Salut

Departament de Salut

Pla d'estiu 2021

Salut destina prop de 8 M€ per desplegar el Pla d'estiu 2021 del sistema sanitari

query_builder   18 juny 2021 13:57

event_note Nota de premsa

Pla d'estiu 2021

Salut destina prop de 8 M€ per desplegar el Pla d'estiu 2021 del sistema sanitari

  • Salut triplica el pressupost respecte l’estiu del 2019
  • Més del 90% dels recursos estructurals seguiran oberts i continuaran vacunant per aconseguir la immunitat de grup: serà l’estiu de les vacunes
Departament de Salut
Presentació de la campanya d'estiu 2021

El Departament de Salut destina 7,87 milions d’euros per desplegar el Pla d’estiu 2021, comprès del 15 de juny a 15 de setembre. Es tracta de la mateixa partida que l'estiu passat I tres vegades més que el 2019. Cada centre gestionarà l'ús d'aquests recursos a les seves necessitats per adaptar-les a la seva població de referència.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha detallat les mesures implementades en el pla d’estiu de 2021 tot assegurant que la pandèmia encara està present. “L’ocupació hospitalària tot i ser molt millor segueix sent alta i això fa que el sistema estigui funcionant per sobre del 100%. I els equips d’atenció primària segueixen amb nivells molt elevats de feina, alhora que assumeixen la vacunació contra la COVID-19”. Per tot plegat, enguany Salut destina un pressupost tres vegades superior al que es destinava el 2019, en concret 7,87 milions d’euros. El reforç es concentra en aquells llocs on hi haurà un major impacte poblacional, i no només a la zona costanera sinó també a la zona interior.

Pel que fa als recursos la directora ha explicat que, per afrontar la campanya d’estiu el sistema s’haurà de reorganitzar vetllant per donar cobertura assistencial a tota la ciutadania "més del 90% dels recursos estructurals estaran oberts, però l’atenció dels professionals sanitaris serà de més del 100%, com s’està fent des de fa 16 mesos”. En aquest sentit ha volgut fer valdre la feina que s’ha fet fins ara: “els professionals sanitaris són molt potents i tenen un coneixement molt gran i adaptaran tots els recursos necessaris per garantir l’assistència sanitària a tota la ciutadania, com sempre han fet”.

La doctora Craywinckel també ha fet referència a les persones de risc, un sector al qual es farà una especial atenció durant l’estiu. Els equips d’atenció primària coordinats amb els treballadors socials vetllaran per atendre tant als pacients més fràgils, com a les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social. En aquest sentit l’atenció primària seguirà oberta i continuarà vacunant amb l’objectiu d’aconseguir la immunitat poblacional: serà l’estiu de les vacunes. Així mateix, s’anirà recuperant l’activitat de forma progressiva, tot i que segueix marcada per la pandèmia de la COVID-19.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha ressaltat el fet que “aquest és l’estiu de la vacuna”, en tant que en les properes setmanes i mesos d’estiu s’obriran a la vacunació les franges de població que queden, a partir dels 12 anys. “Al juliol i a l’agost posarem totes les vacunes que ens arribin, perquè el ritme continuarà alt: és el moment de fer el gest de vacunar-nos, i amb dues dosis, per protegir-nos contra variants com la delta”, ha emfatitzat Cabezas.

L’atenció urgent i continuada seguirà operativa. El Pla d’estiu treballa perquè el sistema s’organitzi per tal de seguir donant servei durant aquest període estiuenc. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) garanteix l’atenció urgent les 24 hores del dia, així com la coordinació entre tots aquests dispositius. Alhora, es mantindran les eines telemàtiques implantades arran de la COVID-19. Tot i això, els centres recuperen la presencialitat i es promouran aquestes atencions sota criteri clínic.

Enguany, es consolida el model d’atenció a les residències amb les actuacions dels equips atenció primària, que s’han desplegat i implantat per fer front a la pandèmia de la COVID-19. El Pla d’estiu treballa amb l’objectiu de mantenir les mesures preventives amb relació a aquesta malaltia, la formació pel personal de residències. Un dels objectius principals és prevenir la deshidratació en els col·lectius més fràgils, una de les complicacions més freqüents durant aquest període.

Campanya de comunicació: “Coses que fan estiu”

En paral·lel, des del Departament de Salut es desplegarà una campanya de comunicació i difusió, que sota el lema “Coses que fan estiu” es vol conscienciar a la població dels riscos de la calor.

La màxima responsable de Salut Pública ha evidenciat que l’augment de la temperatura pot arribar a perjudicar la salut, i ha recordat que, des del 2004, Salut desplega un pla per a combatre els efectes de les onades de calor, intentant predir-les, informant la ciutadania i els professionals, seguint dades de mortalitat i d’ingressos relacionats. En definitiva, “un pla de vigilància i actuació, que activa recursos comunitaris per, sobretot, protegir les persones més vulnerables, com gent gran, residents i dones embarassades”, i que es complementa amb consells per a qui treballa a l’exterior i fa activitat física intensa.

Els diferents impactes remarquen la importància d’hidratar-se sovint i bé, i posa l’èmfasi en les complicacions que es poden donar si es no es beu aigua sovint o s’alerta quan es considera que ingerir alcohol és una forma d’hidratar-se quan provoca justament l’efecte invers. També es fa una especial advertència de la protecció de la pell i la necessitat de ventilar per mantenir un espai fresc. La campanya també seguirà centrant esforços a informar sobre les mesures davant la COVID-19 i el desplegament de la vacunació.

En aquest sentit, Cabezas també ha donat detalls de la campanya d’enguany, que té com a lema ‘La calor fa estiu’ i que vol conscienciar la població de la importància de gaudir de l’estiu, especialment pels beneficis que pot comportar per a la salut emocional. “Gaudir de viure, de l’estiu, és cuidar-nos, i la calor fa estiu. Cal gaudir-lo, com sempre però amb protecció, tot recordant la situació epidemiològica complexa actual”, ha dit abans de recordar alguns dels consells clau de la campanya: hidratar-se sovint amb aigua, fer servir crema solar i evitar la calor del migdia, refrescar l’ambient, etc.

En l’àmbit de la difusió, es té previst fer un seguit de cartellera per repartir als centres sanitaris i altres establiments, amb material informatiu amb les mesures adequades, ventalls i un ampli reforç a través de les xarxes socials de Salut, així com tenir els portals webs actualitzats per poder consultar informació.

La campanya també inclou un especial per la nit de Sant Joan. En aquest cas, els missatges se centren en els perills de possibles cremades amb els focs i els petards i amb la importància de mantenir-ho lluny dels gels hidroalcohòlics i les mascaretes.

A més, Salut seguirà de ben a prop les diferents indicacions dels serveis meteorològics per intensificar les comunicacions en casos que hi hagi fortes onades de calor. 

 

Descàrrega vídeo roda de premsa:

https://zoom.us/rec/share/SKvSk5gXAuZYax3t03Qhtr4t4cjgTA_MtrTAO0cTlC77A0yLl-IhlNgKpIFzN_g.e7RN9fbIgsXM7ifR (Codi d’accés: Pw3.rhGJ)

 

Descàrrega materials de la campanya d’estiu:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/calor-estiu/material/

1  

Fitxers adjunts

Presentació Pla d'estiu 2021

Presentació Pla d'estiu 2021
PDF | 371

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia