•  El president destaca “l’esforç titànic” que s’ha fet des del Govern i es compromet a estar “al costat dels treballadors i treballadores i a dedicar tots els esforços per ajudar-los a superar aquesta crisi”
  • El conseller Torrent afirma que el “govern continuarà apostant per la concertació social com el millor mètode per assolir grans acords de país”
  • El conseller Giró ha anunciat que aquest dimecres es publicarà l'ordre que dona "la llum verda i el tret de sortida a la tramitació dels ajuts"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat aquest matí la presentació de l’acord entre el Govern i els agents socials per destinar més de 1.000 milions d’euros a “rescatar el teixit productiu de Catalunya i protegir llocs de treball”.

El president ha encapçalat la presentació, que s'ha fet al Pati de Carruatges del Palau. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2021/06/14/12/16/9807bbf0-8017-4759-996e-7a8ec3b07cbb.jpeg","author":"Jordi Bedmar. Gabinet de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"337"}

Al costat dels representants de Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, el cap de l’Executiu ha destacat que s’ha arribat “a unmolt bon acord” que beneficia “un ampli ventall de sectors per una nova mesura en relació a ajudes directes” i, alhora, se situa “al costat dels treballadors i treballadores que es veuen acollits en ERTO”. L’objectiu final és “garantir que no deixem a ningú enrere” i, sobretot, “estabilitzar el cop de la crisi per tal de poder iniciar la reactivació social i econòmica del país amb tot l’inconformisme i amb tota la voluntat transformadora”.

Des del pati de carruatges del Palau de la Generalitat, marc de la presentació de l’acord, Aragonès ha reivindicat “l’esforç titànic” que s’ha fet des del Govern amb aquestes ajudes, “una mobilització sense precedents de recursos” que situa la Generalitat com una de les institucions que més recursos per treballadors i empreses ha destinat ponderats per habitant. “Sóc perfectament conscient que aquestes ajudes, davant la magnitud de l’impacte de la Covid-19, en alguns casos són insuficients, però en cap cas les hem de menystenir”, ha remarcat el president, que ha subratllat que aquest acord vol “ajudar els treballadors i les treballadores més afectats i els sectors empresarials i productius que han vist més mermada la seva facturació”. “El Govern de Catalunya, amb el suport i mitjançant l’acord amb sindicats i patronals, estem al seu costat per dedicar-hi tots els esforços per ajudar-los a superar aquesta crisi”, ha afegit.

Un acord que arriba “des del diàleg, la concertació i el consens” i que, com ha emfatitzat el cap de l’Executiu, “és el primer pas d’una nova etapa on l’entesa entre el govern de Catalunya, sindicats i organitzacions empresarials ha de ser una forma de governança”.


191 sectors que aglutinen 189.861 empreses

Els consellers d’Economia d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, han explicat, posteriorment, en roda de premsa, els detalls de les ajudes.

El conseller Torrent ha volgut posar en valor l’acord destacant que “ha estat una tasca de negociació ingent per relligar els interessos legítims de tots els agents socials amb l’objectiu comú d’ajudar i acompanyar la recuperació a empreses, i dels treballadors i treballadores afectats per la crisi de la Covid-19”. Segons ha remarcat, “aquest govern continuarà apostant per la concertació social com el millor mètode per assolir grans acords de país”.

En relació amb els ajuts derivats del Reial Decret Llei 5/2021, el conseller ha afirmat que s’han “ampliat els sectors beneficiaris, arribant a 191 sectors que aglutinen 189.861 empreses”. “El nostre objectiu és donar resposta al gran volum de sol·licitants previst i de dades a gestionar, i establir un procediment de concessió i pagament el més àgil possible”, ha explicat. Pel que fa a la línia d’ajuts per a treballadors en ERTO, dotada amb 60 milions d’euros, ha assenyalat que “per tal de no tenir els problemes de contrast de la informació amb el SEPE, la gestió serà directa per la Generalitat mitjançant declaracions responsables i signatura digital de les persones sol·licitants”.


Per la seva banda, el conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha anunciat que està previst que aquest dimecres es publicarà DOGC l’ordre que dona “la llum verda i el tret de sortida” a la tramitació per poder accedir als 993 milions d’euros en ajuts directes, que s’emmarquen en el Real Decreto 5/2021. “L’objectiu del Govern és que a partir de la setmana vinent les empreses que compleixin amb els requisits puguin començar a sol·licitar els ajuts”, perquè “a finals de juliol es puguin començar a distribuir” ha assegurat. Segons ha remarcat el conseller Giró, aquesta línia d’ajuts està pensat per empreses afectades per la pandèmia “que són viables i han patit un endeutament”. El responsable de finances del Govern, també ha destacat que s’ha incrementat el nombre de beneficiaris–de 95 a 191 sectors econòmics- amb la voluntat de trobar “un equilibri perquè l’ampliació del nombre de sectors no vagi en detriment de l’import de les ajudes”.

Pel que fa a la nova línia de 60 milions d’euros addicionals que posarà en marxa el Govern de la Generalitat per als treballadors que es troben en ERTO, Giró ha volgut posar de relleu “l’esforç addicional” que ha fet el Govern en consens amb els agents econòmics i socials. Des de l’inici de la pandèmia, la Generalitat ja ha destinat gairebé 1.800 milions d’euros als sector econòmics més afectats per l’impacte de la Covid-19.

2  

Imatges

Discurs del president

Discurs del president 1904

Presentació de l'acord

Presentació de l'acord 2982

1  

Fitxers adjunts

Text acord Consell Diàleg Social

Text acord Consell Diàleg Social
PDF | 502