Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la seva intervenció al Cercle d'Economia

El conseller Giró proposa un front comú a empresaris i ciutadania per defensar la gestió dels fons europeus des de Catalunya

query_builder   18 juny 2021 12:16

event_note Nota de premsa

El conseller Giró proposa un front comú a empresaris i ciutadania per defensar la gestió dels fons europeus des de Catalunya

  • Anuncia la creació d’una Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus que es concretarà en la nova estructura del departament 
  • Demana al Govern espanyol que mantingui el nivell de dèficit en l’1,1% del PIB 
  • Assegura que el més eficient és començar a treballar en els pressupostos de la Generalitat per al 2022 “per aconseguir el màxim consens”
El conseller Giró durant la seva intervenció al Cercle d'Economia

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha  assegurat avui que la gestió dels fons europeus Next Generation EU són a data d’avui “una oportunitat única” per a Catalunya. El conseller ha fet aquesta afirmació en l’escenari de les Jornades del Cercle d’Economia que enguany arriben a la seva 36a edició. En aquest sentit, Giró ha fet una crida als agents econòmics i socials dels país, els empresaris i la ciutadania per defensar-ne la gestió: “Fem una causa comuna per evitar convertir la Generalitat en una simple gestoria dels fons europeus” ha subratllat. “Des del Govern de la Generalitat estem preparats per gestionar aquests fons. Per això demanem la cogovernança i la cogestió d’aquests fons, per tal de triar els projectes tractor que ens encaminin cap a la recuperació” ha insistit.

Per assolir aquest objectiu, segons ha anunciat, el Govern de la Generalitat crearà una Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus dins del Departament d’Economia i Hisenda que es concretarà “la propera setmana”, amb el nou decret de reestructuració del Departament.

Durant la seva intervenció, el màxim responsable de les finances de l’executiu català també ha explicat que una altra de les decisions que ha pres el nou executiu català en aquestes primeres setmanes ha estat concentrar-se en l’elaboració dels pressupostos del 2022. Un tràmit que, com ha recordat, comporta entre 20 i 22 setmanes. Per aquest motiu, “el més eficient des del punt de vista pressupostari és començar a treballar en els pressupostos de l’any que ve per aconseguir el màxim consens, aprovar-los al més aviat possible i que donin resposta a les necessitats de la ciutadania” ha assegurat. Uns pressupostos que, segons ha apuntat, donaran prioritat a les polítiques socials, d’habitatge i de salut, a l’economia productiva i la generació d’ocupació i apostaran per la transició cap a una economia socialment i mediambientalment sostenible. “Un Govern responsable no es pot oblidar de la gent que pateix, en aquest sentit dissenyarem els pressupostos de la Generalitat per al 2022 per fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia” ha afirmat.

Per a Giró, un dels elements que pot condicionar l’elaboració dels nous comptes serà l’objectiu de dèficit que marcarà l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha emplaçat al president del Govern, Pedro Sánchez, a mantenir el nivell de dèficit en l’1,1%, i no en el 06,% fixat per al 2002, “ja que això significa poder disposar de prop de 1.000 milions d’euros més” per atendre la situació d’emergència social i econòmica que Catalunya viurà encara durant el proper any.

 

El dèficit d’inversions i d’infraestructures de l’Estat a Catalunya: “Una aspiració legítima i justa”

Finalment, el conseller d’Economia ha fet referència al dèficit fiscal i d’inversions que pateix Catalunya, “un tema dissortadament recurrent a les jornades del Cercle” els darrers anys. Així, el conseller ha recordat, per exemple, que el dèficit fiscal per ciutadà l’any 2016 –l’últim amb dades publicades- va ser de 2.200 euros per català; o que segons dades del Ministeri d’Hisenda, l’any passat l’Estat va invertir a Catalunya un total de 957 milions d’euros, uns 125 euros per habitant, quan la mitjana estatal va ser de 161,3 euros per habitant. “Crec que l’Estat s’ha comportat d’una manera profundament injusta amb Catalunya” ha lamentat.

En aquest sentit, Giró ha convidat a fer un exercici d’imaginació i pensar com milloraria l’activitat del port i de les empreses exportadores, si els projectes d’accessos viaris no estiguessin encallats des de principis dels anys 2.000. “Imaginin, en definitiva on estaria Catalunya si haguéssim pogut disposar dels recursos que hem generat aquí. Convindran amb mi que aquesta és una aspiració legítima i justa”, ha reblat.

 

Suport als represaliats i perseguits a causa del procés

Al final de la seva intervenció, el conseller ha fet referència a la “profunda injustícia que s’està cometent amb els ciutadans represaliats i perseguits a causa del procés” i ha tingut un record pel president Carles Puigdemont i els seus antecessors en el càrrec, Oriol Junqueras i Andreu Mas-Colell. Giró ha advertit del perill que corre la democràcia “si els ciutadans agafem por de participar en la vida pública” quan, al seu parer, “una part molt important de la prosperitat, el benestar i la seguretat d’un país depèn, críticament, de la política i de la llibertat”, ha conclòs.

5  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 79

Fotografia (2)

Fotografia (2) 88

Fotografia (3)

Fotografia (3) 65

Fotografia (4)

Fotografia (4) 154

Fotografia (5)

Fotografia (5) 77

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 247

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia