Educació

Acte de presentació

L'Institut Miquel Biada de Mataró s'integrarà a la xarxa pública del Departament d'Educació

query_builder   12 maig 2021 17:36

event_note Nota de premsa

L'Institut Miquel Biada de Mataró s'integrarà a la xarxa pública del Departament d'Educació

 • El conseller Josep Bargalló i l'alcalde David Bote han presentat avui l’acord per tal que, de cara a la preinscripció del curs 2022-2023, ja hagi finalitzat el procés d'integració del centre
 • L’institut centra bona part de l’oferta en formació professional al municipi, amb 8 cicles de grau mitjà i 7 cicles de grau superior
Acte de presentació

L’acord que presentem avui entre l’Ajuntament de Mataró i el Departament d’Educació ha de significar un pas molt important per al sistema educatiu de la ciutat i de tota la comarca”. Així s’ha manifestat avui el conseller d’Educació, Josep Bargalló, durant la presentació de l’acord perquè l’Institut Miquel Biada de Mataró s’integri a la xarxa pública del Departament d’Educació. L’institut és un centre de titularitat municipal que passarà a formar part de la xarxa del Departament a partir del curs 2022-2023.

L’acte de presentació, que s’ha fet conjuntament amb l’alcalde David Bote, ha tingut lloc al pati del centre educatiu. Durant la seva intervenció, el conseller Josep Bargalló s’ha mostrat “absolutament satisfet” de l’entesa. D’una banda, ha dit, “permetrà acabar amb una anacronia. Ha de ser l’autoritat educativa del país, que és el Departament d’Educació, qui ha de tenir la xarxa de centres educatius, especialment en els ensenyaments obligatoris i postobligatoris”. Tal i com ha afegit, “és evident que la gestió dels centres serà millor com més comuna sigui, a partir de l’autonomia de cada centre”.

D’altra banda, ha indicat Bargalló, amb aquesta integració “el sistema educatiu de Mataró es reforçarà, i això ens farà replantejar la formació professional a tot el municipi i a tota la comarca, i això inclou la formació professional reglada, l’ocupacional i la contínua, és a dir, la integral. Replantejar vol dir més oferta i millor formulada”.

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que “el futur de l’FP a Mataró passa per la solidesa de l’oferta dels centres de titularitat d’Educació, però també per l’empenta i la direcció estratègica de l’Ajuntament. Perquè la Formació Professional és territori. Sense territori, la Formació Professional seria ineficient”, ha recordat Bargalló.

L’Institut Miquel Biada serà el segon centre que s’adhereix a la titularitat d’Educació en els serveis territorials del Maresme-Vallès Oriental, després que l’actual curs escolar s’hagi incorporat l’Institut mancomunat de la Vall del Tenes, a Santa Eulàlia de Ronçana, que també era de titularitat municipal.  

Properament, Departament d’Educació i  Ajuntament de Mataró proposaran un calendari de treball que permeti concretar aspectes com són la subrogació del personal docent i d’administració, la cessió dels diferents béns i els serveis que donarà el centre educatiu com a referent a la comarca en formació professional.

Acte de presentació

Institut Miquel Biada

L’Institut Miquel Biada és el centre de secundària amb més oferta educativa de Mataró i de la comarca del Maresme. És l’institut amb més alumnes matriculats de formació professional de la ciutat, amb un total de 1.200, i que concentra el 25% de l’alumnat que cursa algun cicle d’FP a Mataró.

L’oferta del centre és de 3 línies d’ESO i 3 línies de batxillerat. En matèria de formació professional, s’ofereixen 15 cicles formatius, així com Programes de formació i inserció (PFI). En grau mitjà es poden cursar 8 cicles:

 • Gestió administrativa
 • Instal·lacions elèctriques i automàtiques
 • Obres d’interior, decoració i rehabilitació
 • Manteniment electromecànic
 • Operacions de laboratori
 • Electromecànica de vehicles automòbils
 • Carrosseria
 • Manteniment d’embarcacions d’esbarjo

En grau superior, l’oferta és de 7 cicles:

 • Administració i finances
 • Automatització i robòtica industrial
 • Projectes d’edificació
 • Programació de la producció en fabricació mecànica
 • Mecatrònica industrial
 • Fabricació de productes farmacèutics, biotecnològics i afins
 • Laboratori d’anàlisi i control de qualitat

8 centres integrats arreu de Catalunya

Des de l’aprovació del Decret d’integració de centres a la xarxa pública l’any 2019, un total de 8 centres ja han passat a titularitat del Departament d’Educació. L’any passat, el traspàs es va produir en els 3 primers centres, que s’han estrenat a la xarxa pública d’Educació el curs actual. Els altres 5 canvis de titularitat han tingut lloc aquest any i entraran en funcionament el curs vinent, el 2021-2022.

El decret obre la porta al canvi de titularitat d’escoles concertades o municipals per passar a formar part de la xarxa de centres del Departament. Per a l’aplicació del decret llei, s’han de complir una sèrie de criteris: que ho sol·liciti la titularitat del centre; que hi hagi necessitats d’escolarització al municipi; que l’edifici i les instal·lacions compleixin els requisits; i que el personal compleixi els requeriments del Servei d’Educació.

 

12 de maig de 2021

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 171

Fotografia 2

Fotografia 2 202