Salut

_

El Departament de Salut proposa els nomenaments de les noves responsables del Servei Català de la Salut, la Secretaria de Salut Pública i l'Institut Català de la Salut

query_builder   31 maig 2021 14:01

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut proposa els nomenaments de les noves responsables del Servei Català de la Salut, la Secretaria de Salut Pública i l'Institut Català de la Salut

  • Gemma Craywinckel és la persona proposada per dirigir el Servei Català de la Salut; Carmen Cabezas, la secretaria de Salut Pública; i Yolanda Lejardi, la direcció gerència de l’Institut Català de la Salut
El Departament de Salut proposa les persones escollides per liderar el Servei Català de la Salut (CatSalut), la Secretaria de Salut Pública, i l’Institut Català de la Salut (ICS). Els nomenaments, que s’informaran demà a la reunió del Govern de la Generalitat per la seva eventual aprovació, tenen un marcat perfil tècnic en tres posicions decisives per al Sistema de Salut de Catalunya i una llarga trajectòria de servei públic.

Gemma Craywinckel i Martí és la persona escollida com a directora del Servei Català de la Salut (CatSalut). Amb una llarga trajectòria en el sector públic, Craywinckel té l’encàrrec d’afrontar els reptes més immediats del sistema sanitari en un moment especialment delicat pels efectes derivats de la gestió de la pandèmia. Craywinckel serà la primera dona al capdavant del Servei Català de la Salut (CatSalut) en els seus 30 anys d’existència.

El Departament de Salut vol agrair la tasca desenvolupada per Adrià Comella en els darrers anys i, en especial, en el darrer any i mig durant tota la pandèmia i l’organització operativa del pla de vacunació.

Gemma Craywinckel és doctorada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB) i metgessa especialista en Cirurgia General i Digestiva. Diplomada en Gestió Hospitalària per ESADE. Compta amb un màster en Direcció d’Institucions Sanitàries per la UAB (Màster que dirigeix actualment) i és professora associada a la UAB.

Ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, primer com a metgessa assistencial i posteriorment en diferents posicions directives entre les que destaca la direcció assistencial durant més de deu anys. Just després de la seva etapa com a directora assistencial, l’any 2019, va ser nomenada directora gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la seva posició actual. També va ser la directora de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron entre els anys 2006 i 2008.

Carmen Cabezas i Peña és la professional proposada per liderar la secretaria de Salut Pública. Persona clau en el lideratge de l’estratègia de vacunació contra la COVID-19 i un dels seus rostres més visibles, Cabezas compta amb una llarga trajectòria dins l’Agència de Salut Pública de Catalunya, on des de l’any 2006 n’és la subdirectora general de Promoció de la Salut.

Cabezas s’ocuparà de dissenyar les línies mestres de la reformulació d’una Agència de Salut Pública de Catalunya amb plena autonomia de gestió, i amb focus en l'acció intersectorial en la salut i els seus determinants. La seva expertesa com a metgessa de família també esdevé fonamental en la progressiva integració de la salut pública en els serveis sanitaris i, en especial, en la xarxa d’atenció primària.

Cabezas és llicenciada i doctorada en Medicina i Recerca Translacional per la Universitat de Barcelona. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària i en Medicina Preventiva i Salut Pública, màster en Metodologia de les Ciències de la Salut per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Sanidad per la Escuela Nacional de Salud. Compta amb un postgrau en Gestió de la Qualitat (UAB-Fundació Avedis Donabedian). És autora de capítols de llibres i articles sobre prevenció i promoció de la salut i salut pública en general. És membre del Consell Acadèmic del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i col·laboradora docent de diverses universitats.

Ha estat subdirectora general de Promoció de la Salut dins de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut des d’abril de 2006. Prèviament ha desenvolupat diferents tasques al Sistema de Salut de Catalunya com a tècnica de salut pública i directora Assistencial a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) a l’Institut Català de la Salut (1990-2001) i, també, com a responsable de la Unitat de Recerca en Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut -Fundació Jordi Gol i Gurina (2001-2006).

Yolanda Lejardi Estévez serà la persona proposada per ocupar la direcció gerència de l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta de la primera infermera que opta a la direcció gerència de la institució. Lejardi té màster en Gestió i Serveis d’Infermeria (UB IL3), màster en Gestió i Serveis d’Atenció Primària (IL3 UB), postgrau en infermeria a l’Atenció Primària (CADI) i ha estat professora associada d’infermeria per la UB fins al 2013.

Va iniciar la carrera assistencial l’any 1996 com a infermera hospitalària a la Fundació Hospital de Mollet i, posteriorment, ha desenvolupat la seva trajectòria professional a l’Institut Català de la Salut com a infermera familiar i comunitària assistencial i, posteriorment, en càrrecs de gestió en diferents centres de l’ICS de Barcelona ciutat i la Metropolitana Nord.

L’any 2016 va ser la coordinadora la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació per elaborar i desplegar el Marc de Participació Ciutadana en Salut. L’any 2018 va retornar a l’ICS com a directora d’Atenció Primària i a la Comunitat, càrrec que ostenta a l’actualitat. L’any 2020, en plena pandèmia, Lejardi també va assumir l’encàrrec puntual de la direcció i coordinació assistencial dels centres socials de caràcter residencial del Departament de Salut que es trobaven greument afectats pels efectes de la Covid fins la implantació del pla específic per fer-hi front.

El nomenament de Yolanda Lejardi representa la voluntat de donar continuïtat als canvis impulsats en els darrers anys als centres i serveis de la institució, i un clar impuls a l’atenció primària, de la què l’ICS en gestiona el 75% de l’activitat a Catalunya.

3  

Imatges

Foto 1: Gemma Craywinckel

Foto 1: Gemma Craywinckel 1653

Foto 3: Yolanda Lejardi

Foto 3: Yolanda Lejardi 111

Foto 2:Carmen Cabezas

Foto 2:Carmen Cabezas 100

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia