Acció Exterior i Unió Europea

Magatzem Rubí

El Govern se suma a la Fundació Vicente Ferrer i Open Arms en l'enviament del primer vol amb ajuda humanitària a l'Índia en resposta a l'emergència sanitària per COVID-19

query_builder   6 maig 2021 11:12

event_note Nota de premsa

El Govern se suma a la Fundació Vicente Ferrer i Open Arms en l'enviament del primer vol amb ajuda humanitària a l'Índia en resposta a l'emergència sanitària per COVID-19

  • El vol s'enlairarà des de Barcelona amb material sanitari per mitigar la falta de subministrament d'oxigen i altres materials sanitaris als hospitals de la Fundació a l'Índia i en altres centres del país
  • Aquesta primera missió humanitària, que es podrà repetir en les properes setmanes, està oberta a totes les aportacions de la societat civil i compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya
  • Col·laboren també DKV Assegurances, Agentes Solidarios, l'Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Parc Taulí, entre d'altres
Operaris preparant el material per a l'enviament de l'ajut humanitari en un magatzem del Departament de Salut a Rubí.
Operaris preparant el material per a l'enviament de l'ajut humanitari en un magatzem del Departament de Salut a Rubí.

El Govern de Catalunya s'ha sumat a la iniciativa liderada per la Fundació Vicente Ferrer i Open Arms per enviar el primer vol amb material essencial a l'Índia per donar suport a la emergència sanitària que està patint el país en la seva segona onada de contagis de COVID-19. Està previst que l'avió, un Boeing 787, s’enlairi aquest divendres, 7 de maig, des de l'aeroport de Barcelona amb destinació a Bangalore.

Aquest primer vol humanitari és una acció solidària de la societat civil, encapçalada per Open Arms i la Fundació Vicente Ferrer, que posen en marxa una aliança estratègica al costat d'Enrique Piñeyro, president de Solidaire, i té l'objectiu de donar suport als hospitals de la Fundació Vicente Ferrer (FVF) i a altres centres sanitaris de país, en coordinació amb el Govern indi. Concretament, aquesta resposta a la crida d'emergència del Govern de l'Índia de la setmana passada compta amb el suport de la Generalitat a través del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i del Departament de Salut.

Altres organitzacions que s'han sumat a l'acció humanitària són DKV Assegurances, Agentes Solidarios, l'Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) i l'Hospital Parc Taulí. Aquesta iniciativa també ha comptat amb el suport de la companyia de teràpies respiratòries Esteve Teijin, l’empresa de transports CH Robinson, la companyia logística Trans Junior i la comunitat índia a Madrid.

L'operació d'enviament de material d'aquest divendres és la primera de les previstes per a les properes setmanes i també la primera d'intervenció ràpida en aquesta emergència a l’Índia que es realitza des de l'Estat espanyol. L'acció dóna resposta immediata aportant recursos sanitaris que ajudin a pal·liar al més aviat possible la greu crisi sanitària que afronta el país davant la manca de reserves d'oxigen, a causa de l'augment de casos greus de COVID-19 dels últims dies i les dificultats per aconseguir els subministraments.

Un operari, empaquetant un respirador.
Un operari, empaquetant un respirador.

Per respondre al dèficit d'oxigen vital a l’Índia, aquest primer vol humanitari transportarà concentradors d'oxigen, cilindres d'oxigen buits, pulsioxímetres de dit, màscares ECPAP i dispositius CPAP. L'enviament es completarà amb altres materials per a diferents centres mèdics com respiradors, mascaretes i equips de protecció (EPI). Concretament, la Generalitat, mitjançant el Departament de Salut, aportarà 233 concentradors d'oxigen, 254 respiradors i 260 ambus, un material valorat en 709.000 euros.

Segons el Ministeri de Sanitat indi, el país ha registrat, en les últimes 24 hores, prop de 400.000 nous casos i 3.449 morts. D'aquests nous casos, 18.972 s'han registrat a l'estat d'Andhra Pradesh, en el qual treballa i actua la FVF.

La Fundació Vicente Ferrer, que la setmana passada va llançar la campanya d'emergència "Oxigen per a l'Índia", gestiona a Anantapur (al sud de l'Índia) l'Hospital de Bathalapalli, amb 245 llits que actualment estan destinats exclusivament a pacients amb COVID-19. En aquest centre s'ha passat d'un consum d'oxigen d'un dipòsit cada 15 dies a un dipòsit cada dos dies. Els pacients que arriben són cada vegada més joves i amb més necessitat d'oxigen des de les primeres fases de la malaltia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, han destacat "tant la rapidesa en la resposta a la petició internacional de govern de l'Índia, com fer-ho conjuntament entitats de la societat civil amb capacitat transformadora, com la Fundació Vicente Ferrer i Open Arms i de forma coordinada amb la Creu Roja de l'Estat d'Andhra Pradesh ". Per a Vergés i Solé, aquesta iniciativa "ens permet el Govern català i a entitats sumar esforços i complementem per ser més eficaços, i així assegurar que els generadors d'oxigen arribin el més aviat possible als hospitals, totalment desbordats".

Per la seva banda, Asensio Rodríguez, director general de la Fundació Vicente Ferrer a Espanya, assegura que "la Fundació està concentrant els seus esforços en atendre els pacients amb símptomes més severs en els nostres hospitals. Seguirem treballant sense descans, com ho hem fet fins ara, per assegurar que ningú quedi enrere en aquesta pandèmia. L'equip del nostre hospital està preparat per ajudar als que més ho necessiten i nosaltres des d'aquí farem tot el possible perquè puguin fer la seva feina. Aquest primer enviament de material per garantir els subministraments d'oxigen ara és vital. Per acabar amb aquesta pandèmia hem de sumar esforços i aquesta tramesa és un exemple de la suma de voluntats de persones, organitzacions, institucions i empreses per aconseguir-ho".

Per a Oscar Camps, fundador i director d'Open Arms, "la segona onada de la COVID-19 està sent devastadora a l'Índia. Les autoritats de país han llançat una crida a la solidaritat internacional, a la ciutadania, a través de xarxes socials davant l'evident col·lapse del seu sistema sanitari i dels crematoris. Seguint amb la vocació d'Open Arms de protegir la vida humana en situacions d'emergència, ens hem aliat amb la Fundació Vicente Ferrer i Solidaire per respondre, dins de les nostres capacitats, a la crida d'auxili i organitzar un vol humanitari amb els subministraments necessaris per a l'atenció de les persones afectades per la COVID-19 a l'Índia. Tant de bo que aquesta iniciativa promoguda per la societat civil impulsi la resposta coordinada d'altres instàncies i organitzacions que posin a l'abast recursos per reforçar la capacitat de resposta davant l'emergència sanitària a les zones més afectades pels nous brots".
Recursos audiovisuals de la preparació del material al magatzem del Departament de Salut a Rubí:
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia