Recerca i Universitats

Recerkids

El congrés Recerkids 2021 culmina la recerca científica escolar sobre el canvi climàtic de més de 4.000 nois i noies de Primària

query_builder   12 maig 2021 12:21

event_note Nota de premsa

El congrés Recerkids 2021 culmina la recerca científica escolar sobre el canvi climàtic de més de 4.000 nois i noies de Primària

  • El programa d’impuls de futures vocacions científiques de la Secretaria d’Universitats i Recerca registra una participació rècord d’escoles i alumnes
  • Recerkids 2021 celebra dos congressos en línia en què els joves científics comparteixen la seva recerca amb al resta de centres i interactuen amb els investigadors i investigadores de les universitats que hi col·laboren (UAB, UdL, URV i UdG)
Recerkids

Una quarantena de grups-classe participants en la cinquena edició del programa de foment de la ciència Recerkids han compartit aquest matí les seves recerques escolars en el marc del primer dels dos congressos que se celebren avui i demà en format en línia.

L’edició d’enguany de Recerkids ha comptat amb una participació rècord de centres i alumnes, amb l’aportació de més de 4.000 noies i nois de 5è i 6è de Primària d’un total 180 escoles d’arreu de Catalunya. El programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar la ciència entre els més joves ha centrat el seu focus en aquesta edició en treballs sobre el canvi climàtic, en commemoració del 150 aniversari del naixement d’Eduard Fontserè, fundador i director del Servei Meteorològic de Catalunya.

Tal com es va fer en l’edició de 2020, Recerkids s’ha adaptat a la situació de pandèmia i a les mesures de seguretat sanitària amb un congrés en format virtual que s’ha pogut seguir a través de la plataforma Zoom. Amb l’objectiu de facilitar-hi la participació, el congrés en línia s’ha distribuït en dues jornades, de manera que els més de 80 grups-classe que hi assisteixen disposen d’un espai per presentar les seves recerques davant la resta de centres i per comentar-les detingudament amb els investigadors i investigadores de les universitats.

A més de compartir les seves recerques, els nois i noies participants han rebut la valoració de les científiques i científics professionals que hi col·laboraran, provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Girona (UdG). També han gaudit dels experiments científics en directe que han ofert els Clowntífics, els científics del col·lectiu Big Van Ciència, dedicat a la divulgació científica.

El director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, ha inaugurat el congrés Recerkids i ha agraït als nois i noies participants “les investigacions que heu dut a terme sobre el canvi climàtic. L'observació que heu fet significa comprensió del nostre món i en aquest cas també conservació”. Gómez Pallarès ha afirmat que “l’empenta que heu demostrat al llarg de la vostra recerca científica estic segur que contribuirà a què progressem tots plegats i a què el futur climàtic sigui millor”.

 

Recerca a l’aula compartida en línia

Durant la primera fase del Recerkids 2021, entre els mesos de gener i d’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades al voltant del canvi climàtic. Dins d’aquesta temàtica i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, aquest any s’han proposat dues recerques pautades, que es podien dur a terme tant a l’aula com a casa. Una proposta permetia investigar com es pot contribuir a reduir les emissions de diòxid de carboni a partir de la llista de la compra. La segona plantejava a l’alumnat observar els canvis que tenen lloc en un ecosistema polar quan els nivells de CO2 augmenten notablement.

El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica per al professorat- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultat de la recerca, que s’ha compartit amb tots els centres participants durant el congrés virtual com a culminació del programa i que està disponibles al web del programa.

 

Ciència a l’escola per difondre els valors de la recerca

La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement promou des de fa cinc anys el programa Recerkids amb dos objectius principals: impulsar l’aprenentatge del contingut de ciències de 5è i 6è de Primària a partir d’una investigació científica a l’aula i donar a conèixer la tasca que es porta a terme als centres de recerca de Catalunya i la feina de divulgació que fan.

Les diferents recerques dutes a terme en el camp de l'educació científica (Informe Rocard) indiquen que treballar les ciències a partir de metodologies basades en la indagació i la resolució de problemes de l'entorn de l'alumnat fa augmentar l’interès dels estudiants per a les ciències, alhora que permet treballar per un millor assoliment de les competències bàsiques. Aquesta motivació de l’alumnat i professorat explica l’èxit del programa, que compta ja amb tres edicions del format clàssic presencial en les quals han participat més de 4.500 alumnes de 100 escoles d’arreu del país.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia