Direcció General de Comunicació

drets socials

El Departament de Drets Socials incorpora l'habitatge com a eina clau de les polítiques socials del país

query_builder   22 juny 2021 13:47

event_note Nota de premsa

El Departament de Drets Socials incorpora l'habitatge com a eina clau de les polítiques socials del país

  • En l’àmbit de l’autonomia personal i la discapacitat, la nova estructura de la Conselleria preveu abordar per separat la provisió dels recursos socials de la planificació i la definició del model

 

El Govern ha aprovat avui la nova estructura del Departament de Drets Socials, que suma les polítiques d’habitatge a les seves competències. En aquest sentit, el Decret de reestructuració crea la Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, encarregada de consolidar l’habitatge com un dret social bàsic que cal protegir des de l’administració. Amb la incorporació d’aquesta matèria a la Conselleria, la Generalitat de Catalunya fa un pas endavant per adaptar l’estructura del Govern a la realitat de la gestió pública de l’habitatge, unificant-la amb les polítiques de protecció dels drets socials per oferir respostes més àgils i efectives a un problema complex.

 

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social s’encarregarà, entre d’altres, de dissenyar, planificar, programar i impulsar les polítiques d’ordenació d’habitatge, acció comunitària, cohesió i inclusió social; dirigir la planificació territorial sectorial de l’habitatge; així com de promoure accions de foment en matèria d’habitatge, tant de promoció pública i privada com de rehabilitació, en l’entorn urbà i en el món rural.

 

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya passarà a dependre del Departament de Drets Socials, mentre que l’Incasòl continuarà al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. En aquest sentit, la vinculació entre habitatge i urbanisme es mantindrà a través de la coordinació existent i fluïda entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català del Sòl.

 

Una altra de les novetats en aquest àmbit és la incorporació de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària a la Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, amb l’objectiu de donar més pes a les polítiques d’acció comunitària i reforçar-ne la relació amb l’habitatge.

 

A banda de la Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, el Departament de Drets Socials s’estructurarà en dues secretaries més: la d’Infància, Adolescència i Joventut i la d’Afers Socials i Famílies.

 

Autonomia personal i discapacitat

 Un altre canvi rellevant en la nova estructura departamental afecta l’àmbit de l’autonomia personal i la discapacitat, que a partir d’ara separarà la planificació estratègica i la definició del model d’aquells aspectes relacionats amb l’atenció del dia a dia. És per això que, d’una banda, es mantindrà la Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, que intensificarà les seves funcions per assegurar els drets i la igualtat d’oportunitats de les persones amb necessitats d’autonomia personal i de les persones amb discapacitat. Aquesta direcció també fixarà els criteris del sistema català de l’autonomia personal, en farà la planificació i ordenació, i impulsarà el model d’avaluació i millora del sistema.

D’altra banda, i per tal d’oferir una resposta més àgil en la gestió, es crearà la Direcció General de Provisió de Serveis, que dirigirà tots els processos de provisió dels recursos socials, propis i aliens, n’impulsarà el seguiment i avaluació, així com l’anàlisi de costos dels serveis.

Renda Garantida de Ciutadania

 Finalment, el nou decret d’estructura també fixa la creació d’una subdirecció específica per a la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania, que s’encarregarà de planificar i coordinar el desenvolupament i l’aplicació d’aquest programa i coordinarà totes les unitats i els agents socials implicats. Aquesta prestació social arriba avui a unes 160.000 persones arreu del país.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia