- La iniciativa és fruit de la col·laboració entre el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre i el Departament de Cultura
- Batalla de la memòria: llegir per recordar arrenca amb l’organització de clubs virtuals de lectura a les biblioteques públiques de Terres de l’Ebre de maig a novembre de 2021
El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), organisme adscrit al Departament de Justícia, i el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, presenten un nou projecte cultural per fomentar la lectura a partir d’un seguit d’iniciatives badades en la recuperació de la memòria històrica.
L’objectiu és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics amb la literatura com a eix vertebrador. La Batalla de l’Ebre, per la importància històrica i l’impacte devastador que va tenir a les Terres de l’Ebre, és la protagonista, però també es posarà el focus en la Guerra Civil Espanyola en general o en altres conflictes contemporanis.
El programa Batalla de la memòria: llegir per recordar s’articula mitjançant diferents accions i formats. L’edició d’enguany preveu la programació de 10 clubs virtuals de lectura i 4 tallers, que tindran lloc entre els mesos de maig i novembre de 2021 a través de la plataforma Tellfy, una experiència pionera a les biblioteques de les Terres de l’Ebre.
Aquest projecte cultural es complementarà també en següents edicions i en funció del context sanitari amb d’altres iniciatives com exposicions temporals i aparadors temàtics a les biblioteques, sessions de contacontes i visites als espais històrics de la Batalla de l’Ebre gestionats pel COMEBE.
Clubs de lectura i tallers
Les obres escollides per als clubs virtuals de lectura contemplen diferents gèneres literaris: novel·les, còmics, biografies i entrevistes. També s’ha programat un taller de còmic i memòria històrica per a joves.
- Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà i Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar (juny 2021):
Nos robaron la juventud : memoria viva de la quinta del biberón / Ens van robar la joventut : memòria viva de la lleva del biberó (2020) del periodista Víctor Amela, Editorial Plaza Janés/Rosa dels Vents. Es tracta d’un seguit d’entrevistes a diferents membres de la Lleva del biberó que Amela ha publicat durant anys a la popular secció “La Contra” de La Vanguardia.
- Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita i Biblioteca Pública Delta de l’Ebre de Deltebre (octubre 2021):
Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls (2013), de Carme Meix Fuster, publicat per Pagès Editors. Aquesta novel·la relata els fets i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola a través de diferents personatges que, d'una manera o altra, acaben creuant el seu destí a la Batalla de l'Ebre.
- Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, Biblioteca comarcal de Móra d’Ebre i Biblioteca de Gandesa Dr. Ms. Joan P. Manyà (octubre-novembre 2021)
El Ala rota (2016) d’Antonio Altarriba i il·lustracions de Kim, editat per Norma Editorial és l’obra escollida per al club de públic més juvenil. El còmic narra la història de la mare d’Altarriba, que va patir el masclisme en primera persona en un context de canvis polítics entre la Segona República i la Segona Guerra Mundial. Aquest club es complementa amb un taller de còmic i memòria conduït per David F. Arriba.
- Biblioteca Popular d’Ulldecona i Biblioteca Pere de Montcada de la Sénia (novembre 2021)
Brigadistes: vides per la llibertat (2020), de l’historiador Jordi Martí Rueda publicat per l’editorial Tigre de Paper. L’autor fa un recull de 60 homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals tot explicant la seva experiència i història de vida.
Inscripcions i dinàmica dels clubs
Els clubs de lectura en format virtual es faran a través de la plataforma Tellfy, una experiència pionera a les biblioteques de les Terres de l’Ebre. Les inscripcions als clubs de lectura virtuals es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca participant 3 setmanes abans del club.
La dinàmica del club de lectura consistirà en dues trobades virtuals i acompanyament al xat la resta dels dies, on podrà haver interacció entre els membres del club i el conductor. A la darrera sessió hi participaran també els autors de les novel·les llegides pels clubs de lectura.
El primer club virtual de lectura del projecte Batalla de la memòria: llegir per recordar s’inicia amb l’obra Nos robaron la juventud : memoria viva de la quinta del biberón / Ens van robar la joventut : memòria viva de la lleva del biberó (2020) del periodista Víctor Amela i estarà conduït pel professor d'Història i Història de l'Art al Centre Associat a la UNED de Tortosa Roc Salvador a les següents biblioteques:
- Biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà. Dates: del 31 de maig al 17 de juny
- Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar. Dates: de l’1 al 18 de juny
Les inscripcions es faran a través del canal de Tellfy de cada biblioteca del 10 al 28 de maig:
http://tfy.to/bibliotecaroquetes
http://tfy.to/bibliotecaalcanar
Els altres clubs de lectura es faran a partir del mes d’octubre.
Es pot consultar la informació i el calendari al dossier de premsa i als següents enllaços:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: biblioteques.gencat.cat/
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE): batallaebre.org/
Tw: @BATALLAEBRE @bibliotequescat
biblioteques@gencat.cat
1