Cultura

FOTO

Catalunya celebra la Setmana Internacional dels Arxius amb diverses activitats programades arreu del territori

query_builder   7 juny 2021 10:13

event_note Nota de premsa

Catalunya celebra la Setmana Internacional dels Arxius amb diverses activitats programades arreu del territori

  • El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius sota el lema 'Persones – Arxius – Vides' per posar l’accent en la funció que realitzen aquests equipaments en la protecció i difusió del patrimoni documental

 

  • Vídeos divulgatius sobre com endreçar la documentació digital o què fer amb l’àlbum de fotos familiar, la participació en un podcast amb Gent de Merda i altres iniciatives omplen la setmana de propostes per posar en valor la important acció social dels arxius
FOTO

Avui dilluns, 7 de juny, els arxius catalans inicien les activitats per celebrar el Dia Internacional dels Arxius (dimecres dia 9 de juny), amb l’impuls del Departament de Cultura, per tal posar en valor la important acció social que desenvolupen envers la societat. Aquest esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), se celebra arreu del món, durant tota la setmana, per posar en valor l’activitat que desenvolupen per la societat.

La celebració d’enguany vol reivindicar els arxius com a veritables serveis a la comunitat. La funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa diverses estratègies al llarg de l’any que promouen l’ús de tecnologies participatives que impliquin a la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats.

L’any passat, sota el lema “Persones-Vides-Arxius”, es va posar en valor als arxius sota la mirada dels seus propis usuaris. Enguany, el lema modifica l’ordre de les paraules, per donar protagonisme als mateixos arxius per explicar a la ciutadania quina és la feina que es fa dins aquests equipaments per preservar la nostra història. Totes les històries que es recullen dins la documentació esclaten i es dispersen en un univers de dades que s’entrelliguen entre elles creant una xarxa de documents contextualitzats constantment pels professionals dels arxius. Són diverses les funcions que es realitzen als arxius: ingrés al fons documental, identificació de la documentació, classificació, descripció, conservació i difusió. Gràcies a totes aquestes tasques s’aconsegueix que el patrimoni documental sigui accessible per tota la ciutadania.

Avui dilluns el grup Gent de Merda parlarà dels arxius en un podcast especial SIA 2021, en que entrevistaran a quatre arxiveres i arxivers molt participatius a les xarxes socials amb l’objectiu de generar un diàleg transversal sobre el món dels arxius i les funcions que realitzen. Entre els convidats està la Laura Fortuny Bonet @Lfbonet, tècnica superior d’arxiu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. En els darrers anys, la seva activitat a twitter ha destacat per les històries de Barcelona que ha explicat a partir de documentació original dels arxius. L’Adrián Cruz, tècnic superior d’arxiu i gestió documental a l’Arxiu Central Administratiu del Departament de Salut de la Generalitat, també serà a la taula per la seva tasca en el projecte “El Nostre Arxiu Fotogràfic” on feia difusió de fotografies de persones anònimes que voluntàriament les cedien per a la seva publicació a les xarxes socials. Amb el seu treball de final de màster, la Paula Gomila, tècnica superior d’arxiu i gestió documental a l’Arxiu Central Administratiu de Vicepresidència, Economia i Hisenda, va guanyar un premi estudiant les dades aplicades als fons de dones als arxius. I el Christian Moreno, tècnic superior de gestió documental del Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb un perfil més tecnològic, molt centrat en la gestió documental electrònica presentant un estudi sobre l’aplicació del Blockchain als arxius com a alternativa per la preservació digital a llarg termini.

Una altra iniciativa de la campanya impulsada aquest any és la creació d’una sèrie de vídeos anomenats “Arxius per dins”. Són quatre vídeos que volen mostrar les funcions dels arxivers d’una manera propera i entenedora. Per exemple, un dels vídeos ens explica com organitzar els documents del nostre mòbil o ordinador. Moltes vegades no trobem dins els nostres dispositius els fitxes digitals que cerquem i sovint no tenim cap còpia en altres llocs. El vídeo dona alguna pauta de com organitzar, descriure i preservar la documentació per tal de poder-la cercar amb rapidesa i no córrer el risc de perdre-la. Un altre tema és la digitalització. Els arxius ofereixen l’accés a un univers de dades i informació en qualsevol suport o format. Tanmateix, no tot és accessible des de casa. En aquests moments de pandèmia en els que en trobem, hem descobert que no tot està digitalitzat i que encara hi ha molta documentació que roman en format no digital. La segona proposta explica el procés de digitalització dels documents, des de la seva identificació fins a la seva publicació a la xarxa. D’altra banda, per saber com arriba la documentació als arxius, en un altre vídeo ens expliquen, mitjançant una breu ficció, com i quina documentació ingressa a un arxiu públic. S’ensenyen alguns dels criteris d’ingrés, a més de mostrar què es fa després amb els fons documentals privats. A casa, tots tenim fotografies familiars desendreçades, en caixes, sense cap ordre ni criteri. En un últim vídeo s’expliquen les passes bàsiques per saber com organitzar, descriure i preservar la memòria fotogràfica de la família. Els vídeos es podran veure al site de SIA2021 i al canal de YouTube de patrimoni.gencat a partir del dia 8 de juny (de dimarts a dijous, cada dia es publica un).

Aquests vídeos, s’acompanyen d’infografies, una manera gràfica de recordar tots el passos a seguir per tal de preservar la documentació de manera correcte, tant la digital com la de paper, fotografia i altres suports.

El confinament pel qual hem passat i la situació de pandèmia que estem vivint en general, està produint reflexions i canvis de comportament en relació a l’accés a la informació que contenen els arxius. El Pla d’Ocupació de Digitalització (2011) ha permès als arxius disposar d’un gruix molt important de dades publicades a portals de cerca mancomunats, com ara Arxius en Línia per donar acccés al patrimoni documental a través d’Internet, que constantment incrementa les consultes i peticions telemàtiques. Alhora, aquest augment d’usuaris és de forma digital la qual cosa ha fet reconvertir i repensar com apropar-se a la ciutadania.


És el moment idoni per donar a conèixer què es fa exactament als arxius, com funcionen, què hi passa a dins de cada centre i com al final la ciutadania rep tots els esforços mitjançant l’accés a la informació des de casa seva o dins l’arxiu.

 

Pla d’Arxius

El govern de la Generalitat de Catalunya, el dia 11 de desembre de 2018, va aprovar l'elaboració del Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya, concebut com un projecte transversal i participatiu desenvolupat des del 2019. El Pla està impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i compte amb la participació especial dels departaments de Presidència i Polítiques Digitals i Administració Pública. El Pla d’Arxius està concebut com a un instrument estratègic a alt nivell que pretén desenvolupar les vies d’accions per arribar a l’horitzó 2030 amb les millors condicions, tant pel que fa a la Gestió Documental aplicada a l’Administració Electrònica, com en relació als reptes de la preservació digital a llarg termini, entre d’altres fites.

Com a activitats destacades, l’Arxiu Nacional de Catalunya ha preparat “L’aventura de salvar la memòria de la repressió a Guatemala”. L’obra “El Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala (2005-2017)”, la història del projecte de recuperació arxivística d’un dipòsit documental d’enorme impacte social i polític, en el qual l’Arxiu Nacional de Catalunya ha tingut un rol de cooperació de primer ordre. Una activitat en línia, el dia 9 de juny, a partir de les 10h, al canal de Youtube de l’Arxiu Nacional: https://anc.gencat.cat/ca/coneix/Projectes/cooperacio-internacional/

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/laventura-de-salvar-la-memoria-de-la-repressio-guatemala

 

L’altra activitat destacada de l’Arxiu Nacional de Catalunya és “Equip Arxiu Nacional”. Cinc capítols que fan un recorregut per les instal·lacions de l'Arxiu Nacional i troben persones que ens expliquen en què treballen: el tractament dels fons de l’administració i els privats (textuals i gràfics), la digitalització, la restauració-conservació, els serveis d’informació i qualitat, l’acció cultural. Una activitat en línia del dimecres 7- divendres 11 de juny, a partir de les 8 h, al canal de Youtube de l’Arxiu Nacional: https://bit.ly/2RLse6K

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/equip-arxiu-nacional

 

La Xarxa d’Arxius Comarcals ha preparat diverses activitats dins el monogràfic ‘Dones i Arxius’ que ha implicat la participació de molts arxius comarcals i de l’ANC. Cal destacar la creació d’una exposició digital a Calaix "Arxius amb noms de dones" i l’acció preparada per l’Arxiu Comarcal Baix Llobregat. La historiadora i professora de la UB Cristina Borderías i l’historiador José Fernández Segura parlaran sobre la Maria Carmen García-Nieto, historiadora i pionera en la utilització de fonts d’història oral a l’Estat espanyol i en la captació de documentació sobre les dones i el moviment obrer al Baix Llobregat. Aurora Huerga Barquín, Manola García Carrascón, Teodosia, Pavón Lupiañez i Conxita Sánchez Medina, dones del moviment obrer entrevistades per María Carmen García-Nieto, llegiran fragments de les entrevistes i sentirem documents sonors que pertanyen a l’estudi: “Història i Fonts Orals del Moviment Obrer al Baix Llobregat (1936-1978)” de l’arxiu oral de la Fundació Utopia-Joan N. García-Nieto, Estudis Socials del Baix Llobregat. Les entrevistades expressaran el que va significar per a elles dipositar els seus testimonis en un arxiu. L’acte serà presencial amb aforament limitat. Per poder assistir cal confirmació prèvia inscripció al correu: acbaixllobregat.cultura@gencat.cat

Es podrà seguir per streaming al YouTube de patrimoni.gencat

Dia: Dimecres 9 de juny de 2021, a les 18 h

Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (c/ Clementina Arderiu, 23, de Sant Feliu de Llobregat)

https://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_llobregat/detall/Nova-Noticia-01149


Altres activitats destacades de la XAC són:

“Com consultar l’Arxiu des de casa”. Arxiu Comarcal Baix Empordà.

Es tracta d’una sessió informativa presencial oberta a tothom per a ensenyar el funcionament de dues eines molt importants per a la recerca: Arxius en Línia i XAC_premsa. 

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/com-consultar-larxiu-des-de-casa

 

“Saps qui són?” Arxiu Comarcal Conca de Barberà.

Exposició de fotografies als establiments comercials de Montblanc. Totes les imatges formen part dels fons custodiats a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. L’objectiu principal és que la ciutadania ajudi a identificar les persones protagonistes de els fotografies així com la ubicació i la data aproximada.

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/saps-qui-son

 

 

Activitats destacades dels arxius públics de Catalunya:

“Taller de conservació de documents”. Arxiu del Port de Tarragona.

Introducció i principis bàsics amb Anna Ferran, restauradora-conservadora d’obra gràfica i material d’arxiu.

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/taller-de-conservacio-de-documents

 

“Arxius i industrialització: memòria i progrés”. Arxiu General de la Diputació de Barcelona.

Vídeo on s’explica com la industrialització va transformar la societat dels segles XIX i XX i com els arxius esdevenen eines de memòria i de progrés.

http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/arxius-i-industrialitzacio-memoria-i-progres

 

Aquestes i altres propostes de la Setmana Internacional dels Arxius es poden consultar al web patrimoni.gencat.cat/sia2021

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia