Cultura

La consellera a la inauguració de l'exposició

La consellera Garriga reivindica el Pla de Museus 2030 en el 175è aniversari de Sant Pere de Galligants

query_builder   11 juny 2021 19:53

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga reivindica el Pla de Museus 2030 en el 175è aniversari de Sant Pere de Galligants

  • El MAC de Girona celebra els 175 anys del Museu de Sant Pere de Galligants recollint les seves peces icòniques en l'exposició "El temps de la memòria"
  • La consellera Garriga ha inaugurat aquest vespre la mostra, que es podrà visitar a Girona fins al 2022
  • S’hi exhibeixen 330 peces arqueològiques de diferents contextos culturals que han anat teixint la nostra història i que permeten explicar set aspectes diferents de la nostra vida
La consellera Garriga a l'acte de Sant Pere de Galligants
La consellera Garriga a l'acte de Sant Pere de Galligants

Aquest vespre, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat la nova exposició “El temps de la memòria”, produïda en el marc de la commemoració dels 175 anys de la creació del Museu de Sant Pere de Galligants. Es tracta de l'espai museístic més antic de Girona, que a partir de l'any 1992 va integrar-se en el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

"És un bon moment per posar en valor la important contribució que el Museu de Sant Pere de Galligants ha fet al coneixement, la salvaguarda i la socialització del patrimoni cultural de Girona i el seu territori", ha dit la consellera Garriga. També ha destacat la feina dels professionals museístics, "que dia a dia garanteixen a la ciutadania el dret d'accés a la cultura."

Sobre el futur del museu, l'HC ha recordat que el nou full de ruta del MAC a Girona ha de seguir la línia del Pla de Museus de Catalunya 2030, "un document que compta amb un ampli consens entre els professionals del sector i que ens permetrà adaptar els museus al context cultural i social del segle XXI." En aquest sentit, la consellera ha assegurat que "des del Departament de Cultura treballarem pel desplegament d'aquest pla, fent que la cultura arribi a tot arreu de Catalunya." A l'acte també hi han assistit el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el vicealcalda i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; la Directora General de Patrimoni, Elsa Ibar; el director de l'Agència del patrimoni, José Manuel Rueda, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo.

L’exposició "El temps de la memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona", instal·lada a la nau central del monestir de Sant Pere de Galligants, permet al visitant fer un recorregut pels diferents contextos culturals que han anat teixint la nostra història i que permeten explicar set aspectes diferents vitals: néixer, menjar, produir, gaudir, lluitar, crear i morir.

Amb un total de 330 peces, la mostra està estructurada en dos àmbits centrals: El Temps de vida i el Temps de l’adéu. Les peces exhibides són tresors arqueològics que emocionen però també són excepcionals per la condició històrica que amaguen. Uns tresors que darrere seu contenen anècdotes, tradicions, particularitats i peculiaritats pròpies del seu moment.

Una selecció d'aquestes peces han estat escanejades en 3D i poden ser apreciades de forma oberta a Internet, gràcies a la col·laboració amb el programa “Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D” del Departament de Cultura. Es tracta, per exemple, d’un arpó paleolític, un càlat ibèric, una corna de senyals provinent del derelicte Culip IV o una joguina procedent d'Empúries, una delicada nina articulada, que es poden observar des de tots els punts de vista i amb el màxim detall. La col·lecció de 10 objectes està disponible al perfil de Giravolt de la plataforma 3D Sketchfab

 

 

Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona

 

La seu a Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya acull les col·leccions arqueològiques recuperades de les excavacions de diferents jaciments de les comarques gironines. Conegut originàriament com a Museo Provincial de Antigüedades y Bellas Artes de Girona, i creat el 1845 per la Comissió Provincial de Monuments. És el museu més antic de Girona i un dels més antics de Catalunya.

Aquest ha estat un museu amb una continuïtat ininterrompuda durant cent setanta-cinc anys, que, a poc a poc, ha anat adaptant-se a les necessitats i requesta de la ciutadania local, nacional i internacional. La commemoració d'aquesta efemèride reivindica el paper actual i futur del Museu i presenta una nova etapa plena de canvis i reptes que han de fer d'aquesta institució un veritable museu del segle XXI.

 

 

 

1  

Imatges

La consellera Garriga a la inauguració de la nova exposició del MAC de Giron

La consellera Garriga a la inauguració de la nova exposició del MAC de Giron 3570

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia