Recerca i Universitats

SUR

La consellera Geis anuncia que "els preus públics dels màsters universitaris s'equipararan als estudis de grau a partir del pròxim curs 2021-2022"

query_builder   9 juny 2021 11:16

event_note Nota de premsa

La consellera Geis anuncia que "els preus públics dels màsters universitaris s'equipararan als estudis de grau a partir del pròxim curs 2021-2022"

  • El Govern portarà a aprovació del Consell Executiu el nou decret de preus que preveu una rebaixa de fins al 40% en els màsters oficials de les universitats públiques
  • La consellera de Recerca i Universitats destaca que aquesta primera fase d’equiparació “és especialment important en un moment en què el país està patint, que el jovent necessita horitzons i que volem que ningú es quedi enrere”
  • Tots els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passaran a tenir un preu per crèdit de 27,67€
Decret preus

Els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran els màsters universitaris a preu de grau a partir del pròxim curs, el que significarà una rebaixa de fins al 40% respecte als preus actuals. Així ho recull el decret de preus públics universitaris per al curs 2021-2022 aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) amb l’informe favorable de la Conferència General del CIC, que inclou representats de la comunitat universitària –rectors, presidents dels consells socials, i representants dels estudiants i els treballadors–. En els propers dies, el Govern ho portarà al Consell Executiu.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha explicat que aquesta rebaixa suposarà “un impacte molt gran a les matrícules”. Durant l’entrevista concedida al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Geis ha afegit que “és especialment important en un moment en què el país està patint, que el jovent necessita horitzons i que volem que ningú es quedi enrere”. Per Geis, aquest nou avanç en la política de preus públics universitaris dona resposta a “la igualtat d’oportunitats i la cohesió social” per tenir “el país de talent i de coneixement que volem”.

El pròxim curs 2021-2022, els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passaran tenir un preu per crèdit en primera matrícula de 27,67€, el mateix que preu que es paga en els graus de coeficient d’estructura docent C. Aquest nou preu representa una rebaixa de 18,44€ en el preu per crèdit en la major part de titulacions de màster oficial, el que significa una rebaixa del 40%. Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats regulades, el preu per crèdit passa dels 28,82€ als 27,67€ amb una reducció del 4%.

Aquesta primera equiparació en els preu de màster i grau universitari té un cost econòmic de 9,3M€ que “assumeix pressupostàriament el Departament de Recerca i Universitats i, per tant, no impactaran en les finances de les universitats”.

Aquesta nova rebaixa en els preus públics dels estudis universitaris s’afegeix a la que ja s’aplica des d’aquest curs 2020-2021 i que ha suposat que la totalitat dels estudiants de les universitats públiques catalanes paguin un 30% menys en els crèdits matriculats de grau i màster.

En els estudis de grau, es manté la rebaixa del 30% i el preu del crèdit matriculat per primera vegada continuarà sent de 17,69€ (coeficient d’estructura docent A), de 25,04€ (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67€ (coeficient d’estructura docent C).

 

Beques per a les rendes més desfavorides

Addicionalment a aquesta nova rebaixa, el Govern manté la política pròpia de beques per tal d’afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta perquè queden exclosos de la beca general, pendent encara de traspassar al Govern de Catalunya per part de l’Estat. Així, els estudiants que se situen en els trams 1 i 2 de renda, es poden beneficiar de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades.

Els estudiants de grau del tram 1 es beneficien d’una rebaixa del 80% respecte al preu màxim establert i abonen per crèdit matriculat 3,54€ (coeficient d’estructura docent A), 5,01€ (coeficient d’estructura docent B) i 5,53€ (coeficient d’estructura docent C). En el cas del tram 2, la rebaixa total és del 70% i el preu del crèdit matriculat per primera vegada és de 5,31€ (coeficient d’estructura docent A), de 7,51€ (coeficient d’estructura docent B) i de 8,30€ (coeficient d’estructura docent C).

Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, amb la nova rebaixa general i aplicant els descomptes de les beques Equitat, els estudiants de tram 1 pagaran 20,75€ el crèdit, mentre que els de tram 2 l’abonaran a 22,14€.

 

Preus d’un curs estàndard

A partir del pròxim curs 2021-2022, un curs de màster estàndard de 60 crèdits passarà a costar 1.660€. En cas dels beneficiaris de beques Equitat, el cost es reduirà i se situarà entre els 1.245€ (tram 1) i 1.328,4€ (tram 2).

Pel que fa als graus, la matriculació de 60 crèdits costa una quantitat d’entre 1.061€ i 1.660€ a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Un estudi de coeficient A (Dret o Turisme) s’estableix en 1.061€. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual o Psicologia), costa 1.502€, mentre que un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques) té preu de 1.660€.

En el cas dels estudiants amb rendes corresponents als trams 1 i 2, que poden demanar una beca Equitat, els preus d’un curs de grau estàndard oscil·len entre els 212,4€ i els 498€.

 

Segones i successives matrícules

En el cas de les segones i successives matrícules, es mantenen els coeficients de multiplicació però en base als nous preus.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia