Agents Rurals

Mostra el tipus de torxes que estan permeses i el tipus de torxes que no estan autoritzades

Els Agents Rurals presenten el dispositiu de la Flama del Canigó

query_builder   17 juny 2021 13:05

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals presenten el dispositiu de la Flama del Canigó

Agents Rurals, Òmnium Cultural i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya reforcen la col·laboració per tal d’evitar riscos mentre es desenvolupi aquesta activitat

Més de 100 equips de foc ja han sol·licitat autorització per a poder transportar la flama

Marc Costa i Blanca de Llobet atenent als mitjans
Marc Costa i Blanca de Llobet atenent als mitjans

Aquest matí el director general dels Agents Rurals, Marc Costa; Blanca de Llobet, membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural; i Joan Tort, un dels caps d’un dels equips de foc que pujarà al cim del Canigó per fer la regeneració, han demanat prudència i responsabilitat a tota la ciutadania que vulgui participar del transport de la Flama del Canigó.

Des de la plaça del Monestir de Montserrat, un dels llocs receptors de la flama que es distribueix cada any des del cim del Canigó, han insistit que cal que el recorregut es faci amb seguretat i vetllant per prevenir incendis. En aquest sentit s’ha habilitat un registre específic per a poder fer seguiment dels trajectes, del tipus d’aparell amb el que es transportarà la flama i de les mesures de seguretat amb les que es compten per a traslladar la flama des del Canigó fins a totes les poblacions del país.

Ara mateix són 104 els equips de foc que ja han sol·licitat autorització a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, provinents de tots els indrets de Catalunya. Gairebé un 90% d’aquestes sol·licituds contemplen l’ús de quinqués, un element de transport que n’augmenta la seguretat i redueix el risc respecte a d’altres materials.

 

Dispositiu dels Agents Rurals

Aquesta celebració comporta una sèrie d’actuacions des que es puja al cim del Canigó el dia 21 (en territori de jurisdicció francesa) fins que comencen els recorreguts el dia 22 i les arribades als diversos pobles, viles i ciutats de Catalunya el dia 23 de juny.

Aquest any, amb l’aixecament de les mesures restrictives degudes a la pandèmia de la covid-19, s’espera un increment de la participació respecte a l’any passat. És per això que des de fa mesos s’han celebrat diverses reunions amb les entitats i els responsables dels equips de foc per tal d’insistir amb les mesures de seguretat i recomanacions bàsiques per a poder desenvolupar aquesta activitat.

Dins el dispositiu específic per evitar incendis forestals, els Agents Rurals hi desplaçaran la Unitat de Suport d’Actuacions Especials (USAE) per fer seguiment del recorregut de la flama des del cim del Canigó fins al punt de recepció, una zona abrupta i amb una deficient xarxa de comunicació. A més, com ja s’ha fet en els darrers anys, el Cos d’Agents Rurals té previst un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.

Moment de la reunió entre Agents Rurals, Òmnium Cultural i la FEEC
Moment de la reunió entre Agents Rurals, Òmnium Cultural i la FEEC

Catalunya: Foc i tradició

La trobada d’avui també ha servit per acabar de definir un nou material divulgatiu i de conscienciació que el Cos d’Agents Rurals incorporà al seu catàleg de xerrades dins del programa d’educació ambiental eduCAR.

Sota el títol “Catalunya, foc i tradició”, els Agents Rurals començaran el curs que ve xerrades als escolars de Catalunya per tal d’explicar les avantatges i les tradicions ancestrals de l’ús del foc però també les conseqüències nefastes que pot tenir, com ho són els incendis forestals.

Amb aquesta activitat es vol conscienciar als més petits sobre els riscs d’utilitzar pirotècnia, els consells bàsics per tal d’evitar incendis forestals i la recordar la normativa bàsica durant el període d’alt risc d’incendi forestal, on està situada la festivitat de Sant Joan.

El Decret 64/1995, de 7 de març, sobre mesures de prevenció d'incendis forestals estableix que està totalment prohibit fer focs d’esbarjo o llençar coets, globus, focs d'artifici, fanalets o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta.

 

Convenis de col·laboració

L’any 2017 el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va signar el primer protocol de col·laboració amb Òmnium Cultural. Amb la signatura de l’aleshores consellera, Meritxell Serret, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, es fixava l’objectiu de garantir la seguretat i la prevenció d’incendis en el transport de la flama arreu del país.

Així mateix, aquest mes de maig, la Direcció General dels Agents Rurals i la FEEC han signat un conveni de col·laboració que, entre moltes altres actuacions, contempla el treball conjunt per tal de resoldre possibles problemes que puguin sorgir durant la realització d’activitats esportives al medi natural.

3  

Imatges

Mostra el tipus de torxes que estan permeses i el tipus de torxes que no estan autoritzades

Mostra el tipus de torxes que estan permeses i el tipus de torxes que no estan autoritzades 6271

Moment de la reunió entre Agents Rurals, Òmnium Cultural i representants dels equips de foc

Moment de la reunió entre Agents Rurals, Òmnium Cultural i representants dels equips de foc 5368

Marc Costa i Blanca de Llobet atenent als mitjans de comunicació

Marc Costa i Blanca de Llobet atenent als mitjans de comunicació 5685

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia