- Ho ha manifestat aquest matí durant la presentació del conveni per promoure el cicle formatiu de Termalisme a Caldes de Montbui, acompanyat de l’alcalde del municipi, Isidre Pineda, i del president de l’Associació Balneària, Jordi Anglí
- Es tracta d’un cicle formatiu de grau superior que s’ha començat a impartir aquest curs a l’Institut Manolo Hugué com a única oferta pública a Catalunya

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha destacat que el cicle de formació professional de Termalisme i Benestar a Caldes de Montbui “ha estat tot un èxit aquest primer any. Apostes com la que hem fet a Caldes, que malgrat aparèixer en una pandèmia està sent exitosa i ho serà molt més el curs que ve demostren que la formació professional és molt bona però que pot ser-ho molt més i que un d'aquests camins de fer-ho encara molt més és aquest camí d'anar de la mà del territori i de mà de l'empresa per fornir en el territori aquelles formacions específiques que l'empresa necessita”.
Ho ha manifestat durant la presentació del conveni per promoure el cicle formatiu de grau superior de Termalisme i Benestar, que s’imparteix des d’aquest curs a l’Institut Manolo Hugué de Caldes de Montbui com a única oferta única a Catalunya. Ho ha fet acompanyat de l’alcalde del municipi, Isidre Pineda, i del president de l’Associació Balneària, Jordi Anglí, amb qui el Departament d’Educació ha signat aquest acord. La presentació s’ha dut a terme aquest matí a l’espai Molí de l’Esclop del Balneari Termes Victòria.
Josep Bargalló ha explicat també que “el cicle que avui presentem està molt arrelat al territori: el termalisme és territori, és específic, i no podem inventar-lo. Les aigües termals estan on estan, i responen a un tipus de dedicació de salut pública, i també responen a un tipus de turisme, nacional, de proximitat, intern, familiar. Aquí ho unim tot, i hi havia una necessitat de formació específica de termalisme. L’FP està per la formació específica de necessitat del món laboral”.
Conveni de col·laboració
L’objectiu de l’acord és desenvolupar una oferta formativa que permeti als alumnes l’assoliment de competències professionals en un sector de futur i de molta exigència tècnica. Estableix, entre d’altres, la col·laboració en la difusió del cicle formatiu, la cessió d’espais i instal·lacions municipals i l’obertura d’una convocatòria pública d’ajuts econòmics adreçada als alumnes amb situació econòmica desafavorida, actualment ja en marxa. També preveu l’impuls del desenvolupament d’altres accions formatives relacionades amb el termalisme al territori, i accions de difusió i actualització de la situació del sector termal i la cultura del termalisme, com xerrades, jornades i formacions.
Per tal de desenvolupar aprenentatges pràctics que formin part del currículum del cicle formatiu, el conveni preveu la cessió de les instal·lacions dels balnearis, posant a disposició del centre educatiu personal expert de suport, assessorament tècnic i estades formatives. Per altra banda, perquè la formació estigui permanentment actualitzada, es planteja estudiar la possibilitat d'adequar-ne periòdicament el contingut curricular a les necessitats del sector termal.
De cara als treballadors amb experiència laboral en el sector termal, el conveni inclou assessorar-los i orientar-los en els processos de reconeixement acadèmic de la seva experiència professional. Així mateix, preveu poder promoure una mesura flexibilitzadora perquè personal treballador del sector termal pugui cursar estudis per a determinats mòduls i unitats formatives dels cicles formatius, a fi de permetre l'obtenció de la titulació o la certificació corresponent.
1a edició del cicle formatiu al Manolo Hugué
L’Institut Manolo Hugué escolaritza aquest curs un total de 716 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà i de grau superior. La primera promoció d’alumnes del cicle formatiu de Tècnic/a superior en Termalisme i Benestar va començar el passat mes de setembre amb 13 participants, 7 noies i 6 nois. El cicle formatiu té una durada de 2.000 hores, distribuïdes en dos cursos.
Aquests estudis capaciten als titulats per gestionar serveis relacionats amb el termalisme i el benestar (wellness), mitjançant l’aplicació de tècniques d’hidrocinèsia, tècniques hidrotermals, massatges estètics i programes de condicionament físic a l’aigua segons els protocols establerts i la dinamització de les activitats personalitzades i programades, que s’orienten a la millora de la qualitat de vida i de salut, per aconseguir la satisfacció de les persones usuàries, tot assegurant la prestació del servei en condicions de qualitat, seguretat i protecció ambiental.
Les persones que obtenen aquest títol exerceixen la seva activitat en el sector de les cures de la imatge personal, en el subsector de cures estètiques, en petites i mitjanes empreses, com ara hotels, spas i balnearis, entre d'altres. La seva activitat està compresa en les àrees de tractaments estètics integrals, estètica hidrotermal, massatge estètic i drenatge, assessorament en tractaments cosmètics, condicionament físic i recreació, ocupant-se de la planificació, organització, dinamització i avaluació de les activitats.
6 de maig de 2021