- Pere Aragonès ha comparegut aquest migdia davant el Parlament per donar compte de l’estructura del nou Executiu
- El president assegura que “el país necessita una sacsejada” i que el primer pas ha estat “sacsejar el Govern”, amb un disseny que impulsarà la transformació “social, verda, feminista i democràtica” de la societat catalana
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest migdia davant el Parlament per donar compte de la composició, estructura i organització del nou Govern. Pere Aragonès ha descrit el nou Executiu com a “independentista i de progrés”, recollint, ha dit, la voluntat majoritària de la ciutadania expressada a les urnes, i ha deixat clar que “governarà per a tothom, sense cap mena d’exclusió, sense cap mena de privilegi ni discriminació”.“Som el Govern de Catalunya, no un govern de coalició”, ha declarat el president. I ha afegit que tots els seus membres “compartim la voluntat que Catalunya esdevingui una república europea pròspera i cohesionada, posant la nostra voluntat transformadora al servei de tota la ciutadania”.
El cap del Govern ha assegurat durant la seva intervenció que les conselleres i consellers del nou Executiu comparteixen com a objectiu preferent “sortir de la crisi per la Covid-19 sense deixar ningú enrere” i “transformar el model productiu del país per tal que faci arribar la prosperitat i el benestar a tothom i ens ajudi a minimitzar tota forma de desigualtat”. Un model productiu, ha explicat Aragonès, que “sigui totalment respectuós amb el medi ambient i compromès amb la lluita pel canvi climàtic”.
Així, durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha detallat els 4 eixos que impulsarà el nou govern “de forma immediata”. D’una banda, la “transformació social”, per transformar el model productiu i reforçar l’estat del benestar; la “transformació en clau feminista” per vèncer, ha dit, el patriarcat que encara avui és present a la nostra societat; una “transformació verda”, per fer front al canvi climàtic, i “la transformació en clau democràtica per resoldre, d’una vegada per totes, el conflicte polític amb l’estat”.
Per fer possible tot això, el president Aragonès ha defensat que “el país necessita una sacsejada, posar-se al dia”, i un primer pas per fer-lo possible, ha dit, és “sacsejar el Govern”. En aquesta línia ha emmarcat el disseny del nou Executiu, que ha assegurat s’ha d’adaptar a les necessitats que Catalunya ha d’afrontar al llarg de la propera dècada, i amb una “nova forma de governança”, centrada en la cooperació i el treball en equip, i, sobretot, “que no ens faci por, i no ens fa, a avaluar-nos i retre comptes”.
Estructura del Govern
En el decurs de la compareixença, el president ha desgranat els objectius del seu Executiu departament per departament:
- Departament de la Presidència: ha afirmat que aquesta conselleria, amb Laura Vilagrà al capdavant, “és l’autèntic motor del Govern”, la “palanca de transformació”.
- Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori: amb el vicepresident Jordi Puigneró, que actuarà amb “visió integral del país per fer arribar la igualtat d’oportunitats arreu i per millorar la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania”.
- Departament d’Empresa i Treball: encapçalat pel conseller Roger Torrent, “ha de respondre a la doble necessitat de reconstruir econòmicament l’activitat productiva del país, i de garantir el dret a tenir un treball digne a tothom”.
- Departament d’Economia i Hisenda: amb el conseller Jaume Giró, té “un paper determinant en la urgència de tornar a alçar l’activitat econòmica, i en la necessitat de transformar el sistema econòmic per fer-lo més pròsper, just, sostenible i sobretot, amb capacitat de situar la vida de la ciutadania al centre”.
- Departament d’Igualtat i Feminismes: encapçalada per la consellera Tània Verge, aquesta conselleria “és un clar exemple de la necessitat de treballar de manera coordinada i transversal des de totes les conselleries” per combatre les desigualtats.
- Departament d’Acció Exterior i Transparència: amb la consellera Victòria Alsina al front, “té l’encàrrec d’encapçalar la projecció de Catalunya a Europa i al món a tots els nivells”.
- Departament d’Educació: encapçalat pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray té l’encàrrec de “reprendre i continuar amb més força que mai la transformació del sistema educatiu i del combat contra la segregació escolar”. Ha destacat el paper dels mestres gràcies als quals “el curs ha estat un èxit rotund”, malgrat la pandèmia.
- Departament de Recerca i Universitats: sota el lideratge de la consellera Gemma Geis, amb aquest departament es vol donar a la universitat, la recerca i el coneixement, “el pes polític que li correspon”.
- Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: amb la consellera Teresa Jordà, té per objectiu “fer realitat la inajornable transició ecològica” i fer front als reptes globals en matèria climàtica, mediambiental, agroalimentària i de cohesió territorial.
- Departament de Salut: encapçalat pel doctor Josep Maria Argimon, serà l’encarregat de “gestionar el pas de l’actual escenari de pandèmia al post-pandèmia, una separació que no és del tot nítida i ens obliga a continuar donant resposta a la Covid sense deixar de pensar en cap moment en el futur del sistema de Salut”.
- Departament d’Interior: on el conseller Joan Ignasi Elena té l’encàrrec “d’abordar de nou com podem millorar i actualitzar el model de policia democràtica que tenim amb el cos de Mossos d’Esquadra, bastint grans consensos i amb visió constructiva”.
- Departament de Drets Socials: amb la consellera Violant Cervera, “volem situar la ciutadania i el seu benestar al centre de totes i cadascuna de les decisions que prenem, per millorar la seva vida i qualitat de vida”.
- Departament de Cultura: en què consellera Natàlia Garriga “té l’encàrrec d’acompanyar i aprofitar tot el potencial del sector cultural del país. Perquè si volem ser una societat més pròspera, justa, feminista, verda i plenament lliure, necessitem tot el potencial transformador i emancipador de la cultura”.
- Departament de Justícia: amb la consellera Lourdes Ciuró impulsarà, serà una conselleria “moguda pels valors compartits de la llibertat, la igualtat i la democràcia”. Que tindrà com a repte “acabar de modernitzar i guanyar agilitat” a la justícia.