Economia i Hisenda

Agència Tributària de Catalunya

Campanya de la renda 2020

L'Agència Tributària de Catalunya posa en marxa el dispositiu per ajudar els contribuents a fer la declaració de l'IRPF

query_builder   6 maig 2021 15:21

event_note Nota de premsa

Campanya de la renda 2020

L'Agència Tributària de Catalunya posa en marxa el dispositiu per ajudar els contribuents a fer la declaració de l'IRPF

  • Un equip format per 91 professionals prestarà el servei a través de les oficines territorials que l’ATC té repartides per tot Catalunya
  • Entra en vigor la deducció per als treballadors de rendes baixes que han rebut ingressos de dos o més pagadors
Agència Tributària de Catalunya

Un any més, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) torna a col·laborar amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en la campanya de l’IRPF i es posa a disposició de la ciutadania per facilitar-los el compliment de les seves obligacions tributàries. Per fer-ho, ha posat en marxa un equip format per 91 professionals que, a través de les oficines territorials que l’Agència té repartides per tot el territori, ajudaran els contribuents que ho sol·licitin a confeccionar la seva declaració de l’IRPF corresponent a l’exercici 2020.

El telèfon per demanar cita prèvia, operatiu fins al 29 de juny

Ja es pot demanar cita prèvia fins al 29 de juny, a través del telèfon 901 22 33 44, gestionat per l’AEAT, indicant un dia i una franja horària preferents. A partir de l’11 de maig, comença la participació de l’equip de l’ATC que es posarà en contacte amb les persones que hagin demanat l’assistència telefònica per oferir-los tot l’assessorament que necessitin i facilitar-los la presentació de la declaració per telèfon.

Les persones que vulguin ser ateses presencialment, ho podran sol·licitar a través d’aquest mateix telèfon, a partir del 27 de maig. Aquesta atenció presencial a les oficines de l’ATC es farà a partir del 2 de juny.

Pel que fa a la campanya de patrimoni, s’oferirà atenció presencial amb cita prèvia a les oficines centrals de l’ATC i a les delegacions territorials a Girona, Lleida i Tarragona, entre el 14 i el 23 de juny, ambdós inclosos.

8.794 persones ateses durant la pandèmia

Durant la campanya de la renda 2019, l’ATC va atendre per telèfon, amb personal i estructura propis, 8.794 persones. No es va dur a terme atenció presencial a causa de la restricció de mobilitat decretada per fer front a l’emergència sanitària provocada per la Covid-19 a Catalunya. D’altra banda, també es va ajudar 58 contribuents a fer la seva declaració de l’impost sobre el patrimoni, aquesta sí de manera presencial.

Després de 24 anys consecutius de col·laboració amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en la campanya de la renda, enguany serà el quart any que l’ATC ho fa amb personal propi de les 32 oficines que té desplegades arreu de la geografia catalana.

Novetats en el tram autonòmic de l’IRPF

Els contribuents catalans que enguany facin la declaració de la renda pels seus rendiments del treball corresponents a l’exercici 2020, trobaran tres novetats al tram autonòmic de l’IRPF, que el fan més just i equitatiu: una nova deducció per als treballadors de rendes baixes que han rebut ingressos de dos o més pagadors, un increment del 10% del mínim exempt per als contribuents amb menor nivell de renda i el reequilibri dels trams de l’impost per a les rendes superiors als 90.000 euros.

Unes novetats que van ser aprovades pel Govern català i convalidades pel Parlament en la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, també coneguda com a  llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2020; i el Decret Llei 36/2020, de 3 de novembre, de mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre les estades en establiments turístics i de l'impost sobre la renda de les persones físiques. Les noves mesures són les següents:

Mínim exempt

D’acord amb la Llei 5/2020, s’incrementa un 10% el mínim exempt, dels 5.550 euros als 6.105 euros, per als contribuents amb menor nivell de renda, és a dir, amb una base liquidable total de fins a 12.450 euros. Aquesta mesura beneficiarà unes 205.000 persones.

Reequilibri dels trams de la tarifa

La mateixa Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, també inclou un reequilibri dels trams superiors de l’escala impositiva per fer-la més progressiva. Així, es divideix l’actual quart tram de la base liquidable general (que fins ara tributava a un 21,5%) en dos trams: un que va de 53.407,20 a 90.000,00 euros (que continua tributant al 21,5%) i un nou de 90.000,00 a 120.000,00 euros (que s’eleva al 23,5%). A més, el tipus per al tram que va de 120.000 a 175.000 euros puja fins al 24,5%. El tipus marginal màxim (de 175.000 € en endavant) es manté en el 25,5%.

Deducció per doble pagador a la quota íntegra autonòmica

Els contribuents que l’any 2020 hagin estat afectats per un ERTO, s’hagin quedat a l’atur o hagin obtingut ingressos procedents d’un segon o més pagadors, es podran aplicar la deducció que el Govern de la Generalitat va aprovar el novembre del 2020 en el tram autonòmic de l’IRPF (Decret llei 36/2020, de 3 de novembre, de mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre les estades en establiments turístics i de l'impost sobre la renda de les persones físiques). Aquesta mesura pot beneficiar prop de 250.000 persones i es calcula que la pèrdua d’ingressos per a la Generalitat serà d’uns 16,3 milions d’euros.

La regulació actual de l’IRPF estableix que no estan obligats a presentar la declaració els contribuents que hagin percebut rendiments íntegres del treball d’un mateix pagador per import inferior a 22.000 euros bruts anuals. En canvi, si els rendiments provenen de dos o més pagadors, la declaració s’ha de presentar a partir dels 14.000 euros bruts anuals rebuts, sempre que l’import cobrat del segon o més pagadors sigui superior a 1.500 euros. És el cas dels treballadors que, durant el 2020, han cobrat una part del sou de la seva empresa i, una altra, de l’Estat, en forma de prestacions contributives derivades de situacions d’ERTO Covid-19, la prestació corresponent per haver-se quedat a l’atur o que hagin tingut més d’un pagador.

L’import de la deducció en la quota íntegra autonòmica de l’IRPF és equivalent a la diferència entre aquesta quota i la quota íntegra estatal, sempre que la diferència sigui positiva. Això vol dir que la Generalitat deixarà de cobrar el diferencial català per evitar que aquests treballadors es vegin penalitzats a l’hora de fer la declaració de la renda corresponent al 2020.

Cal tenir present que aquesta deducció no apareix aplicada automàticament a l’esborrany de la declaració de la renda i que ha de ser el mateix contribuent qui ha de marcar la casella corresponent per indicar que té dret a aquesta deducció.1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 94