Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Restricció

Comença la regulació d'accés de vehicles al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

query_builder   22 juny 2021 10:20

event_note Nota de premsa

Comença la regulació d'accés de vehicles al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Cartell de les restriccions

Els visitants que vulguin pujar en cotxe a la pista de Fontalba per accedir a la vall de Núria o al Puigmal hauran de fer una reserva prèvia

Aquesta és una de les mesures del pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar les massificacions als espais naturals protegits aquest estiu

 

El dia de Sant Joan es posarà en funcionament per primera vegada un control d’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Les restriccions formen part d’un pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació dels parcs naturals, amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques.

Les limitacions es duran a terme conjuntament amb l’Ajuntament de Queralbs (Ripollès) i seran per als vehicles que vulguin accedir tant a la collada de Fontalba com a les Gorgues del Freser i Coma de Vaca. La mesura vol minimitzar la sobrefreqüentació de visitants en una zona fràgil on hi ha flora i fauna associada a aquests paratges naturals com poden ser pastures de qualitat alta, zones d’especial protecció de les aus o vernedes i altres boscos de ribera.

La regulació s’allargarà fins al 12 d’octubre durant uns dies predefinits i va sorgir d’un procés participatiu on persones i entitats del territori van poder fer les seves aportacions.


Limitació de 100 vehicles per dia a la collada de Fontalba

La collada de Fontalba és un dels principals accessos al Parc Natural, tant per fer l’ascensió al Puigmal com per fer el camí de Fontalba cap a la vall de Núria. Es tracta d’una pista forestal d’uns 10 km de longitud amb final a la collada mateixa i propietat de l’Ajuntament de Queralbs. Es podrà accedir a l’aparcament amb reserva prèvia i amb un pagament anticipat de 5 € per dia. A més, es posaran vigilants informadors durant les hores de restricció, de les 7:30 del matí a les 19:30 h del vespre, que proporcionaran informació sobre la regulació i sobre l’espai protegit. Cap vehicle podrà quedar estacionat a la nit a Fontalba i la pernoctació és prohibida per ordenança municipal.

Els diners que recapti l’Ajuntament amb aquestes noves mesures per accedir a l’espai s’invertiran íntegrament en el manteniment de la pista forestal, la senyalització i les barreres i en la millora dels d’hàbitats mateixos. Aquesta prova pilot pretén limitar l’accessibilitat a 100 vehicles fins a la collada de Fontalba. No afectarà els veïns de Queralbs ni els pagesos i ramaders de la zona.

Zona de Daió de Queralbs
Zona de Daió de Queralbs

Les Gorgues del Freser, una zona de bany estiuenc

La pista que accedeix a Daió de Baix té una longitud d’1,2 km i és punt de partida del camí que porta a peu cap a les Gorges del Freser i Coma de Vaca.

En aquesta zona, només es permetrà l’aparcament a la zona habilitada de 44 places pocs metres abans d’acabar la pista, a mà dreta. El pagament també serà de 5 €/vehicle i en aquest cas no caldrà reserva prèvia. Aquesta és una zona molt massificada a l’estiu perquè aglutina un turisme de bany a més dels excursionistes habituals. L’horari de limitació serà de les 10 h a les 15 h.

 

Camí a peu d’anar a Fontalba

Amb vistes a Sant Joan, també estarà senyalitzat el camí de pujar a peu a Fontalba des del poble de Queralbs, que ha estat traçat amb l’ajuda d’alguns ramaders i altres veïns del poble. Estarà senyalitzat des de la plaça del Raig de Queralbs mateixa amb pintura groga i pals amb banderoles indicatives del sender. Tindrà una distància de 7 km i un desnivell de 875 metres. A mig camí, permetrà recuperar forces i refrescar-se a la font dels Pastors.


Per a més informació:

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210614-RegulacioAccesMotoritzatQueralbs

Per fer reserva prèvia:

Queralbs Natura

 

4  

Imatges

Regulació Fontalba

Regulació Fontalba 2144

Regulació Daió

Regulació Daió 2052

Zona del riu Freser, a Queralbs

Zona del riu Freser, a Queralbs 6248

Regulació Fontalba

Regulació Fontalba 802

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia