Aquesta oficina virtual, allotjada al web de Ruralcat, ja porta 13.781 pàgines vistes. Es tracta d’un únic espai amb tota la informació que necessiten els joves per a incorporar-se al sector agroalimentari i rural, des d’ajuts i formació, fins a experiències compartides, suport, i assessorament

També hi ha un espai de dades obertes i transparència, que és l’Observatori de Joves, on s'ofereix totes les dades dels joves que s’ha incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015 amb l’ajut de primera instal·lació, de manera segmentada, així com els ajuts del 1er pilar de la PAC

Foto web NdP 1er aniversari 'El Planter'

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa, el maig del 2020, la nova oficina virtual ‘El Planter’. Aquesta oficina virtual té com a objectiu ser un punt de trobada i d’informació per a totes les persones joves que cerquen recursos per a la incorporació agrària a Catalunya, amb una atenció especial als qui no tenen experiència prèvia en el sector.

Aquest nou espai, allotjat al web de Ruralcat (https://ruralcat.gencat.cat/el_planter), conté diversos apartats, entre els quals els més visitats són:

  • Instal·lar-me, amb un total de 2.007 visites, que ofereix tota la informació dels ajuts del Contracte Global d’Explotació (ajuts de primera instal·lació de joves agricultors/es o l’ajut de millora a la competitivitat de les explotacions agràries, l’ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries i l’ajut de diversificació agrària, i també sobre els ajuts agroambientals i d’agricultura i ramaderia ecològica), i del primer pilar de la Política Agrària Comuna (PAC).
  • Ser pagès/a?, amb 1.865 visites, que recull algunes orientacions i consideracions bàsiques a tenir en compte abans i durant el procés d’esdevenir pagès/a, i que va adreçat al jove que no té una experiència prèvia en el sector i el seu origen no és agrari.
  • I el de Suport, amb 1.179 visites, que ofereix suport administratiu i legislatiu per a realitzar els diferents tràmits i assessoraments a través de les Escoles Agràries, les oficines comarcals del DARP, les entitats col·laboradores, i la figura del dinamitzador de joves.

En l’oficina ‘El Planter’, els usuaris també han realitzat 2.526 visualitzacions dels vídeos de les experiències d’altres joves que s’han iniciat amb èxit en el sector agrari, a més d’accedir a 54 noticies publicades durant aquest any.

 

Dades obertes i transparència, també en la incorporació dels joves al camp a través de l’Observatori de Jove

‘El Planter’ també ofereix l’enllaç directe a l’Observatori de Joves (https://observatoridejoves.cat), amb 764 visitants, una eina de consulta dels joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015 amb l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors/es, i/o els ajuts directes de la PAC, i on es pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe, i producció ecològica. Aquestes dades són molt útils per a fer un seguiment de l’evolució o tendència dels joves agricultors/es que s’instal·len a Catalunya. D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura posa a l’abast de tothom tota la informació relativa a aquest àmbit ,i fa un pas més vers el nou concepte de dades obertes i transparència que promou l’Administració en els darrers temps.

A més, en la nova oficina virtual, també s’hi pot consultar altres temes com ara com fer un Pla d’Empresa, amb una descripció dels aspectes productius, econòmics, tècnics, mediambientals, paisatgístics, i sociolaborals de l’explotació on la persona jove es vulgui instal·lar, i on s’inclou una part amb l’expectativa de futur. També són consultables les notícies més destacades relacionades amb els joves del camp, i enllaços d’interès als Aplecs de joves al camp, formació, agenda, i premis PITA en la modalitat Joves Emprenedors/es Innovadors/es, o als projectes Leader i Odisseu, entre altres. En el web hi ha una bústia oberta de preguntes on es respon de manera regular qüestions relatives a la incorporació agrària a Catalunya.

Durant el proper any es preveu actualitzar la pàgina web amb nous continguts per a mantenir el dinamisme que el sector més jove necessita amb esdeveniments, noticies, i experiències de camp, entre altres.

Infografia ‘El Planter’:

https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/8473402/OV+Planter+maig+20+maig+21_1r_any_ACC.pdf/0a63ee3e-c76b-4d1c-b03a-fba14612ae40

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210513_darp-anivesari_portal_elplanter

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat