Taula habitatge
  • L’objectiu d’aquest òrgan transversal, que proposarà a l’Executiu mesures que assegurin el dret a l’habitatge, és atendre especialment la ciutadania en risc d’exclusió residencial

 

  • La reunió del Consell Executiu de la setmana vinent aprovarà emplaçar el govern espanyol que ampliï, almenys fins a final d’any, la moratòria de suspensió de desnonaments per a col·lectius vulnerables i també la moratòria del lloguer

 

El Govern “ja està treballant perquè la gent que està en risc d’exclusió pel que fa al dret de l’habitatge sigui una prioritat, i ho fa amb urgència, per minimitzar les conseqüències que pateixen les persones que no disposen dels mitjans necessaris per gaudir d'aquest dret o que es troben en situació de risc de desnonament”. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la compareixença posterior a la reunió del grup de treball per garantir el dret a l’habitatge, que s’ha constituït aquest matí al Palau de la Generalitat amb la finalitat principal de “vetllar de manera especial pels més desafavorits”.

 

Es tracta d’un òrgan transversal, liderat pel Departament de la Presidència i amb representació dels Departaments de la Vicepresidència, Interior, Justícia i Drets Socials, que proposarà a l’Executiu actuacions per garantir el dret a l’habitatge. L’objectiu del grup és atendre especialment la ciutadania en risc d’exclusió residencial que no disposi dels mitjans necessaris per gaudir d’aquest dret o estigui en situació de risc de desnonament.

 

Protocol únic de coordinació

 

En la primera trobada, el grup ha acordat establir un protocol únic de coordinació per tal que els diferents departaments de la Generalitat implicats, els serveis socials bàsics de les administracions locals i els òrgans jurídics —jutjats i fiscalia—  comparteixin la informació i es minimitzi el patiment de les persones amb risc d’exclusió social. El document, que estarà enllestit en les properes setmanes, es traslladarà als òrgans judicials corresponents. En aquest sentit, la portaveu ha traslladat la “importància d’implicar-los com a responsables últims de les ordres d’execució dels desnonament, en aquesta lluita, que ha de ser compartida, per garantir a tothom el dret a l’habitatge, el dret a una llar digna”. Plaja també ha destacat que aquest protocol ha de posar fi a una “anomalia” ja que, actualment, la Generalitat no té accés a cap registre que permeti saber quants i quins expedients de desnonament amb persones en situació d’exclusió com a part afectada estan en marxa ni tampoc “quants desnonaments està previst executar, per exemple, en un dia com avui”.

 

Plaja també ha subratllat que incorporar l’avaluació de vulnerabilitat social en tots els processos de demanda de desnonament “ha de ser una obligació i des del Govern es treballarà perquè així es faci”. Així ho recollirà el protocol que redactarà el grup de treball, que considera que la via judicial no ha de ser la prioritària i potenciarà també l’àmbit de la mediació i la resolució extrajudicial com a solució de conflictes.

 

A la trobada també s’ha concretat la metodologia que seguiran els grups que formen tota la taula de treball, així com el calendari de sessions.

 

Ampliar la moratòria de suspensió dels desnonaments

 

Plaja ha anunciat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, traslladarà dimarts vinent a la reunió del Consell Executiu la “necessitat d’emplaçar el govern espanyol que ampliï, almenys fins a final d’any, la moratòria de suspensió de desnonaments per a col·lectius vulnerables i també la moratòria del lloguer per poder donar aire a aquells que encara es troben immersos en una crisis que la pandèmia ha agreujat”. “La finalització de la moratòria actual la tenim a tocar”, ha alertat la portaveu i, per tant, “és una obvietat que no és suficient”.

 

Paral·lelament, el grup de treball també està estudiant una bateria d’actuacions legislatives per donar prevalença al dret a l’habitatge. En aquest sentit, a la reunió d’avui s’ha abordat també la problemàtica viscuda per les persones que “encara malviuen al carrer i com s’ha de fer front de manera coordinada a una situació que no podem normalitzar”.