen en comú que resideixen a Sabadell però no es concentren amb cap zona ben delimitada de Sabadell, i a més, alguns tenen altres exposicions a fora del municipi.

S’ha iniciat la investigació epidemiològica i la investigació ambiental com a principi de precaució, recollint la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme inspeccions a les instal·lacions de risc del municipi, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc del tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre l’origen del brot.

No es pot descartar, a data d’avui, que puguin aparèixer més afectats en els propers dies atès que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies, si bé fa més d’una setmana que no es detecta cap malalt relacionat amb aquests municipis.

S’han reforçat tant les activitats de vigilància epidemiològica com d’investigació ambiental, i s’ha informat a tots els centres hospitalaris de la zona.

Informació útil per a la ciutadania

  • La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
  • Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d’edat avançada.
  • La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
  • Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
  • Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia