Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa de precipitació acumulada abril 2021

Abril fred a Catalunya

query_builder   3 maig 2021 13:33

event_note Nota de premsa

Abril fred a Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de fred a gran part de Catalunya, especialment a zones àmplies del prelitoral, litoral empordanès i litoral Sud i ha estat normal al quadrant nord-oest del país
  • L’abril ha estat sec al litoral i prelitoral i molt sec al delta del Llobregat, en canvi a l’extrem sud del litoral, serra del Ports, àmplies zones de la plana de Lleida i de la depressió Central, al Prepirineu i a la vessant sud del Pirineu el mes s’ha de qualificar de normal o plujós

Una configuració sinòptica marcadament zonal amb un desplaçament del corrent en jet a nivells mitjans de la troposfera cap a les nostres latituds i amb ondulacions d’aquest formant àrees de baixes pressions a la península Ibèrica, ha provocat una meteorologia caracteritzada pel pas de diverses pertorbacions, que degut al seu origen atlàntic, algunes d’elles amb un recorregut sud-oest a nord-est, han provocat una distribució de la precipitació molt irregular.

D’altra banda, aquestes ondulacions han afavorit la presència de pols en suspensió degut als fluxos del sud que van generar i, per tant, una part de la precipitació registrada va ser acompanyada de fang.

En canvi, la temperatura s’ha mantigut una mica per sota de la mitjana climàtica per la nuvolositat associada a aquestes pertorbacions i pels dos episodis de fred que va patir Catalunya els dies 7 i 8 d’abril, i entre els dies 16 i 18 d’abril.

Episodi de fred dels dies 7 i 8 d’abril

Una massa d’aire molt freda d’origen continental va afectar gran part de l’Europa occidental, si bé la península Ibèrica en va quedar al marge. Després del front que va creuar el Principat  els dies 6 i 7 d’abril, es va produir un flux del nord-est i Catalunya va quedar afectada de refiló per la part més oriental de la massa freda.

  • Les glaçades van afectar alguns sectors del país les matinades dels dies 7 i 8. El primer dia se’n van registrar cap a algunes comarques de l’interior, si bé al Prat de Llobregat (el Baix Llobregat) la temperatura mínima va ser de 3,2 °C.
  • El segon dia les glaçades van arribar gairebé fins a la mateixa línia de la costa de l’Empordà: -0,9 °C a Sant Pere Pescador, -0,5 °C a Castelló d’Empúries i Torroella de Fluvià, i -0,3 °C Torroella de Montgrí.
  • A 12 de les 149 estacions de la XEMA amb més de10 anys de dades es va assolir la temperatura mínima absoluta d’un mes d’abril, ubicades a l’Empordà i a les comarques del Baix Llobregat, Priorat i Segrià.

Precipitació entre els dies 9 i 12 d’abril

La primera pertorbació amb entitat va afectar Catalunya entre els dies 9 i 12 d’abril i va deixar quantitats de precipitació per sobre dels 30 mm a molts punts del quadrant nord-est del territori.

  • La configuració sinòptica que va produir l’episodi va ser un solc en altura amb una zona de baixes pressions a la Mediterrània en superfície amb un flux del nord-est al Principat.
  • La quantitat més important registrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques de Catalunya (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va ser els 41,3 mm a les Planes d’Hostoles (la Garrotxa)
  • Alguns xàfecs van tenir una certa intensitat i si bé no es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a cap estació, si que es va superar el llindar d’1 mm per minut a punts del terç sud destacant els 1,9 mm/min a Horta de Sant Joan (la Terra Alta), o els 1,8 mm a Mas de Barberans (el Montsià).

Precipitació dels dies 14 al 17 d’abril

La segona pertorbació va creuar Catalunya entre els dies 14 i 17 d’abril i va deixar quantitats de precipitació per sobre dels 20 mm a àmplies zones del Prepirineu i algun punt del Montsià.

  • Va ser provocat per una depressió freda retrògrada que va interaccionar amb una de més càlida a la península Ibèrica i ubicant-se en superfície al sud-oest de la Mediterrània generant un flux de llevant cap a Catalunya.
  • Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 26,4 mm a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà); 24,1 mm a Lladurs (el Solsonès); 23,1 mm als Alfacs (el Montsià).
  • Cal remarcar que el dia 16 la cota de neu va baixar fins a 700 o 800 m a la Catalunya Central, sectors del prelitoral i Prepirineu. Nevada, d’altra banda, poc freqüent per l’època de l’any, avançada la primavera.
  • Després del pas del front es va produir una davallada de la temperatura destacant que es va registrar una temperatura mínima rècord d'abril a 2 de les 149 estacions de la XEMA amb >10 anys de dades: -2,4 °C a Maials (el Segrià) i 4,4 °C a Tarragona - Complex Educatiu (el Tarragonès)

Precipitació del 20 al 22 d’abril

La tercera pertorbació d’importància va afectar Catalunya entre els dies 20 i 22 d’abril i va deixar quantitats de precipitació per sobre dels 30 mm a l’Empordà i punts del terç sud.

  • Va ser provocat per una àrea de baixes pressions en superfície a la península Ibèrica i una pertorbació freda en altura desenganxada del corrent atmosfèric general.
  • Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 40,0 mm a la Bisbal d’Empordà (el Baix Empordà); 39,1 mm al PN dels Ports (el Baix Ebre); 38,7 mm a Monells (el Baix Empordà); 38,4 mm a Verges (el Baix Empordà).
  • Es va registrar algún xàfec puntualment intens com va ser el cas d’Horta de Sant Joan (la Terra Alta), on el dia 20 es va mesurar una intensitat màxima d’1,4 mm en un minut.

Precipitació del 24 al 30 d’abril

La darrera pertorbació del mes d’abril va afectar el país entre els dies 24 i 30 d’abril i va deixar quantitats de precipitació al voltant dels 100 mm a punts del Prepirineu:

  • Va ser provocat per una àrea de baixes pressions en superfície persistent que va entrar per l’Atlàntic el dia 24 i es va instal·lar a la península Ibèrica fins al dia 1 de maig. La precipitació no va ser continuada però amb forma de xàfecs que van acabar regant tot Catalunya.
  • Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 103,5 mm al Port del Comte (2.316 m) a la comarca del Solsonès; 97,7 mm a Viu de Llevata (l’Alta ribagorça); 95,7 mm a Santuari de Queralt (el Berguedà).
  • Es van registrar xàfecs intensos a punts del Prelitoral i Prepirineu destacant els 2,8 mm en 1 minut del dia 29 a Girona i els 2,6 mm en 1 min del dia 30 a la Granadella. A més es va superar el llindar de la Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (superació dels 20 mm en 30 minuts) al llarg del dia 30 a la comarca del Montsià: 31,4 mm en 30 min als Alfacs i 23,3 mm a Alcanar
  • Al llarg de l’episodi va nevar a l’alta muntanya a partir d’uns 2.000 – 2.500 m, acumulant gruixos destacats als sectors de major altitud. Entre el 26 d’abril i la matinada de l’1 de maig, l’estació d’Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) va mesurar 51 cm de neu nova i la de Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) 39 cm.

Abril fred a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de fred a gran part de Catalunya, especialment a àmplies zones del prelitoral, litoral empordanès i litoral Sud. En canvi, el mes d’abril ha estat normal al quadrant nord-oest del país (figura 1).

Cal remarcar que a l’Observatori de l’Ebre (el Baix Ebre) ha estat l’abril més fred des de 1991.

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes d’abril del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa Tmm
Mapa Atm

La taula següent mostra els valors d’anomalia (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’abril pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o inferiors a -1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Viladrau

Osona

-1,7

Olot

Garrotxa

-1,7

Castelló d'Empúries

Alt Empordà

-1,5

Sant Pere Pescador

Alt Empordà

-1,5

la Llacuna

Anoia

-1,5

La temperatura s’ha mantigut una mica per sota de la mitjana climàtica probablement per la nuvolositat associada a aquestes pertorbacions, per una manca de situacions anticiclòniques, i pels dos episodis de fred amunt descrits.

Sec o molt sec a Catalunya

L’abril ha estat sec al litoral i prelitoral i molt sec al delta del Llobregat. En canvi, a l’extrem sud del litoral, serra dels Ports, àmplies zones  de la plana de Lleida i de la depressió Central, al Prepirineu i a la vessant sud del Pirineu el mes s’ha de qualificar de normal o plujós (figura 2).

Les anomalies de precipitació han estat marcades per les pertorbacions que han visitat les nostres contrades amb un origen atlàntic o amb un recurregut de sud-oest a nord-est. A Berga (el Berguedà) ha estat l’abril més plujós des de 1971.

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes d’abril han superat els 100 mm de precipitació.

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

149,3

Santuari de Queralt

Berguedà

148,3

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

145,0

Núria (1.971 m)

Ripollès

125,3

Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló

Cerdanya

122,5

la Pobla de Segur

Pallars Jussà

121,5

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

120,8

Salòria (2.451 m)

Pallars Sobirà

117,3

Castellar de n'Hug - el Clot del Moro

Berguedà

114,4

Alinyà

Alt Urgell

109,3

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

106,0

el Pont de Suert

Alta Ribagorça

105,9

PN dels Ports

Baix Ebre

105,1

Montsec d'Ares (1.572 m)

Pallars Jussà

102,9

Lladurs

Solsonès

102,5

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’abril del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa PPT
Mapa APPT

Valors per sota dels normals de la irradiació solar global diària

La irradiació solar global mitjana diària d’abril ha estat per sota dels valors per l’època de l’any, per l’elevat nombre de dies ennuvolats que han provocat les diverses pertorbacions (fins a sis) que han afectat Catalunya (figura 3).

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’abril del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

3 de maig del 2021

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 424

Mapa AT

Mapa AT 257

Mapa PPT

Mapa PPT 295

Mapa AP

Mapa AP 274

Mapa ARS

Mapa ARS 247

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 599

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia