Cultura

Foto

Catalunya recupera el Dia Internacional dels Museus amb més de 200 activitats arreu del territori

query_builder   13 maig 2021 12:59

event_note Nota de premsa

Catalunya recupera el Dia Internacional dels Museus amb més de 200 activitats arreu del territori

Foto
  • Del 15 al 18 de maig, seguint el lema del DIM, “El futur dels museus: Recuperar i reimaginar“, el Departament de Cultura impulsa accions adreçades especialment a la gent gran i als joves

 

  • Es posa a l’abast de tothom informació unificada sobre les activitats i altres indicadors de museus a gencat.cat/DIM2021  

 

  • El tret de sortida té lloc demà divendres amb la inauguració de la nova sala dedicada al gòtic del Museu de Lleida, amb presència de la consellera Ponsa

 

 

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Íbar, han presentat aquest migdia al Museu d’Història de Catalunya --que enguany celebra el seu 25è aniversari-- el Dia Internacional dels Museus 2021, així com el balanç i perspectives actuals de l’àmbit museístic a Catalunya.

“Volem aprofitar aquesta commemoració per destacar el desenvolupament del Pla de Museus 2030, l’eina del Govern per a la transformació d’aquest àmbit que va ser treballada conjuntament amb més de 200 professionals del sector i va ser aprovada el 2017 en el mandat del conseller Puig. Només aquest 2020 ha suposat un inversió de 45M€ i el 75% de les accions que s’hi van preveure han estat iniciades”, ha explicat la consellera en roda de premsa.

“De les més de 200 activitats al voltant del Dia Internacional dels Museus vull destacar la inauguració, demà divendres, de la sala del gòtic al Museu de Lleida complint el pla de reimpuls presentat el mes passat per a la restitució d’un dels principals espais museístics del país que ha patit molt aquests darrers anys”, ha reblat Ponsa.

Per la seva banda, Elsa Íbar, ha aprofundit tant en les activitats del DIM com les accions de desplegament del Pla de Museus 2030 i ha destacat “la contribució social dels museus, que va fins i tot més enllà dels propis drets culturals i que enguany ha jugat un rol especial en el combat contra la pandèmia. En aquest sentit, hem desplegat el Pla d’accessibilitat, projectes de cultura i salut com ara el Recuperart i altres iniciatives específiques per apropar els museus als col·lectius que n’estan més allunyats.”

Del 15 al 18 de maig, els museus de Catalunya tornen a celebrar el Dia Internacional dels Museus (DIM) i la Nit dels Museus. Després d’un any atípic per al sector cultural marcat per la pandèmia de la COVID-19, es recuperen les propostes presencials, amb totes les mesures sanitàries garantides i s’organitzen prop de 200 activitats arreu del territori.

Des del Departament de Cultura, amb la complicitat de la resta d’institucions públiques, s’ha proposat al conjunt de museus catalans sumar-se a la celebració del Dia Internacional seguint el lema del Consell Internacional dels Museus (ICOM), tot organitzant activitats i jornades de portes obertes entre el 15 i el 18 de maig. La situació sanitària actual ha permès organitzar un DIM2021 presencial, reforçat amb accions virtuals.

El Dia Internacional dels Museus és el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, l’ICOM cada 18 de maig. Amb el tema “El futur dels museus: Recuperar i reimaginar“, enguany es convida als museus, als seus professionals i a les comunitats a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de negoci per a les institucions culturals i solucions innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.

En aquest sentit, el Departament de Cultura ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus i diverses accions adreçades especialment a la gent gran, un dels col·lectius més vulnerables de la pandèmia de la COVID-19, amb l’objectiu de recuperar aquests espais de cultura i als joves, a qui s’ha donat veu per manifestar les seves inquietuds i com s’imaginen els museus del futur.

Pel que fa a la gent gran, s’ha organitzat l’acció Benvinguda a la gent gran, en la qual una seixantena de museus han dissenyat activitats per a grups estables de gent gran usuària de residències i centres de dia dels seus municipis perquè retornin als museus, rebent-los d’una forma especial. En destaquen les dels Museus d’Olot, els museus d’Alcover i d’Arenys de Mar, les memòries compartides de la Fundació Miró o el recorregut per Vielha del Musèu dera Val d’Aran.

Pel que fa als joves, el passat 17 d’abril es va organitzar l’Edcamp Joves i museus en el qual hi van participar cinquanta joves d’entre 18 i 25 anys. En aquesta plataforma educativa van conversar i manifestar les seves inquietuds al voltant de temes vinculats a la transformació social, el feminisme, les noves tecnologies i com els museus poden jugar-hi un paper clau. Aquestes reflexions s’han recollit en cinc píndoles que es publicaran el 18 de maig al canal de Youtube de @patrimonigencat. En aquests vídeos, exposen les seves propostes per tal que els museus puguin contribuir a fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals amb què ens trobem.

Paral·lelament, el Departament de Cultura ha convidat a vuit youtubers de Canal Malaia a participar en la celebració del DIM 2021 amb l’acció Youtubers als Museus!, en què s’endinsen en les xarxes temàtiques dels museus catalans per engrescar a la seva generació. El resultat són vuit vídeos amb contingut inspirat en les temàtiques i les col·leccions dels museus catalans, amb un format atractiu que arribarà a adolescents i joves interessats en continguts que poden estar associats als museus, com l’art, la música, les ciències naturals, l’arquitectura, la tècnica, etc. Es publicaran als seus perfils de Youtube i al de patrimongencat dissabte 15 de maig a les 9 hores.

Finalment, el mateix 18 de maig, amb el grup Gent de Merda s’enregistrarà el podcast especial DIM 2021, en què entrevistaran a quatre persones representants de diversos col·lectius amb l’objectiu de generar un diàleg transversal i intergeneracional sobre aquests equipaments. Els entrevistats seran: Magda Gassó, cap de Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya; dues estudiants del màster de museologia de la Universitat de Barcelona i que van participar en l’Edcamp “Joves i museus”, i una persona gran visitant de museus.

 

Activitats per a tots els públics arreu del país

El Departament de Cultura, un any més, ha recollit en una única agenda en línia les prop de 200 propostes que els museus catalans amb programat amb motiu del Dia i la Nit dels Museus. Totes les activitats es poden consultar a través d’un cercador al web patrimoni.gencat.cat/DIM2021.

Aquest divendres, 14 de maig, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, inaugurarà la reforma de l’àrea del gòtic el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, que va començar al febrer i que ha implicat més de 200 m2 de superfície. La remodelació comprèn les sales que expliquen la segona meitat del segle XIV fins a la de finals del segle XV, un període històric i artístic molt important dins del discurs del museu i ha suposat prop de 200.000 euros d'inversió.

Entre les propostes dels Museus de les Terres de Lleida i l’Aran, també destaquen una visita teatralitzada a la Museu Hidroelèctric de Capdella amb l’enginyer cap de l’obra de la central hidroelèctrica 107 anys després; una visita guiada al Centre d’Interpretació d’Or del Segre i un taller artesanal de recerca d’or; visites sensorials a la Casa Duran i Sanpere; una acció dels Urban Sketchers a dins de les sales del Museu de Lleida; o una visita guiada per descobrir anècdotes documentades històricament sobre amors, desamors i sexe a la cort comtal d’Urgell al Museu de la Noguera.

A Barcelona ciutat, cal ressaltar la instal·lació “DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes”, que a partir del 15 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus, es podrà veure a l’Arts Santa Mònica i serà inaugurada amb la participació de la consellera. Ha estat creada pel duet d’artistes Cabosanroque i és una proposta de la Fundació Jacint Verdaguer per al programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També cal ressaltar les activitats organitzades pel Museu d’Història de Catalunya, entre elles una visita guiada a l’exposició ‘'Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa', que finalitzarà amb el tast d’un beuratge que antigament guaria tota mena de malalties; l’activitat ‘Musicant Picasso’, organitzada pel Museu Picasso, i que ens farà gaudir dels joves compositors del Departament de Composició del Conservatori del Liceu que crearan obres musicals a partir de les pintures de la col·lecció del Museu Picasso; i les propostes del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona, entre elles un taller per conèixer les tasques que desenvolupa l’antropòleg físic amb la troballa de restes antropològiques o una activitat familiar per aprendre com els ibers tenyien la llana i el lli utilitzant plantes i animals que tenien a la vora.

A la resta de comarques barcelonines i la Catalunya Central, destaca la lectura poètica al bressol de Jacint Verdaguer, amb l'actriu Montse Vellvehí, organitzada pel Museu Episcopal de Vic i la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles; l’escape room organitzat pel Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet que ens endinsarà en una trama detectivesca per descobrir el secret que amaga la Torre Balldovina de la família Sagarra; el concert de Núria Graham al pati del mNACTEC; el joc de l’oca sobre la història de Sant Cugat al claustre del monestir organitzat pels museus del municipi; o la visita en clau de gènere al Museu del Cau Ferrat de Sitges.

Els museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre proposen, entre altres activitats, una gimcana pel Museu d’Alcover i el nucli antic del municipi per a descobrir la història de l’antic mar de les muntanyes de Prades a partir d'uns fòssils marins; un taller per aprendre a preparar pintures naturals de manera artesanal amb materials provinents d'un incendi forestal al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí; una visita guiada a l’exposició ‘L’Orquestra Pau Casals’ al Museu Pau Casals d’El Vendrell; una visita guiada a la Casa Barral de Calafell; o el joc de pistes familiar ‘Qui som?’, organitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, per descobrir qui s'amaga darrere les ombres del Museu.

A les comarques gironines, entre altres propostes, es podrà participar en la visita teatralitzada ‘La revolució de la farina’ a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries; gaudir d’un concert de Deva Dhara al Monestir de Sant Pere de Galligants, que convida a viatjar per les sonoritats dels mantres, els cants i les melodies sagrades que han acompanyat generacions i cultures; conèixer un conjunt extraordinari que forma part de la col·lecció del museu monogràfic de la ciutat ibèrica d’Ullastret: l'aixovar de la tomba 80 de la necròpolis del Puig de Serra; gaudir d’un concert acústic de versions a càrrec del grup Copèrnic organitzat pel Museu d’Art de Girona.

 

Museus 2030

Amb motiu d’aquesta celebració en aquest escenari de represa del sector cultural, des del Departament de Cultura es vol posar de manifest la importància dels museus en les societats posant en relleu les cinc principals actuacions en les quals està treballant els darrers anys en el Pla de Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya: l’aprovació per part del Govern de la Generalitat del mateix pla el passat octubre de 2020; actuacions encaminades a enfortir la vinculació entre la societat i els museus, ampliant la participació, així com les funcions socials i educatives d’aquestes institucions a través de la creació del museu de suport territorial i de programes socials i, finalment, l’aprovació per part del Departament de Cultura d’ajuts destinats per a renovació d’equipaments museístics. Una aportació extraordinària d'11 milions d'euros que sumats a la que faran els mateixos beneficiaris representarà una inversió total de 22,5 milions d'euros en els equipaments museístics catalans.

 

Pel que fa als indicadors de museus 2020, la situació excepcional que ha generat la COVID-19 en tots els àmbits de l’activitat cultural, econòmica i social del país, ha impulsat la necessitat de conèixer de primera mà quin impacte ha tingut en l’àmbit dels equipaments museístics. Les principals anàlisis d'institucions catalanes i internacionals sobre els efectes de la pandèmia en els públics, en l’economia i en els equips dels museus es poden consultar al web del Departament de Cultura: Impacte de la COVID-19 als museus.

 

 

 

 

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 76

1  

Fitxers adjunts

Dossier en pdf

Dossier en pdf
PDF | 3552

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia