Territori

Conseller Calvet

Calvet: "El litoral és molt vulnerable davant el canvi climàtic, necessitem coneixement per avançar-nos i anticipar actuacions per a reduir els seus efectes"

query_builder   19 maig 2021 14:50

event_note Nota de premsa

Calvet: "El litoral és molt vulnerable davant el canvi climàtic, necessitem coneixement per avançar-nos i anticipar actuacions per a reduir els seus efectes"

  • El Departament de TES presenta en una jornada tres dels projectes que es beneficiaran de les aportacions del Fons climàtic, relacionats amb la resiliència del litoral i l’adaptació i mitigació del canvi climàtic

 

  • El conseller ha explicat que “amb l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles, creem el Fons climàtic, i ho tornem a la societat en forma de projectes que ens permeten ser més resilients i seguir avançant cap a la neutralitat de les emissions”
Presentació projectes resiliència del litoral

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat avui tres dels projectes que impulsa el Departament relacionats amb el litoral i l’adaptació i mitigació del canvi climàtic que es desenvoluparan gràcies a les aportacions econòmiques del Fons climàtic. La presentació ha tingut lloc en el marc de la jornada Avançar cap a un litoral més resilient i menys vulnerable al canvi climàtic. A més de Calvet, també hi ha intervingut la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius; el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó.

 

En la presentació, el conseller Calvet s’ha referit que “avui tanquem un cercle que vam iniciar fa un any quan vaig apuntar al Tribuna Barcelona que, en adaptació, engegaríem un pla de resiliència climàtica del litoral i un pla de resiliència climàtica dels territoris de muntanya. El canvi climàtic és un tema de present, no de futur. No podem esperar, la nostra obligació llavors era passar a l’Acció. Fer Acció Climàtica. I així ho hem fet.

 

“El litoral és de les zones amb més risc de vulnerabilitat davant el canvi climàtic. Necessitem coneixement per avançar-nos i anticipar actuacions per reduir els seus efectes. Els recursos del Fons Climàtic permetran obtenir un coneixement precís dels efectes sobre el litoral i anticipar mesures de prevenció. El proper Gloria ens ha d’agafar preparats”, ha puntualitzat Calvet.

 

I ha seguit: “Expliquem sempre que per combatre el canvi climàtic necessitem reduir les emissions de CO2. Però, tan important com això, hi ha l’obligació com a societat d’adaptar-nos als canvis que ja avui està patint el nostre planeta. La biodiversitat, l’agricultura, el paisatge, ja noten les urpes, els efectes, de l’emergència climàtica en la qual ens trobem”.

 

Calvet ha explicat que “els tres projectes que presentem avui, sumen uns 12 milions d’euros i es desenvoluparan en quatre anys. Són projectes que es desenvoluparan gràcies a les aportacions del Fons climàtic, un fons que tenim previst a la nostra Llei de canvi climàtic i que es nodreix de la recaptació de l’impost de CO2”.

 

La Llei del canvi climàtic, aprovada el 2017, preveia la creació d’un Fons climàtic, de caràcter públic, establia els recursos dels quals es nodriria i quin tipus de projectes es podrien finançar al seu càrrec. La Comissió del Fons Climàtic, en base a les prioritats establertes per la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, és l’encarregada de la gestió del Fons i de la tria dels projectes, prioritzats segons el seu potencial de reducció d'emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i de reducció de la vulnerabilitat davant els impactes del canvi climàtic, així com dels beneficis socials i l’eficiència econòmica que comportaran. Cal recordar que la Unió Europea ha fixat el 2050 com la data límit per assolir la neutralitat de les emissions.

 

El Fons es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Tot i que, molt possiblement, enguany només es pugui recaptar la meitat de l’impost meritat el 2020, a partir del 2022 s’espera que la recaptació pugui tenir lloc cada primer trimestre. Per aquest 2021, el Govern ha fet una provisió al Fons climàtic de l’ordre de 19 MEUR.

 

Pel conseller: “Recaptem amb l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles, creem aquest Fons climàtic, i ho tornem a la societat en forma de projectes que ens permeten adaptar-nos, ser més resilients, i seguir avançant cap a la neutralitat de les emissions”.

 

El Departament de TES ha presentat 10 projectes com a candidats a finançar-se mitjançant el Fons climàtic. A la jornada d’avui s’han presentat tres d’aquests projectes:

 

  • Sistema d’Informació Dinàmica del Litoral (SIDL), que impulsa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

 

Té com a objectiu recollir, elaborar i posar a disposició de les administracions, ciutadania i empreses la informació geolocalitzada i el coneixement sobre la costa catalana, tenint en compte la present situació d’emergència climàtica, per fer front a les seves vulnerabilitats.

 

El projecte inclou un monitoratge extensiu i freqüent de la zona litoral, a partir de l’observació de diferents paràmetres mitjançant satèl·lits, sensors aerotransportats, drons i instrumentació de camp.

 

Serà un sistema únic, que reunirà sota una mateixa interfície de visor de mapes tant dades d’observació de la zona litoral com projeccions climàtiques i anàlisi del risc, que permetrà l’anàlisi temporal i predictiu de les dades.

 

Es tracta d’una eina necessària per als responsables de l’ordenació i gestió del territori en general i del medi natural en particular per a un desenvolupament sostenible.

 

El projecte té un cost aproximat de 9 MEUR i es preveu el seu desenvolupament en un termini de quatre anys.

 

  • Monitorització i predicció meteo-oceanogràfica a la costa, impulsat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

 

El projecte vol aportar informació suficient, a temps real, provinent del monitoratge de diferents variables meteoceanogràfiques per a fer un bon seguiment i vigilància de l’estat de la mar mitjançant l’enfortiment de la infraestructura d’observació marítima.

També es planteja desenvolupar un sistema operacional de predicció oceanogràfica modern i integrat. El sistema serviria per millorar els avisos amb l’objectiu d’evitar danys ocasionats per l’increment dels temporals marítims a causa probablement del canvi climàtic. Les actuacions inclouen:

 

  • La implantació de xarxes de boies (4 boies).
  • Instal·lació i posada en marxa un sistema de Radar HF (High Frequency).
  • El manteniment de la xarxa de radar HF i boies.
  • Implementació d’un sistema de predicció oceanogràfica.

 

El seu cost es calcula en 1,8 MEUR i també es desenvoluparia en quatre anys.

 

  • Pla d’Informació Integral del Canvi Climàtic a Catalunya (Plataforma ClimCat) a càrrec de l’SMC i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS)

 

L’objectiu del projecte és proporcionar als diversos usuaris, un catàleg complet i robust d’informació i dades climàtiques per a l'estimació del canvi climàtic a Catalunya, i amb la integració d’un sistema d’actualització constant.

 

La Plataforma incorporarà una metodologia per combinar diferents fonts de dades climàtiques que permeti identificar, segons la variable requerida, els models que proporcionen la informació més sòlida per a l’anàlisi del clima futur a Catalunya.

 

La proposta també inclou la possibilitat d’integrar, a banda de projeccions climàtiques, prediccions estacionals i per dècades. El cost s’estima en 1,23 MEUR.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 458

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia