Els fons europeus, el nou protocol de prevenció de desnonaments, l’ocupació i la salut mental centren la primera reunió de la Comissió Mixta Generalitat de Catalunya – Ajuntament de Barcelona

La reunió, encapçalada per la consellera de la Presidència Laura Vilagrà i l’alcaldessa Ada Colau, se celebra un mes després de la investidura del nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l’objectiu de reforçar la coordinació i col·laboració de les dues institucions, i es tornarà a reunir abans de finals d’any

Consellera Vilagrà i Alcaldessa Colau

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha presidit aquest dilluns a la tarda la reunió de la Comissió Mixta Generalitat de Catalunya – Ajuntament de Barcelona, on ha mostrat la predisposició del Govern per escoltar el món local. “Aquest és un Govern municipalista. Moltes de les conselleres i consellers venim del món municipal i volem introduir aquesta visió a totes les polítiques públiques que fem des del Govern”, ha afirmat Vilagrà, que ha afegit que “tot el que es pugui decidir prop de la ciutadania no cal que es faci en altres estaments”.

La titular del departament de la Presidència ha destacat el “clima de cordialitat, entesa i bona feina” de la trobada amb l’Ajuntament, encapçalat per l’alcaldessa Ada Colau i ha recordat que “la Generalitat està treballant al 100% al costat del món local i de l’Ajuntament per resoldre els grans reptes econòmics, mediambientals i socials del país”.

Les dues administracions han valorat de forma positiva la col·laboració mantinguda el darrer any per coordinar esforços en la resposta a la Covid-19, així com el compliment satisfactori de les obligacions financeres reconegudes per la Generalitat amb l’Ajuntament. Tant la Generalitat com l’Ajuntament han ratificat el seu compromís de seguir treballant conjuntament i de manera coordinada per superar la crisi sanitària i per impulsar la recuperació econòmica i social de la capital catalana, contribuint així també a la reactivació del país. Destaca la importància de treballar en el desenvolupament de les infraestructures de transport púbic, la promoció econòmica a l’exterior, la captació de talent i l’atracció de seus internacionals.

Comissió mixta Generalitat - Ajuntament de Barcelona

En aquest sentit, la Comissió Mixta s’ha compromès a desplegar una major cooperació a través dels organismes consorciats, i crear nous espais de treball bilateral quan sigui necessari. Les dues institucions han valorat positivament la rapidesa en la reactivació de la comissió bilateral després de la formació del nou Govern, i s’han compromès a celebrar una segona reunió abans que finalitzi aquest any.

Els principals acords adoptats són els següents:

  1. Acord per impulsar els Fons Next Generation. S’ha acordat establir en la major brevetat possible un marc de treball estable i bilateral per a una bona planificació, coordinació i gestió dels fons europeus, que hauran d’atendre als objectius estratègics comuns, donant resposta als criteris i especificitat de la ciutat. Generalitat i Ajuntament es comprometen a treballar els projectes estratègics i fixar l’acció conjunta per aconseguir-ne el seu finançament.

 

  1. Compromís per un nou protocol de prevenció dels desnonaments a la ciutat de Barcelona. S’ha acordat posar en marxa un grup de treball amb els departaments de Justícia, Interior i Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per millorar el protocol existent al partit judicial de Barcelona, amb l’objectiu de reforçar la prevenció i la mediació per evitar l’execució de llançaments de persones en situació de vulnerabilitat, i donar respostes coordinades, alternatives habitacionals i reallotjaments dignes. “Hem de fer un protocol que funcioni per aturar els desnonaments de les famílies mes vulnerables”, ha assegurat la consellera Vilagrà. Aquest grup de treball ha de recollir els treballs previs fets per la conselleria de Justícia i l’Ajuntament, i es coordinarà amb el grup que s’ha constituït també amb els mateixos objectius al Govern.

 

  1. Impuls a una major coordinació en les polítiques actives ocupacionals. Les dues administracions han acordat elaborar un Pla d’Acció 2021-2022 pel foment de l’ocupació a la ciutat, mitjançant la coordinació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i Barcelona Activa, per tal de resoldre “el problema d’atur que tenim al nostre país, conjurant-nos per fer polítiques concertades”. El pla bianual ha d’incloure les actuacions d’orientació professional, intermediació, formació ocupacional, programes de desenvolupament local i per a col·lectius, especialment joves. També s’ha acordat activar un grup de treball perquè elabori una proposta d’implementació del model de concertació territorial a la ciutat de Barcelona, d’integració de les polítiques actives d’ocupació, valorant la possibilitat d’impulsar un model consorciat o similar que estigui operatiu l’any 2024.

 

 

  1. Acord per la millora de les accions de col·laboració i cooperació de les forces de seguretat a la ciutat en actuacions de prevenció contra la violència de gènere. Les dues administracions han pactat elaborar un protocol que estableixi les accions necessàries a millorar i incrementar la coordinació. La titular de la Presidència ha reconegut que “hi ha un treball molt ben coordinat entre Mossos i Guàrdia Urbana però hi ha de ser molt més per acabar amb aquesta xacra que és la violència masclista”.

 

  1. Acord per actualitzar i impulsar el règim especial de Barcelona, reconegut per la Carta Municipal. Se celebrarà, en el marc del programa per a l’impuls del règim especial de Barcelona, una jornada sobre la carta Municipal de Barcelona, amb l’objectiu d’impulsar-ne el seu reconeixement, i s’establiran sessions tècniques entre responsables de la Generalitat i les gerències municipals per millorar la col·laboració entre administracions en la tramitació de les iniciatives conjuntes. Es constituirà una Subcomissió Tècnica de seguiment de la Comissió Mixta, de caràcter paritari i amb periodicitat trimestral. “Volem intensificar aquest treball compartit i impulsar-lo en forma de consorcis”, ha conclòs Vilagrà.

 

 

  1. Taula mixta per abordar la problemàtica urgent de la salut mental. S’ha acordat constituir aquesta taula, fent el seguiment dels projectes compartits, definint i desplegant mesures de xoc. També s’ha expressat el compromís mutu de treballar, en el marc del consorci sanitari, la cerca de solucions per l’espai de set nous CAPs, prioritzar determinades inversions d’equipaments, reactivar la taula d’atenció integrada social i sanitària i desplegar experiències d’aplicació de la nova llei de salut bucodental.

 

La Comissió Mixta formada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona està prevista per la Carta Municipal per enfortir i fer seguiment de la relació bilateral de les dues institucions i el desenvolupament dels seus consorcis conjunts. La darrera vegada que es va reunir va ser el novembre del 2019. La d’aquesta tarda, per tant, és la primera reunió que se celebra després de la crisi de la Covid-19, i també la primera trobada després de la presa de possessió de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Aragonès i Colau van mantenir una primera reunió de treball el passat 27 de maig, on van acordar activar la Comissió Mixta amb l’objectiu de reactivar els mecanismes de col·laboració i coordinació. La propera reunió de la Comissió serà abans d’acabar l’any.

2  

Imatges

La consellera de la Presidència, en la seva compareixença després de la reunió (Foto: Rubén Moreno)

La consellera de la Presidència, en la seva compareixença després de la reunió (Foto: Rubén Moreno) 1880

La consellera Vilagrà i l'alcaldessa Colau, abans d'entrar a la reunió (Foto: Rubén Moreno)

La consellera Vilagrà i l'alcaldessa Colau, abans d'entrar a la reunió (Foto: Rubén Moreno) 1998