• Meritxell Masó, secretària general del Departament de Salut, destaca la reobertura d’aquesta sector com un pas més per retornar “a la normalització de la vida quotidiana”
  • Les noves mesures entren en vigor el dilluns, 21 de juny, i tenen una vigència de 14 dies
  • La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, demana a la ciutadania evitar les aglomeracions tot i aixecar-se la prohibició de trobades de més de 10 persones
Masó i Colom, aquest migdia en roda de premsa.

El Procicat ha aprovat aquest matí la proposta del Govern de reobrir l’oci nocturn a partir del 21 de juny. La reobertura serà gradual i de moment es podrà fer amb un registre d’entrada, un 50% de l’aforament i horari de tancament a les 3.30h.

“Estem en tendència descendent i per això comencem una desescalada cap a la normalitat”. Meritxell Masó, secretària general del Departament de Salut, ha volgut incidir en què “no hem deixat enrere la pandèmia”. La situació des del punt de vista epidemiològic no està plenament normalitzada. Segons les dades d’avui, Catalunya continua per sota de l’1 d’RT i del mig miler d’ingressats,179 encara estan a la UCI.

És per això que Meritxell Masó, secretària general del Departament de Salut, ha explicat que és el moment de buscar “l’equilibri entre l’estat de la pandèmia i la conseqüent normalització de la vida quotidiana” i així garantir la “recuperació econòmica i social”.

Després dels assajos fets en alguns punts del territori, com la Sala Apolo o el Palau Sant Jordi, i més recentment la prova pilot als bars musicals del carrer del Pecat a Sitges, l’oci nocturn reobrirà les seves portes el 21 de juny amb una sèrie de restriccions:

  • Registre d’entrada obligatori i guardar aquestes dades durant un mes per garantir la traçabilitat si és necessari
  • Disposició dels clients ha de limitar grups màxims de 6 persones en interiors i 10 a l’exterior, garantint distància física d’1,5 metres entre diferents grups
  • Es permet el ball a la pista amb mascareta
  • Espais interiors: limitació aforament al 50%
  • Tancament a les 3.30h

Segons el sub-director general de Drogodependències de Salut, Joan Colom, les conseqüències d’aquestes mesures “s’analitzaran permanentment” per tal de poder-les “ampliar o limitar” en funció del que es detecti. Colom també ha destacat la bona interlocució amb el sector de l’oci nocturn que “ha acceptat les mesures graduals i equilibrades”, a més de garantir que “intervindran activament en difondre missatges de seguretat i prevenció en el seus locals”.

A banda de l’oci nocturn, també s’han aprovat d’altres mesures que flexibilitzen la situació d’alguns sectors: 

  • Reunions i/o trobades familiars i de caràcter social: tant en l’àmbit públic com privat es recomana que no superin el nombre màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents. Fins ara existia la prohibició de reunions de més de 10 persones que no fossin convivents. En aquest sentit, la directora de Protecció Civil, Mercè salvat, ha insistit que tot i que ja no hi hagi la prohibició, es continua recomanant no ajuntar-se més de 10 persones i ha demanat sentit comú “per evitar aglomeracions”.
  • Limitació de l’aforament a actes religiosos al 70% (1.000 – 3.000 persones per acte i en funció de les condicions de ventilació de l’espai).
  • Assembles d’entitats esportives, culturals i de base associativa de manera presencial: limitació de l’aforament al 70% de l’autoritzat i amb un nombre màxim de 1.000 persones, i condicionat a garantir la ventilació mínima.
  • En instal·lacions i equipaments en espais oberts o bé en espais tancats que compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades hi poden assistir fins a un màxim de 3.000 persones, respectant el límit d’aforament del 70%.
  • Restauració: El nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules és de sis persones a l’interior i de deu persones en terrasses i espais a l’aire lliure, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència.
  • Extraescolars: Les activitats formatives o educatives no reglades presencials i d’esport escolar, organitzades dins o fora d’un centre educatiu per qualsevol entitat pública o privada, es poden realitzar d’acord amb el document Especificacions sobre el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per COVID-19 en relació amb les activitats extraescolars i les colònies i sortides escolars.
  • Equipaments cívics: En els equipaments cívics es poden realitzar activitats cíviques i comunitàries grupals que impliquin presencialitat que poden arribar fins al 70% de l’aforament autoritzat si en els espais i locals oberts al públic es garanteix la ventilació mínima establerta.
  • Consum de tabac i similars: No es pot fumar en la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d'almenys dos metres. Aquesta limitació és aplicable, també, per a l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, catximbes o assimilats.
  • Tampoc es permet fumar, consumir altres productes del tabac ni consumir cigarretes electròniques en les àrees destinades al públic dels esdeveniments i activitats multitudinàries (a partir de 1.000 persones) a l’aire lliure.

Aquestes mesures tenen una vigència de quinze dies, revisables en funció de les dades epidemiològiques.

També cal destacar que la resolució inclourà una modificació de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades que han de complir determinades activitats (empreses de serveis i comerç minorista, actes religiosos i cerimònies civils, activitats culturals i esportives, i activitats relacionades amb el joc. Enlloc d’haver de complir, segons el Reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE), el nivell d’aire d’òptima qualitat (20 litres per segon i persona), caldrà complir el nivell d’aire de bona qualitat (12,5 litres per segons i persona).

Descàrrega vídeo roda de premsa:
https://zoom.us/rec/share/kQ9pBPm_zABonuatJss7Xoq_sOeXZWDFYJ2REGs_rkHChuBR4xqKjXud4GN1Yr2X.0tqyYQTaCfLQkWDP (Código de acceso: 5D.0s57$)