Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia crea un programa feminista pioner en què els gossos ajuden les dones preses a trobar feina

La teràpia contribueix a l'empoderament, l'autocontrol i l'autoestima, que són indispensables per afrontar el repte de la reinserció laboral

query_builder   18 maig 2021 10:33

event_note Nota de premsa

Justícia crea un programa feminista pioner en què els gossos ajuden les dones preses a trobar feina

La teràpia contribueix a l'empoderament, l'autocontrol i l'autoestima, que són indispensables per afrontar el repte de la reinserció laboral

El 50 % de les internes acaba la pena amb un lloc de treball

.

El Departament de Justícia ha creat un programa pilot pioner per a la reinserció laboral de les dones que entren a la fase final de la pena de presó i que viuen en semillibertat, ja sigui en tercer grau o en llibertat condicional. El tret distintiu del programa és la teràpia amb gossos, amb l’objectiu d’empoderar les preses i de dotar-les de l’autoestima necessària per aconseguir una feina, que és un factor clau per a l’èxit de la rehabilitació. Fins ara, aquesta teràpia mai no s’havia aplicat per a la reinserció laboral. El programa pilot compta amb la participació de sis internes del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. En funció del resultat de la iniciativa, el Departament de Justícia la desplegarà a la resta d’equipaments penitenciaris de la Generalitat.

Les reflexions sobre les activitats amb els gossos de teràpia –un cavalier i dues labradores– serveixen per descobrir fortaleses i debilitats. Els gossos ajuden a controlar la frustració, a expressar emocions, a adaptar la conducta, a veure que l’esforç té recompensa i que cal paciència i persistència per encarar el futur.  

Una nova forma d’intervenció laboral amb les dones

L’activitat consta de dotze sessions, amb una primera part d’una hora i mitja, en què dos monitors practiquen la teràpia amb els gossos, i una segona part, en què els professionals treballen els aspectes que han detectat en el treball previ amb els animals, com pot ser la por i la inseguretat.

Les darreres sessions del programa serveixen per conèixer més específicament el mercat laboral i per preparar les internes per superar entrevistes de treball. Per això, disposaran de mentors d’empreses privades que les assessoraran.

Acabar la pena de presó amb una feina

Actualment, el 50 % de les dones que estan al final de la condemna aconsegueixen una feina. En el cas dels homes, l'estadística puja fins el 60 %. És per això que el CIRE, l’empresa pública de Justícia que ofereix formació, treball i inserció a les persones condemnades per algun delicte, ha dissenyat i creat aquest projecte. El programa compta amb la col·laboració de la Fundación Quiero Trabajo i l’entitat Vincles.

Més d’un miler de contractes a l’any

El nou programa és una les eines que el CIRE ofereix a les persones que estan al tram final de la pena perquè s’incorporin al mercat laboral en les millors condicions. Es tracta que trobin una ocupació i que perduri.

L’any 2019, a la borsa de treball de CIRE, es van atendre 3.161 persones en règim obert, 1.424 de les quals van aconseguir un contracte laboral; 64 eren dones i 1.360, homes. Durant el 2020, i degut a l’impacte de la pandèmia, aquestes xifres han baixat i es va oferir atenció a 2.630 persones, 997de les quals van aconseguir feina. D’aquests contractes, 901 corresponen a homes i 90, a dones.

El CIRE és l’única institució que incorpora el servei d’inserció laboral per a persones privades de llibertat que estan en tercer grau o en llibertat condicional.  La resta s’ocupa de la formació i del treball a dins dels centres; però, un cop que els interns estan en tercer grau o en llibertat condicional, ja no hi ha intervenció. En canvi, els tècnics d’inserció del CIRE –professionals que acompanyen i assessoren els presos en la recerca de feina– acompanyen la persona fins el moment en què obté la lliberta definitiva.

Altres experiències amb teràpia de gossos a Justícia

Catalunya és pionera en l’aplicació de teràpies canines en l’àmbit de l’execució penal. Entre les experiències més recents destaquen les del projecte Obrim portes de l’associació AlPerroVerde, en què més d’un miler d’interns de Brians 2, han après a controlar la impulsivitat ensinistrant animals abandonats. 

Una altra iniciativa que ha tingut molt d’èxit és la intervenció assistida amb gossos que el CIRE, juntament amb l’entitat Perruneando, porta a terme amb els joves de justícia juvenil, tant en centres educatius com en medi obert. Els menors milloren l’empatia, l’autocontrol i el sentit de la responsabilitat, mentre aprenen a comunicar-se i a ensinistrar els animals.

6  

Imatges

La consellera de Justícia, Ester Capella, en una trobada amb les dones participants i tècnics del Programa

La consellera de Justícia, Ester Capella, en una trobada amb les dones participants i tècnics del Programa 5314

les dones participants, amb membres del CIRE, en un moment de la teràpia amb gossos

les dones participants, amb membres del CIRE, en un moment de la teràpia amb gossos 3945

Els tres gossos de teràpia de l'entitat Vincles

Els tres gossos de teràpia de l'entitat Vincles 3940

les dones participants observant els gossos

les dones participants observant els gossos

Dues dones participants en un moment de la teràpia

Dues dones participants en un moment de la teràpia 4435

Dues de les dones participants en un moment de la teràpia

Dues de les dones participants en un moment de la teràpia 3682

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia