- El conseller Sàmper fa una crida a la prudència i a la responsabilitat davant la finalització de l’estat d’alarma aquest cap de setmana
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat avui que, si es compleixen les previsions de la Unió Europea pel que fa a l’arribada de vacunes contra la COVID-19, el 70% de la població a Catalunya estarà vacunada, com a mínim amb una dosi, a finals del mes de juliol. “Anem amb un molt bon ritme de vacunació: hem començat a obrir la vacunació a persones de 59 anys en avall i aquesta setmana ja hem posat 3 milions de dosis; de fet, el 76,5% de les persones majors de 60 anys ja tenen una dosi, com a mínim. Són dades importants que ens fan dir que anem pel bon camí, com ho ratifiquen els indicadors epidemiològics”, ha emfatitzat Vergés.
La titular de Salut ho ha dit en la roda de premsa sobre els acords arribats en el marc del PROCICAT, que ha emès una resolució –que entra en vigor aquest diumenge i que estarà vigent fins el 24 de maig- amb novetats rellevants. Entre d’altres, la finalització del confinament perimetral de Catalunya, del toc de queda i de la mobilitat nocturna. “Tot plegat són millores evidents que demostren que podem continuar flexibilitzant mesures”, ha dit Vergés abans d’advertir, però, que “seria un greu error pensar que l’epidèmia s’ha acabat”.
En aquest sentit, ha subratllat la importància de no deixar de banda la prevenció i de no relaxar-se. “La resposta de la societat en aquest temps que portem de pandèmia comporta que avui puguem dir que anem a millor, que veiem la llum al final del túnel, però continua havent-hi ingressos als hospitals i detectant-se casos”, ha lamentat. Per això, ha recordat la rellevància de l’ús de la mascareta, d’evitar aglomeracions, de respectar la distància de seguretat, de prioritzar espais ventilats i de mantenir la higiene de mans.
Per la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha detallat altres novetats referents als acords del PROCICAT. Per exemple, la reobertura dels parcs d’atraccions amb un màxim del 30% de l’aforament; la recuperació de la presencialitat plena de tots els ensenyament reglats (incloent ara els de règim especial); i l’augment del nombre de persones que fan activitats per a gent gran als equipament cívics, passant de 6 persones a un màxim del 50% de l’aforament de la sala si hi ha una ventilació òptima. No obstant això, Ramentol ha recordat que es mantindrà, tal i com ha ratificat el TSJC, la limitació de 6 persones en trobades i reunions socials, perquè encara que la vacunació avança, encara hi ha bona part de la població que no ha rebut cap dosi.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat que amb la finalització de l’estat d’alarma aquest cap setmana, “caurà la principal mesura restrictiva, el confinament nocturn, i el confinament perimetral de Catalunya també quedarà enrere”. El conseller ha explicat que el confinament nocturn “ha estat una mesura molt eficaç però molt restrictiva i les autoritats sanitàries consideren que no és necessària pel nivell i el ritme tant bo de vacunació i sobretot per les dades epidemiològiques”. “És un moment important, un punt d'inflexió en la lluita per superar la pandèmia” ha afegit.
En aquest sentit el conseller ha fet una crida “a la prudència i a la responsabilitat, el temps juga a favor de doblegar la pandèmia. Si tots tenim cura, seny i responsabilitat aquest anar a millor prendrà encara molt més impuls” ha dit.
Un cop més, el titular d’Interior ha posat en valor que la major part de la població ho està fent bé i compleix les mesures establertes i ha demanat “seguim fent-ho bé, amb les mesures de distància, mans, mascareta i sobretot ventilació”.
Durant la roda de premsa Sàmper també ha explicat que les policies locals i els Mossos d’Esquadra han adaptat els seus dispositius per garantir la seguretat i la mobilitat de les persones coincidint amb la finalització de l’estat d’alarma i l’eliminació de les restriccions més importants i ha recordat que els dispositius es fan “des d’una vessant informativa i pedagògica en primer terme i de control i sanció de les actuacions greus en segon terme”.
En aquesta línia, ha afegit que aquests dispositius preventius “tindran com a primer objectiu evitar les aglomeracions de gent a l'espai públic, evitar que es celebrin festes massives o trobades massives al carrer que posin en risc la seguretat de la gent. Treballem perquè es respectin els ingents esforços que venim fent per part de tota la ciutadania els darreres mesos”. “S’acaba l’estat d’alarma però no s’ha acabat la pandèmia” ha reiterat.
D’altra banda i de cara al cap de setmana, el titular d’Interior ha dit que es preveu un augment entre el 10 i el 12 % de la mobilitat respecte el cap de setmana passat i ha fet una crida a la responsabilitat en la conducció i a esponjar les sortides per evitar retencions a les vies més transitades.
Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que “es preveu que hi pugui haver un increment important de mobilitat de persones i vehicles arreu de Catalunya” i per aquest motiu, “es posarà en marxa aquest dispositiu que té com a objectiu garantir i coordinar la tasca preventiva amb policies locals i guàrdies urbanes, vetllar per la seguretat del trànsit fent controls estàtics i dinàmics, i que la mobilitat sigui el més segura possible”.
El comissari que ha destacat que “treballarem per garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic arreu del territori”, ha informat també que “s’establirà un dispositiu conjunt als parc naturals amb els seus responsables i els agents rurals per evitar l’afluència massiva de persones”.