Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Exemplar d'insecte paràsit

Agricultura inicia el control biològic per combatre la plaga del cotonet de Sud-àfrica que afecta els cítrics de l'Ebre

query_builder   14 maig 2021 12:05

event_note Nota de premsa

Agricultura inicia el control biològic per combatre la plaga del cotonet de Sud-àfrica que afecta els cítrics de l'Ebre

 

Moment de l'alliberament  avui dels insectes paràsits en una finca de cítrics de Tortosa
Moment de l'alliberament avui dels insectes paràsits en una finca de cítrics de Tortosa

Ha de permetre frenar l’avanç dels focus d’un insecte que causa greus deformacions en els fruits amb danys que en fan inviable la comercialització

Els insectes parasitoides que serviran per controlar la plaga es crien a les instal·lacions de l’IRTA a Amposta i s’alliberaran de manera regular als camps de cítrics afectats de les Terres de l’Ebre

Aquesta acció s’emmarca dins l’estratègia de foment del control biològic i altres tècniques alternatives que està duent a terme el Departament d’Agricultura amb l'objectiu de reduir l'ús de fitosanitaris als cultius de Catalunya


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fet avui en una finca del terme municipal de Tortosa (Baix Ebre) els primers alliberaments de l’insecte parasitoide Anagyrus aberiae a camps de cítrics de Catalunya per al control de la plaga del cotonet de les Valls o de Sud-àfrica, Delottococcus aberiae. Aquesta nova plaga és un insecte preudocòccid que provoca greus deformacions en els fruits en creixement i en fa inviable la comercialització, i els seus danys poden afectar fins al 40% de la collita.

El cotonet de Sud-àfrica és un plaga dels cítrics de la península Ibèrica que va ser detectada per primera vegada al nord de la província de València l’any 2009. D’aleshores ençà, s’ha estès pels cítrics de les províncies de Castelló i València. La primera detecció a Catalunya es va produir l’any 2018, i actualment hi ha constància de com a mínim 14 focus distribuïts per la zona productora de cítrics de les Terres de l’Ebre.

Exemplar de cotonet de Sud-àfrica
Exemplar de cotonet de Sud-àfrica

Durant els darrers mesos, l’IRTA ha encetat a les seves instal·lacions d’Amposta, per encàrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, un procés de cria d’aquest insecte parasitoide per iniciar alliberaments de manera regular als camps de cítrics afectats per la plaga. Atesa l’absència a Catalunya d’insectes paràsits autòctons eficaços contra aquesta plaga, se’n va autoritzar la importació de Sudàfrica, zona d’origen del cotonet, per realitzar estudis d’especificitat, i recentment se n’ha autoritzat la cria i l’alliberament al camp. 

Els insectes que s’estan alliberant es reprodueixen dins del cos del cotonet, en causen la mort i n’emergeix un nou insecte paràsit adult. La previsió, d’acord amb els antecedents i estudis previs, és que els alliberaments tinguin un caràcter inoculatiu, de manera que, una vegada s’alliberi al camp, el parasitoide es dispersi per l’agrosistema citrícola i augmenti les seves poblacions sobre les poblacions mateixes del cotonet. En aquesta primera actuació s’han alliberat prop de 400 exemplars de parasitoides. 

El Departament d’Agricultura va informar sobre aquests nous tractaments biològics al sector dels cítrics a través de la reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics, el passat 29 d’abril.

 

Una aposta ferma pel control biològic

Actuacions com la d’avui s’emmarquen dins d’una estratègia de foment del control biològic i alternatiu que està duent a terme el Departament d’Agricultura i que permet reduir l’ús de productes fitosanitaris i obtenir aliments d’una alta qualitat sanitària i mediambiental.

Així, s’està promovent amb èxit en determinats cultius la lluita alternativa a l’ús dels plaguicides convencionals: la captura massiva, la confusió sexual amb feromones i la lluita biològica (alliberament d’insectes útils o afavoriment de marges reservoris o plantació de plantes refugi d’aquests insectes). Aquest foment es fa mitjançant els ajuts agroambientals a diferent tipus de cultius que atorga el Departament als agricultors amb un import anual d’uns 3,7 M€ per implementar tècniques alternatives a la lluita química. També s’implementen a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que són entitats privades sense ànim de lucre que agrupen persones agricultores i que tenen com a objecte col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra agents nocius dels vegetals. Aquestes agrupacions també reben ajuts anuals del Departament d’Agricultura, que enguany seran d’1,9 M€.

La lluita biològica es du a terme mitjançant insectes que s’anomenen beneficiosos o també fauna útil, fauna auxiliar o enemics naturals, i que depreden o parasiten insectes que són plagues.  Poden parasitar dipositant un ou a dins o a prop del seu hoste, com els que s’han alliberat avui, o bé depredar com les marietes, que s’alimenten d’altres insectes.

Conjuntament amb l’IRTA i també les ADV, s’està treballant per implantar la lluita biològica en diferents cultius, com és el cas de l’insecte paràsit del cotonet, i en els programes Fruit.Net i Horta.Net es fan estudis d’estratègies de lluita biològica i alternativa als productes fitosanitaris convencionals.

 

Per a més informació sobre el cotonet de Sud-àfrica: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/delottococcus-aberiae.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

4  

Imatges

Moment de l'alliberament  avui dels insectes paràsits en una finca de cítrics de Tortosa

Moment de l'alliberament avui dels insectes paràsits en una finca de cítrics de Tortosa 138

Cotonet de Sud-àfrica

Cotonet de Sud-àfrica 832

Femella del parasitoid Anagyrus aberiae

Femella del parasitoid Anagyrus aberiae 583

Un altre moment al camp de cítrics avui a Tortosa

Un altre moment al camp de cítrics avui a Tortosa 728

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia