Territori

Plenari telemàtic

Es celebra el primer plenari del Pacte per a la Moda Circular del Tèxtil a Catalunya

query_builder   14 maig 2021 12:51

event_note Nota de premsa

Es celebra el primer plenari del Pacte per a la Moda Circular del Tèxtil a Catalunya

  • El Pacte, que aglutina els diferents agents del sector del tèxtil, vol donar resposta als reptes de desenvolupament sostenible en aquest àmbit
  • S’impulsa des dels Departaments d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat amb representants de la cadena de valor del sector i d’altres administracions i centres tecnològics i de recerca
Plenari

El primer plenari del Pacte per a la Moda Circular del Tèxtil a Catalunya ha reunit empreses productores, distribuïdores i comercialitzadores, gestors de residus, però també representants de l’Administració, el món acadèmic, centres tecnològics, del tercer sector i de la societat civil. El Pacte neix amb la voluntat de sumar i coordinar els esforços de tots els agents de la cadena de valor del tèxtil per donar resposta als reptes de desenvolupament sostenible i actuar de forma conjunta i efectiva.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, que ha presidit la trobada, ha destacat que aquest Pacte “té l’objectiu d’afavorir l’adopció de compromisos concrets per facilitar la integració de l’economia circular al sector i fomentar la participació, tant dels proveïdors com dels consumidors, en la transició cap a un model d’economia climàticament neutra, en coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030”.

Subirà ha posat en valor el caràcter pioner d’aquesta iniciativa que “ha estat considerada com a acció pilot per part de la Comissió Europea en el marc del Projecte Interreg CircE, valorant el seu caràcter innovador i la seva replicabilitat”. “Es tracta d’un treball que s’ha estat gestant des de fa quasi 2 anys i que avui es materialitza en aquest grup de treball tant valuós, que treballarà de forma coordinada en la definició dels continguts del Pacte durant els propers mesos”, ha dit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Per la seva banda, la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Muntsa Vilalta, considera que “el pacte per a la Moda Circular és una iniciativa molt ambiciosa del qual sortiran noves visions i oportunitats per al sector” i ha afegit que “la moda és un sector responsable i conscienciat que es vol involucrar en les actuacions transversals per a la sostenibilitat".

Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global. El consum de roba ha crescut de forma accelerada (en els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món) i la seva vida útil cada vegada és més curta (en quinze anys s’ha reduït prop d’un 20%). Per contra, la reutilització i el reciclatge no s’han incrementat al mateix ritme, en gran mesura perquè els productes tèxtils no acostumen a estar dissenyats per a aquest fi. S’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l’any i tan sols el 12 % dels residus tèxtils es recull selectivament, un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels residus tèxtils provinents del consum a les llars, un total de 140.000 t/any, s’incinera o es llença a un abocador.

El Pacte per a la Moda Circular té com a missió contribuir a canviar el paradigma del sector tèxtil per avançar cap a una economia circular de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquesta transformació. Entre altres, el Pacte s’ha fixat disminuir significativament la generació de residus tèxtil i incrementar el percentatge de recollida selectiva i de valorització material, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.

Així mateix, en l’àmbit de la fabricació es marca com a objectius incrementar la durabilitat dels productes, incrementar el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha afirmat durant la sessió que “amb aquesta primera reunió amb totes les organitzacions que heu signat l’expressió d’interès fins ara, volem marcar un punt d’inici d’una feina que esperem tingui com a finalitat principal arribar a tenir un partenariat públic-privat que determini els objectius i la manera com governarem la seva execució i seguiment”. “Estic convençuda que aquest treball col·laboratiu basat en el valor i l'aprenentatge compartit, cercant les sinèrgies i potenciant la confiança entre actors serà la clau de l’èxit, no només del projecte, sinó d’una nova forma de treballar més creativa i inclusiva, que ens ajudi a construir entre tots un millor futur per a les nostres empreses, entitats i per al país”, ha dit Subirà.