Ho demostren les experiències vitals de Lina Khalifeh, Serge Gasore i Juan Diego Blas, que han compartit com l’esport ha estat un motor pel canvi tant en la seva pròpia vida com per al conjunt de la comunitat de la qual formen part. La conversa ha estat moderada pel periodista i director de la revista 5W, Agus Morales, i hi han assistit un centenar de persones.
Lina Khalifeh és taekwondista i fundadora de SheFighter, un estudi de defensa personal per a dones iniciat a Jordània el 2010 i que, una dècada després, està present a 35 països del món. Com a defensora dels drets de les dones, ha animat a buscar “solucions creatives” per superar les violències de gènere. En aquest sentit, Khalifeh ha descrit SheFighter com “un espai comunitari per afrontar les pors i transformar-les en apoderament”, ja que les arts marcials són “una manera de canalitzar l’energia i reduir la conflictivitat”. Per la seva banda, Serge Gasore, exatleta i fundador de l’ONG Rwanda Children, ha compartit com l’esport ha estat una “medicina” a l’hora de “sanar” el trauma que li va causar sobreviure al genocidi contra els tutsis a Ruanda. Ara treballa per traslladar aquesta medicina a la seva comunitat. "Amb l'esport hem ajudat la comunitat a no diferenciar de quina tribu som, sinó a treballar plegats", ha explicat Gasore.
Juan Diego Blas ha afegit a la conversa la manera com l’esport pot ser una eina per a la inclusió en tots els àmbits: “Des de la perspectiva de gènere, en situacions de conflicte o per acabar amb la discriminació de persones discapacitades”. Blas, jugador olímpic de pilota basca i de tir en arc, va néixer amb una diversitat funcional i ha explicat que l’esport li ha canviat la vida, en ajudar-lo a acceptar la seva situació personal. Gràcies a la pràctica de l’esport, avui és cofundador de United Play International i és part del Comitè Olímpic de Guatemala, on lidera un programa contra l'abandonament escolar a través de l'esport. En la seva intervenció, l'esportista guatemalenc també ha convidat a alinear els projectes esportius als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.
Una aposta per la singularitat de la cooperació catalana
Durant la inauguració de la sessió, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha posat en valor el suport el Govern a l’eix d’esport i desenvolupament, que es va començar a treballar especialment des de la legislatura 2015-2017, amb el conseller Raül Romeva al capdavant del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, com a una oportunitat per impulsar la cooperació transformadora i contribuir en la defensa dels drets humans i la pau. Per a Vila, es tracta d’un eix “estratègic” en el marc d’una “política pública transversal de Govern” i d’una “aposta per la singularitat de la cooperació catalana”. “Des del Govern creiem fermament en la necessitat de potenciar l’ús de l’esport com un instrument que faciliti la inclusió social d’aquells col·lectius més desafavorits i promogui la convivència”, ha afirmat el director general, que també considera l’esport com un element “imprescindible” per "formar una societat compromesa amb els drets humans i els reptes globals”. Vila ha subratllat la importància de crear aliances i sinergies entre els actors de l’esport i de la cooperació per complementar experteses i metodologies amb impacte en la vida de les persones.
A la benvinguda de l’acte també hi ha participat Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport, del Departament de Presidència, que ha defensat l’ús del concepte “esport 360” per parlar de l’esport com a un conjunt de valors que sumen la voluntat de millorar la societat en molts àmbits i “per afrontar reptes globals i locals”. A més, Reig ha apostat per “vincular la política esportiva a la cultura de pau perquè sigui una eina pel desenvolupament a través de la promoció de valors comuns, com ara la tolerància, la solidaritat i la pau”.
Un eix clau en la política pública de cooperació
La sessió d’aquest dijous és la primera d’un cicle que comptarà amb més seminaris per aprofundir coneixements en l’eix de l’esport i el desenvolupament. Les tres properes sessions que s’estan preparant tenen com a objectiu treballar amb els ajuntaments i ens locals; fer un taller pràctic per acostar metodologies a entitats catalanes per fer projectes d’esport i desenvolupament exitosos; i, per últim, conèixer de primera mà l'experiència d’organismes internacionals en aquest àmbit.
Aquest cicle forma part de l’estratègia del Govern de promoure l’esport per al desenvolupament com a part integral de la seva política pública de cooperació per al desenvolupament, conscient del seu potencial per al desenvolupament sostenible i la construcció de pau. Es tracta, doncs, d'una activitat que dona continuïtat a aquesta línia de treball, que al 2019 es va plasmar en la celebració del Congrés Esport i Cooperació Internacional, que va reunir més de 180 representants d’arreu del món dels àmbits de l’esport i la cooperació al desenvolupament i va reunir-ne les millors pràctiques, amb l’objectiu de construir aliances entre els dos sectors.
A partir del Congrés, el Govern de Catalunya va assumir el lideratge de l’Acció 5 del Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO, que té com objectiu crear un mecanisme d’intercanvi d’informació i gestió del coneixement sobre polítiques públiques d’esport i activitat física i bones pràctiques internacionals per evidenciar-ne la capacitat de transformació social, i la contribució al desenvolupament global i als Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030.