Cultura

Mostra

El Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona exposa a "El temps de la memòria" les peces icòniques de la seva col·lecció, amb motiu del seu 175 aniversari

query_builder   10 juny 2021 14:52

event_note Nota de premsa

El Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona exposa a "El temps de la memòria" les peces icòniques de la seva col·lecció, amb motiu del seu 175 aniversari

  • La mostra exhibeix 330 peces arqueològiques de diferents contextos culturals que han anat teixint la nostra història i que permeten explicar set aspectes diferents de la nostra vida
  • L’exposició s’obre al públic demà 11 de juny i es podrà visitar, juntament amb la mostra fotogràfica dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants, fins al 2022
Expo

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona obre al públic la nova exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”. Una mostra produïda en el marc de la commemoració dels 175 anys del Museu a Girona, que inaugurarà demà divendres 11 de juny a les 19 hores, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

“El temps de la memòria” mostra 330 peces exposades a la nau central del monestir de Sant Pere de Galligants. Dividida en dos àmbits centrals, El Temps de vida i el Temps de l’adéu, fa un recorregut on es mostren peces de diferents contextos culturals que han anat teixint la nostra història i que permeten explicar set aspectes diferents de la nostra vida: néixer, menjar, produir, gaudir, lluitar, crear i morir. De gran qualitat estètica, les peces exhibides són tresors arqueològics que emocionen però també són excepcionals per la condició històrica que amaguen. Uns tresors que darrera seu contenen anècdotes, tradicions, particularitats i peculiaritats pròpies del seu moment.

Una selecció d'aquestes peces han estat escanejades en 3D i estan disponibles a Internet, gràcies a la col·laboració amb el programa “Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D” del Departament de Cultura. Un arpó paleolític, un càlat ibèric, una corna de senyals provinent del derelicte Culip IV o una joguina procedent d'Empúries, una delicada nina articulada, són alguns dels objectes que es poden observar des de tots els punts de vista i amb el màxim detall. La col·lecció de 10 objectes està disponible al perfil de Giravolt de la plataforma 3D Sketchfab

L’exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”, es complementa amb un audiovisual. Un recorregut sobre l’origen de les col·leccions, i, alhora una exposició de la tasca quotidiana que realitza l’equip humà per a la conservació del monument i de la col·lecció arqueològica que custodia el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona.

Com a síntesi de l’efemèride dels 175 anys i arran d’aquesta nova exposició s’editarà un catàleg en el que s’han escollit una dotzena de les peces més emblemàtiques de la mostra que estaran comentades per especialistes en el món de l’arqueologia i persones relacionades amb el museu. Així mateix, personalitats molt vinculades a la ciutat,  fan una breu reflexió sobre quin ha estat el seu lligam amb la institució, com per exemple, el xef Joan Roca, l’escriptor Rafel Nadal, l’historiador Joaquim Nadal, l’escultor Pep Admetlla, el llibreter Guillem Terribas, i els arqueòlegs Eudald Carbonell, Narcís Soler, Josep M. Nolla, Enriqueta Pons, Aurora Martín o Gabriel de Prado, entre d’altres. També hi participen els propis responsables dels diferents museus de la ciutat, que han reflexionat sobre la vinculació dels seus equipaments amb el que és el museu més antic de Girona. La presentació del catàleg es farà en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia el 19 de juny, a les 18 hores.

Per aprofundir en l’exposició, també està prevista la programació d’un conjunt d’actes i activitats relacionades amb el contingut de la nova exposició adreçades a escolars i públic familiar. D’entre elles, cal destacar les “Visites al capvespre”, que faran un recorregut per la nova mostra fora de l’horari habitual del museu. S’oferiran tots els divendres de juliol, a les 20 hores.

Descàrrega de continguts sobre l’exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”.

 

Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona

La seu a Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya acull les col·leccions arqueològiques recuperades de les excavacions de diferents jaciments de les comarques gironines. Conegut originàriament com a Museo Provincial de Antigüedades y Bellas Artes de Girona, i creat el 1845 per la Comissió Provincial de Monuments. És el museu més antic de Girona i un dels més antics de Catalunya.

Aquest ha estat un museu amb una continuïtat ininterrompuda durant cent setanta-cinc anys, que, a poc a poc, ha anat adaptant-se a les necessitats i requesta de la ciutadania local, nacional i internacional. La commemoració d'aquesta efemèride reivindica el paper actual i futur del Museu i presenta una nova etapa plena de canvis i reptes que han de fer d'aquesta institució un veritable museu del segle XXI.

El passat octubre, com a tret de sortida de la commemoració, es va inaugurar, al claustre del monestir, l’exposició “175 anys del museu de Sant Pere de Galligants”. Tal com indica el seu títol, a través de 7 àmbits i amb el suport del voltant d’un centenar de fotos i dibuixos, se’ns proposa un viatge al llarg d’uns anys i uns contextos canviants que ens permetran entendre com s’ha anat teixint la història i l’evolució del museu.

La programació d'activitats s’estén durant el 2021 i el 2022, i inclourà seminaris, conferències i d'altres activitats, dirigides a tota mena de públic, que es podran consultar en la nostra web www.macgirona.cat.

 

 

2  

Imatges

La mostra recull 330 peces exposades a la nau central del monestir de Sant Pere de Galligants

La mostra recull 330 peces exposades a la nau central del monestir de Sant Pere de Galligants 116

Està dividida en en dos àmbits centrals, 'El Temps de vida' i el 'Temps de l'adéu'

Està dividida en en dos àmbits centrals, 'El Temps de vida' i el 'Temps de l'adéu' 127

1  

Fitxers adjunts

Dossier sobre l'exposició

Dossier sobre l'exposició
PDF | 721

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia