Justícia, Drets i Memòria

.

La Generalitat hi incorpora 10 funcionaris

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Arenys de Mar

L'òrgan descongestionarà l'acumulació d'assumptes civils i penals

query_builder   13 maig 2021 09:14

event_note Nota de premsa

La Generalitat hi incorpora 10 funcionaris

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Arenys de Mar

L'òrgan descongestionarà l'acumulació d'assumptes civils i penals

.

El Departament de Justícia ha posat en marxa un jutjat a Arenys de Mar (Maresme). Es tracta del Primera Instància i Instrucció número 8, que tractarà tant els casos que fan referència a la jurisdicció civil com a la penal. En relació amb la jurisdicció civil, es farà càrrec de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments. En l'ordre penal, assumirà l'enjudiciament dels judicis sobre delictes lleus, així com la instrucció dels delictes, que seran enjudiciats pels jutjats penals o per les audiències provincials. El nou jutjat està situat al soterrani segon de l’edifici, al costat del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 7.

Nous llocs de treball dedicats als casos civils i penals

El Departament de Justícia ha dotat el nou jutjat amb una plantilla de 10 professionals i en total la plantilla serà de 125 persones entre magistrats, lletrats, forenses i funcionaris. Es tracta de tres gestors, cinc tramitadors i dos auxilis judicials. A banda, el nou jutjat comptarà amb un jutge i un lletrat, que depenen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament.

Un nou jutjat per Arenys després d’11 anys

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 7 és el darrer òrgan judicial que es va posar en marxa a Arenys, el 30 de desembre de 2009. Fins ara no se n’ha creat cap altre.

Justícia ha destinat més de 107.000 €  euros en l’adequació dels espais

Per posar en marxa el nou jutjat s’han fet obres de remodelació d’espais al soterrani segon per allotjar el nou jutjat amb un cost de més de 107.234,20€ (IVA inclòs).

En aquest espai s’ha arranjat el sostre, els tancaments, s'han fet treballs de pintura així com un nou taulell d’atenció ciutadana. També s'ha posat a punt la climatització, ventilació, electricitat, enllumenat i sistemes de protecció contra incendis.

També s’ha fet obres als despatxos del jutge i del lletrat, s’ha reformat un espai d’arxiu i d’informàtica i s’ha adequat una petita sala de vistes que no estava en funcionament. En total s’ha afegit 265 m2 a usos judicials a Arenys de Mar. 

Prop d’1,7 MEUR destinats a diverses millores de l’edifici judicial

El Departament també està portant a terme altres obres de millora, amb un pressupost  d’1.693.571 €, que preveuen l’adequació de diversos espais interiors de l’edifici, com ara  l’ampliació de l’accés, un nou mostrador de control i la construcció de lavabos pel Jutjat de Guàrdia,  renovació de la climatització i ventilació i la instal·lació de circuits tancats de televisió per al control dels accessos.  

Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya

Entre el 2017 i el 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol. D’aquests 22 jutjats, ja n’hi ha 21 d’operatius.

L’últim jutjat que es posarà en marxa aquest any és el de 1a Instància i Instrucció, núm. 6 de Vic, que obrirà les portes al setembre.

Dèficit de jutges a Catalunya

L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia de la Generalitat n’assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació ordinària del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitja de la resta de l’Estat.

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’Administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

4  

Imatges

Imatge general del nou jutjat

Imatge general del nou jutjat 15059

Imatge general del nou jutjat 2

Imatge general del nou jutjat 2 14069

Façana dels jutjats d'Arenys de Mar

Façana dels jutjats d'Arenys de Mar 6770

Despatx del lletrat

Despatx del lletrat 10568

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia