• L’Ajuntament ja ha rehabilitat les sales que acolliran aquest nou espai expositiu a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi

 

  • El cost estimat del projecte museogràfic és d’un milió d’euros

 

El Govern ha acordat concedir una subvenció de 616.240 euros a l’Ajuntament de Manresa per contribuir al finançament de la redacció i execució del projecte museogràfic del Museu Comarcal de Manresa per tal que esdevingui seu del Museu del Barroc a Catalunya. Així, l’Ajuntament de Manresa i la Generalitat de Catalunya sumen esforços per tal de poder implementar el futur museu a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, seu d’aquest nou espai expositiu, dins les ales Sud i Oest del Museu Comarcal de Manresa.

 

El projecte vol adaptar el Museu Comarcal de Manresa a les demandes i perspectives de la societat del segle XXI, així com a les necessitats de millora dels serveis destinats a la ciutadania. En aquest sentit, vol oferir un nou model de gestió i organització, planificació i continguts basant-se en una sèrie de plantejaments principals: implicació urbana, una modernització del discurs i la imatge externa, servei als ciutadans des del punt de vista de la història, l’art i la memòria i l’assumpció d’un rol principal en la promoció de la ciutat.

 

El cost estimat del projecte de museografia del Museu del Barroc —Ales Sud i Oest— és d’1.015.262 euros. L’aportació de la Generalitat de Catalunya es reparteix en tres anualitats —anys 2021, 2022 i 2023— i l’aportació de l’Ajuntament de Manresa és de 399.022 euros.

 

L’Ajuntament de Manresa ja ha fet les actuacions prèvies consistents en la rehabilitació  de l’ala Sud, que es concreta en dues sales en planta baixa que es dedicaran a espai d’acollida i d’activitats i a exposicions temporals, respectivament. També ha iniciat la construcció del nou bloc d’accessos al museu que s’ubica en la part exterior de la façana oest amb la qual s’organitzarà l’accés global del públic al museu i que disposarà en planta baixa d’un espai ampli de recepció vinculat als usos turístics i de promoció de la ciutat. L’Ajuntament continuarà tot aquest projecte arquitectònic i farà tota l’obra de rehabilitació arquitectònica, encara pendent i necessària, per a poder acollir les sales d’aquest nou museu.

 

El Pla Museològic proposa que el Museu es conformi amb dos eixos de treball i exposició centrals: el Museu del Barroc a Catalunya i Descobrint Manresa, cadascun d’ells amb objectius i estratègies museogràfiques diferenciades. A partir de les directrius d’aquest Pla Museològic, es vol dur a terme la primera fase del projecte museogràfic, el qual correspondrà a l’àrea del Museu del Barroc.

El projecte compta amb el suport del Museu Nacional d’Art de Catalunya pel que fa al reforç i millora dels continguts expositius i està plantejat amb la voluntat de coincidir amb les propostes de la Generalitat traçades en el Pla de Museus de Catalunya. Museus 2030.

 

Aquestes actuacions al Museu Comarcal són reforçades pel Pla de Manresa 2022, creat per l’Ajuntament de Manresa per a la millora i promoció de la ciutat en el context del 500 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat, l’any 1522. Dins d’aquest programa, el museu, tant per la col·lecció, com pels serveis, com pel lloc i l’edifici que ocupa, prenen un nou paper i agafen un renovat protagonisme.

 

Actualment, el museu disposa de prop de 1.500 m2 oberts al públic i d’una col·lecció que depassa de llarg els 10.000 objectes inventariats. Duu a terme un notable treball de difusió, centrat especialment en exposicions temporals, propostes didàctiques i itineraris, una part dels quals es realitzen conjuntament amb l’Oficina de Turisme de Manresa. Tot i la importància de les col·leccions que conserva, les condicions per a la seva gestió han estat sovint més aviat migrades. La darrera actuació de millora va consistir en la renovació completa de la presentació de les sales d’exposició fa uns 7 anys.  També, aquests darrers anys s’han construït espais externs vinculats al museu a la ciutat: Carrer del Balç (Manresa medieval), Espai Manresa 1522 (la Manresa ignasiana), un nou magatzem extern a la plaça de la Reforma i l’Espai Memòries com a punt de vincle amb espais de memòria a la ciutat. Tanmateix, aquest increment d’activitats i, també, l’augment d’espais expositius oberts al públic, ha anat fent cada vegada més difícil la gestió tant de les col·leccions com de les activitats, pel que fa a la gestió dels fons (àrees de magatzem, tallers...), i pel que fa a la difusió (espais per a exposicions temporals, activitats, tallers didàctics). A més, ha accentuat la necessitat de dotar el Museu Comarcal dels recursos adequats en tots els àmbits.