Brots relacionats amb viatges d’estudiants a Mallorca

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2. En total s’han identificat 64 casos positius, 44 dels quals corresponen a joves de la Regió Sanitària Catalunya Central, 14 Barcelona ciutat, 5 a Regió Sanitària Girona i 1 a Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

Aquests nous casos són contactes estrets que han donat positiu a les proves dins l'estudi general del brot.

Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 575, dels quals 322 són de la Regió Sanitària Catalunya Central, 204 a Barcelona ciutat i 49 disseminats pel territori.

Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, Tenerife i dins de Catalunya no hi ha nous casos detectats.

Activitat de seguiment dels contactes estrets

Durant aquest cap de setmana els gestors de contactes de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya han fet 2.362 primeres trucades a nous contactes detectats (en aquestes converses es recomana l’aïllament, s’hi programa la prova de detecció de la COVID i, si cal, es gestiona la baixa laboral), 1.400 més que el dissabte anterior. En total, se'n n’han realitzat 4.358 comptant les primeres trucades i les de seguiment. També han programat 1.059 proves, 500 més que dissabte passat. En aquestes trucades el nombre de baixes laborals no ha incrementat, fet que es relaciona amb l'edat de les persones que són positives de COVID.

Ara mateix, els serveis de vigilància no tenen trucades a contactes pendents de realitzar.

Actuacions davant aquests brots

En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets. L’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials de Salut implicats estan treballant per fer cribratges a tots els contactes estrets. En determinades zones s’estan muntant cribratges específics i en d’altres es duran a terme en els equips d’atenció primària.

En aquestes accions de Salut Pública dirigides q les persones implicades en els brots dels últims dies caldrà preservar al màxim la seva intimitat per evitar estigmatitzar-los.
Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o assimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat les està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El Departament de Salut vol agrair a tots els professionals de l’atenció primària i el serveis de vigilància epidemiològica implicats en la detecció, el seguiment i el tractament d’aquestes persones.

Crida a la responsabilitat

Salut remarca que les persones que hagin anat a un viatge d’aquestes característiques siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció front la COVID , estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexes amb un gran nombre de contactes a investigar.

Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d'anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció. Salut també reitera la crida al conjunt de la població, i especialment als col·lectius no vacunats, a actuar de forma responsable i a respectar les mesures vigents de control epidemiològic.

Anirem actualitzant aquesta informació a mesura que disposem de nova informació confirmada i rellevant.