El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha donat la benvinguda aquesta tarda a la sessió de constitució de l’Àgora de Govern Obert, dins del marc del projecte de l’Open Government Partnership Catalunya (OGPC), un espai de trobada i debat entre la ciutadania i les administracions. El secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha intervingut també a la sessió en la qual han participat, telemàticament, una setantena de persones entre representants de les administracions catalanes i la societat civil.

Reunió constitutiva de l'Àgora de Govern Obert

El conseller Bernat Solé s’ha referit a l’Àgora com “un fòrum obert i viu; una aliança de reformadors de dins i de fora l’administració, capaç de sumar talents per tal d’aplicar les receptes del govern obert i millorar la vida de les persones”, en línia amb el que exigeix l’OGP.

Segons Solé,l’intercanvi d’experiències” és una “eina imprescindible per a afrontar els reptes de present i de futur”, i ha destacat que és important abordar-ho des d’una visió transversal a dins de Catalunya, però també “des de la visió internacional” que ofereix ser membre de l’OGP.

En aquest mateix sentit, el conseller ha parlat del compromís “d’assolir un govern per a la ciutadania i des de la ciutadania, en què hi pugui dir la seva”, “compartint coneixements”, i “compartint la visió de com volem administrar-nos i dibuixar els projectes que ens acostin a una manera més inclusiva de governar”.

La constitució de l’Àgora es fa efectiva arran de l’entrada de Catalunya a l’Open Government Partnership (OGP), l’octubre de 2020, i s’erigeix com un espai de debat entre administracions i societat civil amb l’objectiu d’elaborar conjuntament el Pla d’acció OGP.

En concret, el Pla d’acció OGP es planteja com un document estratègic de país en què s’hi especificaran diferents compromisos que el conjunt de Catalunya, des de les administracions fins a les entitats, acordaran dur a terme a partir de la seva aprovació. En aquest sentit, en els popers mesos l’Àgora debatrà els criteris que han de guiar la creació d’aquests compromisos del pla, les fases de treball, la metodologia del procés de cocreació, així com l’abast temporal de la implementació del que s’acordi. Finalment, els compromisos que proposi l’Àgora se sotmetran a debat ciutadà a través d’un procés participatiu. Aquests acords consensuats conjuntament seran un punt de partida i un mitjà per fer polítiques públiques efectives.

Es consolida així el projecte Open Government Partnership Catalunya, des d’una posició en l’esfera internacional, comptant amb una àmplia representació del món local i una participació paritària entre la societat civil i les administracions per tal de garantir la transversalitat i l’efectivitat dels acords als quals s’arribi.

L’Àgora de Govern Obert es constitueix uns dies abans de la celebració de la setmana internacional del govern obert, que tindrà lloc del 17 al 21 de maig, com a tret de sortida de les diferents activitats i jornades que organitza el govern per destacar els compromisos de la Generalitat amb un model de governar basat en la transparència, les dades obertes, la participació i la lluita contra la corrupció.

 

Open Government Partnership Catalunya

Catalunya és membre de l’Open Government Partnership (OGP) des de l’octubre de 2020, gràcies a una candidatura conjunta entre el Govern, en nom de la Xarxa de Governs Transparents, i la Iniciativa Barcelona Open Data en representació d’un gran nombre d’entitats catalanes. És per tant un projecte conjunt entre el Govern, el món local i la societat civil que conformen Open Government Partnership Catalunya (OGPC).

L’Open Government Partnership és una aliança mundial de governs oberts formada per més de 200 territoris dels cinc continents amb l’objectiu d’assegurar compromisos concrets per promoure el govern obert, facilitar l’apoderament de la ciutadania, lluitar contra la corrupció i enfortir maneres de governar conjuntament amb la incorporació de noves tecnologies.

A la primera plenària de l’Àgora, celebrada avui, també hi ha participat: Lourdes Muñoz i Santamaría, membre del Grup Motor de l’OGPC, de la Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa; José Maria Marín, oficial superior de programes de l’Open Government Partnership (OGP); Roger Buch i Ros, responsable del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica de la Generalitat;  Eduard Robert, membre del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS); representants de l’administració pública; representants de la societat civil i la resta de membres del Grup Motor.