Durant la seva intervenció a l’acte, el primer en què participa públicament com a consellera, Alsina ha refermat la voluntat de “continuar estrenyent els lligams de Catalunya amb l’Àsia-Pacífic”, una regió que ha definit com “un eix d’actuació clau” per al Departament que encapçala. La importància en la geopolítica global fa de la regió “una prioritat estratègica per a Catalunya”, ha afirmat la consellera, que ha recordat que el Govern “treballa des de fa dècades per posicionar-s’hi i esdevenir-ne una porta d’entrada al sud d’Europa”.
En el context de la pandèmia mundial de la COVID-19, Alsina ha reivindicat la necessitat que, “cadascú des de la seva responsabilitat, pugui projectar-se a l’exterior i tenir-hi veu pròpia”. La Generalitat, de fet, és present a la regió asiàtica des del 1988, quan el Govern va establir a Tòquio la seva primera oficina al món, una seu d’ACCIÓ. “La nostra feina ve de lluny”, ha afirmat la consellera, que també ha recordat la xarxa d’oficines comercials i turístiques d’ACCIÓ i de l’Agència Catalana de Turisme a l’Àsia-Pacífic. Alsina també ha destacat la feina de diplomàcia pública de Casa Àsia, “una activitat que sabem que és imprescindible per a qualsevol Govern que disposi d’una mirada llarga i oberta al món”.
A la benvinguda de l’acte també hi han intervingut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el regidor delegat d’Internationalització i Cooperació de l’Ajuntament de Madrid, Santiago Saura; i la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern espanyol, Arancha González Laya. El director general de Casa Àsia, Javier Parrondo, ha presentat el programa especial d’activitats organitzat per la institució amb motiu de la commemoració. Durant l’acte, també s’ha fet entrega dels Premis Casa Àsia 2021, que s’atorguen amb l’objectiu de reconèixer i difondre la tasca de persones i entitats que han contribuït a promoure el coneixement, el diàleg i les relacions amb l’Àsia-Pacífic. La consellera Alsina ha estat l’encarregada de lliurar el premi als responsables de Satori Ediciones, Alfonso García i Marian Bango, que han estat guardonats en la categoria d’Economia i Empresa per destacar en la publicació d’obres relacionades amb el Japó.
La Generalitat ostenta actualment la presidència del consell rector de Casa Àsia, a qui, com a institució fundadora del consorci, destina subvencions anualment. El Govern manté una estreta col·laboració amb Casa Àsia, entre d’altres, en el marc del Pla Japó del Govern, actualment vigent en la seva quarta renovació consecutiva fins al 2023. El pla té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó, i consolidar-ne la relació prioritària. En el marc del pla també s’està treballant per a tenir una connexió aèria directa amb el Japó. Casa Àsia, de fet, participa activament en els quatre grups de treball del pla –empresa, turisme, universitats i recerca, i cultura–, així com a la reunió plenària anual. En el seu discurs, la consellera Alsina ha reconegut la tasca de Casa Àsia i ha afirmat que és “un exemple de com continuar intercanviant coneixements, bones pràctiques i formació amb els països asiàtics” en un món en canvi constant, com ha demostrat la pandèmia de la COVID-19.