El Departament de Justícia, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos, inicia aquest mes de maig el cicle Religions, espiritualitats i feminismes. Seran debats i xerrades en línia per reflexionar sobre el paper que té de la dona en les diferents religions i fer-lo visible.

Quina és la saviesa que han aportat les dones a la religió? Com han contribuït i contribueixen avui dia les dones a les tradicions religioses? Són algunes de les preguntes a les quals aquest cicle intentarà donar resposta, a partir de les converses i experiències de diverses dones.

.

4 sessions i una jornada final

La iniciativa consta de quatre sessions i d’una jornada final, que se celebraran al llarg d’aquest 2021. La primera de les sessions tindrà lloc virtualment el 20 de maig i porta per títol Dones, joves i referents. Serà una conversa virtual entre dones de tres tradicions religioses diferents: l’islam, el catolicisme i el sikhisme. L’objectiu és debatre sobre les estratègies que han desenvolupat les dones en la religió, malgrat la desigualtat i la invisibilització.

Per assistir a aquesta primera conversa en línia cal inscriure’s en aquest l’enllaç.

La segona de les sessions, que es farà el dia 21 de juny, consistirà en una tertúlia entre dones sobre tradicions religioses i feminismes.

Al setembre es farà la tercera sessió, destinada al món acadèmic, que debatrà sobre l’experiència religiosa i l’alliberament de la dona.

La quarta sessió, a l’octubre, preveu una xerrada sobre dones que són referents religioses i espirituals de les diferents tradicions.

En la jornada final, que es farà al novembre, es presentaran les conclusions de les diverses activitats plantejades durant el cicle. Durant aquesta darrera jornada es faran diferents tallers pràctics orientats a empoderar les dones en el si de les comunitats religioses.

Alumnat de secundària i batxillerat

Durant el cicle es faran també tres trobades virtuals adreçades a estudiants de secundària i batxillerat, així com als professors i educadors, durant els mesos de juliol i octubre. L’objectiu és que els joves puguin desenvolupar la construcció d’una identitat personal, l’empatia i la comunitat, i reflexionar-hi.

Aquestes sessions es treballaran a partir del dossier pedagògic Dones, espiritualitat i feminismes, que inclou material audiovisual, i que ha estat elaborat per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, per encàrrec de la Direcció General d’Afers Religiosos.

En el dossier es fan servir eines metodològiques innovadores, com ara rutines i destreses de pensament, tècniques cooperatives i propostes d’autoavaluació. Alguns dels temes que s’hi treballen són el poder de la paraula, les dones que han fet història, les tradicions espirituals, la identitat o la divinitat en femení.