Justícia, Drets i Memòria

.

La consellera Ciuró insta a actuar des del primer minut contra els abusos sexuals a menors

query_builder   11 juny 2021 13:24

event_note Nota de premsa

La consellera Ciuró insta a actuar des del primer minut contra els abusos sexuals a menors

700 menors víctimes de violència sexual van ser atesos l’any 2020 pels equips de Justícia

Avui s’han presentat dues guies per a la intervenció en la infància i adolescència en casos de violència sexual

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, considera que l’actitud i l’actuació dels professionals i les famílies des del primer minut en què es detecta un abús contra la llibertat sexual dels menor són “determinants”.

La intervenció d’uns i altres és “vital” per dos motius: d’una banda, per “reduir les conseqüències negatives en la salut mental del menor” i, de l’altra, per “distorsionar el mínim possible els records davant d’una declaració judicial”, ha dit Ciuró en la presentació de dues guies per a la intervenció en infància i adolescència en casos de revelació de violència sexual.

La consellera, que ha recordat que 7 de cada 10 casos de violència sexual en menors no arriben a judici per manca de proves (dades de  Save The Children), creu “essencial fer un bon acompanyament del menor en el moment de la declaració judicial per tal que el seu testimoni resulti clar i coherent”.

Pautes per a famílies i professionals

Les guies, presentades avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, són un recull de criteris basats en l’experiència de dos psicòlegs forenses de l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal de Barcelona i Girona del Departament de Justícia, Montserrat Bravo i José Ramón Juárez.

Es tracta de dos manuals: un destinat a professionals i l’altre a pares i famílies, que recullen un seguit pautes a l’hora d’actuar amb els infants i adolescents víctimes de violència sexual.

El document facilita eines per respectar els sentiments del menor i, sobretot, per evitar i reduir els possibles sentiments de culpa i de vergonya que puguin sentir els menors i també els pares.

Ciuró s’ha compromès a treballar juntament amb els departaments d’Educació, Salut i Drets Socials per donar a conèixer aquestes guies i “ajudar tots els implicats a detectar els senyals que puguin donar les víctimes des d’un bon començament”.

700 menors víctimes d’abusos sexuals

El 2020, els equips d’assessorament tècnic penal del Departament de Justícia van atendre un total de 700 menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual. Per demarcacions: 344 a Barcelona, 148 a Girona, 110 a Tarragona, 92 a Lleida i 6 a les Terres de l’Ebre.

Justícia compta amb 6 equips repartits arreu de Catalunya on treballen un total de 44 professionals (psicòlegs i treballadors socials) especialitzats en els àmbits judicial, victimològic i forense. Intervenen sempre a petició del jutge o el fiscal i aporten elements d’anàlisi i valoració de les persones involucrades en un procés judicial per tal d’ajudar-los en la presa de decisions.

Tots ells s’encarreguen també de fer les exploracions als menors víctimes de violència sexual per tal que la seva declaració davant del jutge sigui una prova constituïda i la víctima no hagi de tornar a declarar en el judici oral. 

4  

Imatges

La consellera Ciuró i la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

La consellera Ciuró i la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada 103

La consellera Ciuró durant la presentació de les guies

La consellera Ciuró durant la presentació de les guies 103

La consellera Ciuró al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

La consellera Ciuró al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada 81

Acte de presentació de les guies d'intervenció en la infància i adolescència en cas de violència sexual

Acte de presentació de les guies d'intervenció en la infància i adolescència en cas de violència sexual 120

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia