Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa PPT

Maig sec a Catalunya

query_builder   1 juny 2021 13:25

event_note Nota de premsa

Maig sec a Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya, especialment a zones del prelitoral i la depressió Central. En canvi, ha estat normal o fred a gran part del Pirineu i comarques del nord-est
  • Ha estat un mes sec a gran part del país i fins i tots molt sec a la part sud del delta d’Ebre i  zona occidental de la Noguera

La meteorologia del mes ha estat condicionada pel predomini de diverses pertorbacions d’origen atlàntic que han deixat en general poca precipitació i han provocat un bloqueig de les masses fredes.

Les tempestes més importants s’han donat al final del mes, el dia 30, quan es van registrar 54,4 mm a Sort (el Pallars Sobirà), dels quals 35,0 mm van caure en 30 min i 4,0 mm en només 1 min.

També el dia 30 s’ha registrat la primera nit tropical d’enguany a Catalunya, amb una temperatura mínima entre 20 i 21 °C al Barcelonès.

Maig càlid a bona part de territori

El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya. Cal remarcar que a zones del prelitoral i la depressió Central l’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de maig respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de maigl pel període de referència 1961-1990) s’ha situat per sobre de +1 °C.

Ara bé, el mes ha estat normal a àmplies zones del Pirineu, comarques del nord-est, depressió del Penedès i del Priorat. En canvi, ha estat fred al Pirineu, i àrees del Prepirineu amb una anomalia per sota dels -1 °C, destacant que al vessant sud del Pirineu occidental l’anomalia ha quedat entorn dels -1,5 °C (figura 1).

La taula següent mostra els valors d’anomalia que han estat iguals o superiors a +1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Aldover

Baix Ebre

+1,8

Rellinars

Vallès Occidental

+1,7

la Quar

Berguedà

+1,5

Tivissa

Ribera d'Ebre

+1,5

Alfarràs

Segrià

+1,5

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de maig del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa Temperatura mensual
Mapa Anomalia de la  Temperatura

Un mes sec, molt sec al delta de l’Ebre i oest de la Noguera

El maig ha estat sec a gran part de Catalunya i fins i tot molt sec a la part sud del delta d’Ebre i a la zona occidental de la Noguera.

Al Segrià per exemple no s’han superat els 20 mm, i a l’Urgell o al Pla d’Urgell els 30 mm, zones en la què del maig s’espera climàticament l’aportació de pluja anual més important.

Tan sols remarcar que a punts del Pirineu occidental, sud de la costa Brava, punts del prelitoral Central i algun punt del litoral Sud el mes ha estat normal (figura 2).

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de maig han superat els 100 mm de precipitació.

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Sant Pau de Segúries

Ripollès

128,4

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

122,3

el Pont de Suert

Alta Ribagorça

112,9

Sant Esteve de Palautordera (XOM)

Vallès Oriental

108,5

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

102,8

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de maig del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa PPT
Mapa APPT

Valors d’irradiació solar per sota dels normals al terç nord

La irradiació solar global mitjana diària de maig ha estat normal a  gran part de Catalunya, si bé ha estat sota dels valors al terç nord del país (figura 3).

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de maig del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 de juny del 2021

4  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 433

Mapa ATm

Mapa ATm 271

Mapa PPT

Mapa PPT 279

Mapa APPT

Mapa APPT 262

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 591

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia