Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic instal·la 2 llambordes stolpersteine a Mollerussa i 1 a Prats de Lluçanès

query_builder   27 maig 2021 12:06

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic instal·la 2 llambordes stolpersteine a Mollerussa i 1 a Prats de Lluçanès

  • En homenatge als mollerussencs Josep Torres Tribó i Ramon Rocaspana Duart i al pradenc Francisco Rovira Viñolas, tots tres deportats en camps de concentració nazis
  • El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, assistirà a ambdós actes i participarà en la col·locació de les llambordes
  • Amb aquestes tres noves stolpersteine, Catalunya en sumarà un total de 327

El Memorial Democràtic instal·larà dues llambordes stolpersteine aquest divendres a Mollerussa (Pla d’Urgell) i una altra dissabte a Prats de Lluçanès (Osona), per retre homenatge a tres persones nascudes en aquests municipis que van ser deportades a camps de concentració. Les llambordes recordaran els veïns Josep Torres Tribó, Ramon Rocaspana Duart i Francisco Rovira Viñolas. 

Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades pel feixisme alemany. S’emplacen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat.   

El filòsof Josep Torres Tribó tindrà una stolpersteine

El mollerussenc Josep Torres Tribó, nascut l’octubre de 1899, és un dels homenatjats que tindrà una llamborda stolpersteine al seu municipi d’origen. Josep Torres fou un filòsof i mestre racionalista, autor de l’assaig Elogi de la mentida (1928) i de l’obra teatral de caràcter social La ciutat ens pren els fills (1925). Durant la guerra civil, va a dur a terme una activitat sindicalista molt rellevant. Posteriorment, es va exiliar a França i l’agost de 1940 fou deportat a Mauthausen. Va ser assassinat pels nazis el setembre de 1941 al camp de Gusen.

L’any passat, Edicions Cal·lígraf de Figueres va anunciar la reedició de l’obra d’aquest autor, gràcies a la tasca d’investigació del filòsof Max Pérez. Un dels suports econòmics que se suma al projecte és el Museu de l’Exili de la Jonquera. 

Actes d’homenatge i instal·lació

A Mollerussa, l’acte d’homenatge tindrà lloc divendres 28 de maig a les 12 h, a la plaça de l’Ajuntament. Presidiran l’acte l’alcalde del municipi, Marc Solsona, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font. A més, durant la instal·lació de les stolpersteine s’interpretaran peces musicals a càrrec del violoncel·lista Pol Aguilera, estudiant de l’Escola Municipal de Música. Abans de la cloenda de l’homenatge hi haurà una lectura teatralitzada de l’associació Saó de Ponent.

Nom

Data de deportació

Camp

Situació final

Lloc on es col·locarà

Josep Torres Tribó

1940

Mauthausen

assassinat

(22.9.1941)

Plaça de l’Ajuntament

Ramon Rocaspana Duart

1944

Dachau

alliberat

Plaça de l’Ajuntament

Pel que fa a Prats de Lluçanès, l’acte institucional se celebrarà dissabte 29 a les 12 h, al carrer de Sant Pere, amb la presència de Jordi Font i la companyia de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès.

Nom

Data de deportació

Camp

Situació final

Lloc on es col·locaran

Francisco Rovira Viñolas

1944

Dachau

alliberat

Sant Pere, 57


65
 noves peces fins a finals d’any 

El Memorial Democràtic preveu col·locar fins a finals d’any un total de seixanta-cinc llambordes stolpersteine en tretze municipis de Catalunya:  

Municipi

Comarca

Nombre de llambordes

Data prevista

Mollerussa

Pla d'Urgell

2

28/5/2021

Prats de Lluçanès

 

1

29/5/2021

Amposta

Montsià

10

18/6/2021

Sant Adrià de Besòs

Barcelonès

3

7/9/2021

Caldes de Montbui

Vallès Oriental

11

17/9/2021

Figueres

Alt Empordà

1

Data sense determinar

Flix

Ribera d'Ebre

10

Data sense determinar

Juneda

Garrigues

5

Data sense determinar

Sant Joan Despí

Baix Llobregat

1

Data sense determinar

Sant Salvador de Guardiola

Bages

1

Data sense determinar

Terrassa

Vallès Occidental

11

Data sense determinar

Agullana

Alt Empordà

2

Data sense determinar

Sant Sadurní d'Anoia

Alt Penedès

7

Data sense determinar

324 Stolpersteine a Catalunya   

 En aquests moments, a Catalunya hi ha 324 stolpersteine.  Amb la col·locació de les noves 65 peces, a finals de 2021 n’hi haurà 389 arreu de Catalunya. El Memorial Democràtic s’encarrega d’adquirir les llambordes i de coordinar-ne la instal·lació.   

Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Barcelona (1), Cardona (3), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Esparreguera (7), Figueres (11), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (21), Manresa (28), Mataró (15), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (9), Ripollet (4), Roses (1), Rubí (11), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Cugat del Vallès (6) Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Santa Perpètua de Mogoda (1), Talavera (1), Tàrrega (9), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Torrelles de Foix (1), Vallfogona de Riucorb (1), Vilafranca del Penedès (9), Vilanova i la Geltrú (17) Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3), Sabadell (61), Salt (7), Súria (14) i Vallbona d’Anoia (1).   

75.000 stolpersteine per tot el món   

 Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolpersteine l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes en record dels deportats a una vintena de països, com ara França, Finlàndia, Lituània o, fins i tot, l’Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones detingudes i deportades.     

 El Memorial Democràtic   

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió recuperar,  commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.   

 

 

 

2  

Imatges

Llamborda Mollerussa

Llamborda Mollerussa 2039

Llamborda Prats del Lluçanès

Llamborda Prats del Lluçanès 4843

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia