Salut

Roda de premsa

El Govern prorroga les mesures i obrirà la restauració fins les 23h el 9 de maig

query_builder   30 abril 2021 16:05

event_note Nota de premsa

El Govern prorroga les mesures i obrirà la restauració fins les 23h el 9 de maig

  • Vergés ha destacat que “les previsions de vacunació ens fan ser optimistes, la setmana que ve rebrem més de 550.000 vacunes”
  • Sàmper demana prudència a la carretera davant del primer cap de setmana sense confinament comarcal
Roda de premsa
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest matí en roda de premsa que la “situació epidemiològica és estable i d’estancament des de ja fa uns dies”. Actualment hi ha 480 persones ingressades a les unitats de cures intensives dels hospitals catalans, algunes menys que la setmana passada, i més de 10.000 contagis setmanals.

La radiografia de la situació epidemiològica va de la mà de la projecció optimista amb el pla de vacunació. Salut preveu rebre més de 550.000 vacunes la propera setmana i aquest fet, segons Vergés, permetrà “fer un salt important en la cobertura vacunal de persones d’entre 60 i 69 anys”. En els pròxims dies es preveu tenir “més del 80% de les persones majors de 80 anys vacunades amb la dosi completa, i més del 80% amb primera dosi, tant dels majors de 70 anys com de la franja d’edat entre 60 i 69 anys”.

L’alta cobertura vacunal i l’estabilitat de la situació epidemiològica permet prorrogar les mesures fins el 9 de maig a les 0.00 hores amb alguna actualització: les convocatòries d’assemblees d’entitats esportives i la reobertura dels parcs infantils més enllà de les 20 h.

En aquest marc la consellera Vergés també ha destacat que “les dades ens mostren com amb el ritme de vacunacions d’avui en tres setmanes haurem impedit més d’un 35% d’ingressos a UCI, la meitat de les hospitalitzacions i haurem reduït la mortalitat un 75%”. És per això que avui ja s’ha avançat que a partir del 9 de maig es permetrà “l’obertura continuada de la restauració fins les 23 h en les mateixes condicions que fins ara”, així com “dels parcs d’atraccions tancats des de finals d’estiu”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha conclòs que l’estancament dels contagis es deu “al número important de persones amb immunitat, ja sigui perquè han passat la malaltia o perquè estan vacunats”.
roda de premsa

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que de cara aquest cap de setmana, el primer sense confinament comarcal després de Setmana Santa i coincidint amb el festiu de l’1 de maig, “es preveu que surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona 415.000 vehicles entre les 15.00 h d’avui divendres 30 d’abril i les 15.00 h de demà dissabte 1 de maig”. “Tot i que -ha afegit- aquesta previsió del Servei Català de Trànsit pot veure’s afectada per la previsió  meteorològica que podria frenar la mobilitat d’oci de sortida”.

Davant el trànsit elevat que hi pot haver aquests dies festius, el conseller ha incidit “en la necessitat de no abaixar la guàrdia ni l'atenció en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents” i ha recordat que enguany els col·lectius vulnerables sumen 17 de les 27 víctimes mortals i concretament 11 són motoristes.

En aquest sentit, i en paraules del titular d’Interior, des del Servei Català de Trànsit es demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat d’aquests col·lectius, així com respecte i col·laboració a la resta d’usuaris per reduir les víctimes a les carreteres. “Apel·lem a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària” ha destacat.

D’altra banda, Sàmper ha explicat que a principis d’any es va posar en marxa per part de Mossos d’Esquadra un sistema de cita prèvia per presentar denúncies que ha tingut un efecte col·lateral positiu en la prevenció de la pandèmia. “Els primers mesos de vigència d’aquest sistema mostren que s’ha reduït gairebé en un 25% el temps d’espera a les sales d’espera, fet que implica menys interactivitat durant menys temps” ha detallat. 

En el transcurs de la roda de premsa, Sàmper també ha explicat que a partir del dia 3 de maig es prorroguen les mesures vigents actualment amb “dues petites modificacions”. “Decau  el tancament a les  8 del vespre  dels parcs infantils de titularitat pública i les assemblees esportives amb un  50% d’aforament i amb una limitació màxima de 500 persones en condicions normals o fins a mil si es tenen elements de ventilació forçada, també es podran fer”. Pel que fa a la resolució que entraria en vigor a les 00 hores del dia 9 maig, el conseller ha dit que “ hi hauria l’obertura de la restauració fins a les 23 hores tant en terrasses com en interior i amb les mateixes condicions que està oberta al migdia, també començarien a obrir-se els parcs d'atraccions amb un 30% de l’aforament, i el que són els espais dels centres cívics més enllà de les tasques que es poden fer a dia d’avui també estarien oberts”. “Restaria aquesta proposta de resolució del dia 9 de maig a possibles petites modificacions de qüestions menors que es poden introduir en el decurs dels següents dies” ha afegit.

Finalment, el conseller ha tornat a insistir en què “no podem oblidar les mesures estructurals de distància, mans, mascareta, i sobretot la ventilació”.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha  explicat amb més detall el servei de cita prèvia que es va posar en marxa el passat 7 de gener i ha destacat que “en només tres mesos d’implantació, es considera un servei d’èxit que facilita la gestió del temps al ciutadà i beneficia la gestió de denúncies a les mateixes comissaries”.

De l’anàlisi de les dades que es disposa, el comissari ha conclòs que és un servei que s’ha implantat amb una bona acollida per part de la ciutadania, arribant a suposar el 32% de les visites, amb 38.523 cites sol·licitades, d'un total de 120.990 visites a comissaria.

 El Servei de cita prèvia en només aquests tres mesos ha permès reduir en 4 minuts el temps d’espera per a posar denúncia, un 23%. Aquest era un dels objectius principals del seu llançament, facilitar la denúncia als ciutadans i també modernitzar els tràmits de les comissaries de tot el territori. ( S’ha passat d’un temps d’espera de mitjana de gairebé 17 minuts el 2020 a 13 minuts el primer trimestre de 2021)

Molinero ha recordat que es pot fer reserva de cita per denunciar a comissaria 365 dies/24h, amb disponibilitat a tot el territori, a través d’un senzill tràmit del web de Mossos d’Esquadra mossos.gencat.cat/citaprevia i ha explicat que el seu ús no és obligatori i és compatible amb adreçar-se a comissaria sense cita prèvia.


Barcelona, 30 d'abril de 2021

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia