
- El conseller Sàmper ha anunciat les noves mesures que permeten reunions de fins a 10 persones i l’ampliació de l’horari de la restauració fins la mitjanit, a més de permetre les taules de fins a 6 tant a l’interior com a l’exterior en l’àmbit de la restauració
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat aquest migdia que la setmana vinent, concretament a partir de dilluns vinent, se seguiran relaxant algunes de les mesures actuals per contenir l’epidèmia de COVID-19 a Catalunya. Segons la titular de Salut, darrerament s’està comprovant com l’epidèmia continuada alentida i a la baixa, el que possibilita aquesta relaxació, tot i “el necessari punt de prudència i sense abaixar la guàrdia”.
En aquest sentit, el Procicat ha aprovat tres mesures principals. En primer lloc -si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho permet-, que les reunions ja podran ser de 10 persones com a màxim. En segon lloc, l’allargament de l’horari de la restauració, de 6h fins les mitjanit, amb taules que poden ser de 6 comensals. I en tercer lloc, com ja es va explicar la setmana passada, l’augment dels aforaments, en teatres i cinemes fins al 70% i en comerços i universitats al 50%.
Tot plegat, segons Vergés, és un pas més per recuperar la normalitat gràcies, en gran part, a un procés de vacunació que a Catalunya continua a molt bon ritme “tot i els embolics de l’Estat espanyol” amb la segona dosi d’AstraZeneca. De fet, un 70% de les persones majors de 50 anys ja han rebut almenys una dosi, mentre que en persones de més de 60 anys el percentatge ja s’enfila fins al 85,5%. En aquest sentit, la consellera ha avançat que si seguim aquest ritme d’arribada de vacunes, a inicis de juny es podria començar a vacunar el grup de 40 a 49 anys, i a mitjans de juliol els menors de 40.
Per últim, la consellera ha emfatitzat el seu agraïment per un procés de vacunació que està funcionant “com un rellotge” gràcies a tot un equip “que s’hi està deixant la pell”. Vergés ha reconegut tot el personal del Departament de Salut, com el de Salut Pública i el del Servei Català de la Salut que estan treballant en aquest procés, així com també els membres de la sala de comandaments que, des del primer dia, segueix l’epidèmia.
No obstant, la consellera ha destacat especialment l’agraïment a la ciutadania, que “ha tingut un comportament exemplar”. “Ens queda poc, molt poc per superar aquesta pandèmia i ara estic segura que no defallirem”, ha valorat Vergés abans de cloure la seva intervenció reconeixent la tasca de tots els professionals de la salut, recordant les persones que han perdut la vida durant aquests mesos i traslladant l’escalf a totes les seves famílies.
Per la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha ampliat el reconeixement als quatre grans actors principals en la gestió de la pandèmia, com han estat el Govern, les institucions públiques i el sistema de salut públic de Catalunya –“que han treballat amb valentia i amb implicació abnegada”-; el món local; els actors econòmics i socials –“la interlocució amb els quals ha estat el millor instrument per tractar de trobar l’equilibri”-; i la ciutadania –“de la que sempre hem percebut cohesió per entendre les mesures”- i els mitjans de comunicació -“que han ajudat a fer difusió i dels que sempre ens hem sentit acompanyats, amb el to crític necessari”-.
Ramentol, a més, ha posat en valor la tasca del Procicat, que “no és un ens abstracte, sinó moltes persones esmerçant hores per estudiar la situació epidèmica i de futur, un autèntic motor tècnic de gestió de la pandèmia”.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat les principals mesures previstes que són “l’increment de 6 a 10 persones en les reunions i trobades socials de no convivents i l’ampliació de l’horari de 06 am a mitjanit en la restauració en funció de la llicència, el pas d’un màxim de 4 a 6 persones per taula tant a l’interior com a en l’àmbit de la restauració”.
Sàmper ha afegit també l’increment de l’aforament en el començ fins al 50% en tots els casos (mercats no sedentaris, comerç minorista i centres comercials), i l'increment a 70% de l’aforament i l’increment dels aforaments màxims a 1.000 persones a l’interior o de 3.000 a l’exterior o en espais interiors amb ventilació reforçada, en les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, ja siguin teatres, cinemes, auditoris i circs.
Pel que fa a la mobilitat, el conseller ha explicat que “amb motiu del dispositiu especial de trànsit de la Segona Pasqua, es preveu que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre 524.000 i 535.000 vehicles entre les 15.00 h de divendres i les 15.00 h de dissabte”. “És importat destacar que els valors de mobilitat són gairebé com els de l’etapa pre pandèmia”, ha precisat.
Sàmper ha explicat també que uns 1.400 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran durant aquest cap de setmana llarg per la seguretat a les carreteres catalanes i realitzaran més de 1.200 controls: 296 controls de Drogo-alcoholèmia, 259 controls de distraccions, 235 controls de seguretat passiva, 148 controls de velocitat, 201 controls de PREMOT (motocicletes) i 96 controls de transports.
En aquest sentit, Sàmper ha manifestat “la preocupació per la sinistralitat dels més vulnerables: les bicicletes i els motoristes”. El conseller ha recordat que durant aquest 2021, 40 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes en 38 accidents. D’aquestes 40 víctimes mortals, 14 són motoristes, 9 més que en el mateix període de l’any passat. A més, sis de les set darreres víctimes mortals motoristes s’han accidentat en cap de setmana.
Per aquest motiu, “el Servei Català de Trànsit demana a tots els usuaris que adoptin una conducció responsable i respectuosa i en especial envers els col·lectius vulnerables. Tanmateix es fa una crida als motoristes i als ciclistes per demanar-los més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat així com l’adopció de mesures d’autoprotecció que contribueixin a millorar la seva seguretat”, ha dit el conseller.
Coincidint amb el segon cap de setmana sencer des que va decaure el confinament nocturn, Sàmper ha explicat que s’ha adaptat el dispositiu policial pel qual Mossos col·labora amb la Guàrdia Urbana de Barcelona. “s’incrementarà la presència de manera preventiva a primera hora de la nit en punts estratègics, especialment de Barcelona. Els dispositius es realitzaran en els punts del territori català que puguin ser susceptibles d’importants concentracions de persones i de manera especial a la ciutat de Barcelona on es repartirà de manera coordinada a punts com la platja de Sant Miquel, platja del Bogatell, Passeig del Born o Passeig Lluis Companys”.
Finalment, el conseller ha agraït a l’equip del departament de Salut la col·laboració i feina feta; a tots i a totes les professionals de Protecció Civil, Mossos, Bombers i altres organismes que participen en el PROCICAT; als periodistes dels diferents mitjans de comunicació que han traslladat a la ciutadania les mesures que s’han anat prenent els darrers mesos; i als ciutadans “que han fet cas molt majoritàriament de les mesures que s’han anat prenent des de l’inici de la pandèmia”. “Gràcies a l’esforç de tothom hem sigut capaços de trobar l’equilibri per a treballar per a la lluita contra el virus a nivell sanitari i per a mantenir els sectors amb el mínim necessari per tirar endavant”.
El subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que “la pandèmia no ha acabat i l'emergència continua, no és un punt i a part”. Per aquest motiu, Delgado ha destacat que “aquesta flexibilització, que permetrà més activitat, sobretot de caràcter social, no pot comportar el relaxament del compliment de les mesures de prevenció i seguretat de caràcter tant individual com col·lectiva”.
Delgado ha tornat a incidir en què “per a que tot surti bé, és importantíssim ser molt específics amb el compliment de les mesures d’autoprotecció com mantenir la distància i l’ordre, dur la mascareta, i complir amb les instruccions dels organitzadors de les activitats”, ha afegit.