Empresa i Treball

El conseller Torrent  en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament

Conseller Torrent: "Encarem el doble repte de la recuperació i la transformació del model productiu per fer-lo més sostenible i amb les persones al centre"

query_builder   28 juny 2021 18:41

event_note Nota de premsa

Conseller Torrent: "Encarem el doble repte de la recuperació i la transformació del model productiu per fer-lo més sostenible i amb les persones al centre"

El conseller Torrent  en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament
El conseller Torrent en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament
  • El titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha avançat en compareixença davant la Comissió d’Empresa i Treball del Parlament que “els ajuts econòmics per a persones en ERTO es podran sol·licitar a partir de dilluns 5 de juliol"
  • Torrent ha anunciat que “impulsarem un nou Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya que actualitzi la política de reindustrialització pel període 2021-2027, per tal de consolidar la indústria com el pal del paller de l'economia catalana”
  • També ha destacat que s’impulsarà “l’Estratègia Catalana pel Treball 2030 per lluitar contra la precarietat laboral i garantir el dret al treball digne”
  • En referència a la renovació del contracte amb la Fórmula 1 i MotoGP, el conseller ha avançat que s’hi està treballant i que, a la vegada, caldrà “impulsar un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya amb l’objectiu de dinamitzar-lo”
  • Des del Departament s’impulsarà ”una nova Llei de Turisme de Catalunya, consensuada, per un turisme de més qualitat i sostenible”


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat avui que el principal objectiu d’aquesta legislatura per al departament que encapçala és el doble repte de  “la recuperació de l’activitat econòmica, sense deixar ningú enrere, i la transformació del model productiu per fer-lo més sostenible, actiu, contra la crisi climàtica i adaptat a les noves realitats, situant les persones al centre”. En la seva compareixença davant la Comissió d’Empresa i Treball del Parlament de Catalunya, Torrent ha explicat les línies mestres de la legislatura en el diferents àmbits competencials del departament, amb el repte “dalinear els interessos del sector privat amb les necessitats de la societat”.

El conseller Torrent ha remarcat que el Govern “abocarà tots els recursos possibles, tant per les organitzacions com les persones treballadores”, i ho farà ”exercint lideratge, amb visió emprenedora, però sempre a través del diàleg, la concertació social, la implicació de totes les parts, perquè el repte és compartit”, ha reblat.  Torrent ha incidit que cal “implicar a la majoria del teixit productiu i de les nostres treballadores en la transformació que ens espera en els propers anys, ja que marcarà en bona part el nostre destí com a economia i com a societat. I per part del Departament que encapçala ha assegurat que “hi posarem el millor de nosaltres mateixos”.

En la seva intervenció, el conseller Torrent ha explicat que la nova estructura del Departament, amb la fusió d’Empresa i Treball respon a la concepció de què “empreses i treballadors es necessiten mútuament, han de ser aliats en un context com l’actual, de recuperació i transformació, cal sumar -los per poder superar uns reptes enormes i compartits, i poder construir el futur de la societat catalana dels propers anys”.

Els ajuts econòmics per a persones en ERTO es podran sol·licitar a partir de dilluns 5 de juliol

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat en primera instància, en la seva compareixença, que les persones en Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), entre els mesos de gener i maig de 2021, podran sol·licitar els ajuts econòmics des de dilluns 5 de juliol.

Fins el 15 de juliol, les persones en aquesta situació tindran la possibilitat d’inscriure per a rebre aquests ajuts de 600 o 700 euros en funció del temps que hagin estat en ERTO.

El conseller ha explicat que “el Departament ha agilitat tots els terminis per poder efectuar el pagament d’aquesta segona edició a totes les persones treballadores sol·licitants durant el mes de juliol”.

Un nou Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya 2021-2027

En la seva intervenció, Torrent ha ressaltat que “impulsarem un nou Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya que actualitzi la política de reindustrialització pel període 2021-2027”. Un Pacte  que “ha de prioritzar els projectes de reindustrialització d'alt valor afegit i els vinculats a sectors productius de futur, per tal de consolidar la indústria com el pal del paller de l'economia catalana”, ha remarcat Torrent. Així mateix, també ha avançat que es treballarà en “estructurar un Pla de reindustrialització territorial, amb una visió global del país, per desenvolupar zones industrials i logístiques estratègiques, que fomentin la cohesió territorial”.

D’altra banda, el conseller ha volgut posar l’accent en que el Departament “acompanyarà el sector de l’automoció català en la seva evolució estratègica cap a la mobilitat elèctrica, que a més dels fabricants d’automòbils, ha de tenir en compte els  proveïdors de components i tecnologies; els fabricants de bateries; els fabricants d’equips de recàrrega; l’ampliació de la xarxa de càrrega elèctrica; la requalificació professional dels treballadors; o les noves titulacions universitàries i de FP”.

En matèria d’inversió industrial, ha anunciat que  el Departament està treballant “en el disseny de 4 projectes per poder contribuir a la reindustrialització amb activitats econòmiques sostenibles; fomentar el creixement de l’ocupació industrial; i identificar les necessitats de sòl per al creixement i la nova atracció d’inversió industrial”. 

El conseller Torrent ha informat que aquests 4 projectes són: l’impuls d’un decret llei de reindustrialització; la creació d’un fons estratègic d’inversions industrials, el desplegament de la llei de facilitació de l’activitat econòmica en allò que es refereix a la identificació de projectes estratègics i la seva simplificació administrativa en la transformació del sòl i en les llicències de l’activitat; i l’impuls de la 2ª i 3ª fase del Sistema d’Informació de Polígons d’Activitat Econòmica (SIPAE), per tal de concentrar en un únic repositori la informació dels 1.447 polígons d’activitat econòmica existents, el sòl pendent de desenvolupar i l’inventari de naus i terrenys.

Un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya per dinamitzar-lo de fons

En referència a la renovació del contracte amb la Fórmula 1 i MotoGP,  el conseller ha avançat “que hi estem treballant i esperem que es pugui resoldre positivament”, però ha destacat que “aquesta col·laboració ha d’anar necessàriament lligada a un plantejament modernitzador. En aquest sentit,  el conseller ha anunciat que “ volem impulsar un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya amb l’objectiu de dinamitzar-lo de fons: adequant la infraestructura, els nous valors associats al món de l’Automoció i el motor en general. Segons Torrent “cal generar un projecte vinculat a la sostenibilitat, l’equilibri i la innovació tecnològica”.

Per últim, el conseller Torrent ha remarcat que "redefinirem el paper d’AVANÇSA, per tal de convertir-la en una eina de suport a indústries estratègiques i emergents amb participació directa”. Torrent ha destacat que “volem que sigui una eina útil per articular aquesta visió emprenedora que vol adoptar el Govern en el marc d’oportunitats que s’obren amb el programa Next Generation de la Unió Europea”.

Un nova direcció general enfocada a la innovació i l’emprenedoria

En al seva compareixença al Parlament, el conseller ha assenyalat que la l’objectiu principal d’aquesta nova àrea serà la d’impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya, amb “la visió de que el nostre país sigui un referent en la transferència de coneixement i innovació des dels sectors de recerca cap a l’empresa i les institucions”. Entre d’altres objectius, aquesta direcció coordinar les polítiques i estratègies d’innovació i la transferència de coneixement del Govern i de tots els seus organismes dependents i concretar i aplicar el Pacte per la Societat del Coneixement en el sector de la innovació i l’emprenedoria.

En aquest punt el conseller també ha apuntat com” una eina d’enorme importància ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa”, que en coherència amb els reptes del Departament, “ ha d’incorporar a les seves funcions la transformació digital, la transició ecològica i l’atracció de talent i orientar-la a l’objectiu de promoure una nova indústria verda i digital, així com empreses amb processos sostenibles i compromís amb el seu propi entorn, ha ressaltat Torrent.

Una nova Llei de Turisme de Catalunya per un turisme de més qualitat i sostenible

Pel que fa a les polítiques de Turisme, el conseller Roger Torrent ha destacat que “per aconseguir que el turisme al nostre país sigui de més qualitat i més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social, volem impulsar i  aprovar una nova Llei de Turisme de Catalunya”. Torrent, ha incidit que es farà  a partir del diàleg, el debat i la implicació de tot el sector, des d’una perspectiva de país, i conscients de la incidència que el turisme té sobre el conjunt de la nostra societat.

Així mateix, en paral·lel a la via legislativa, Torrent ha destacat que “continuarem estant al costat del sector, apostant per accions  com el pla de reactivació, dotat amb 6,5M€ i amb més de 30 accions, per ajudar a reactivar el turisme domèstic, de proximitat i també l’internacional i impulsant projectes que ens permetin anar avançant en la transformació del model”.

Consolidar i potenciar el model català de comerç

En l’àmbit del comerç, el conseller ha ressaltat que des del Departament “ens hem proposat la missió de consolidar i potenciar el model català de comerç, un model d’èxit que aporta els valors de la proximitat, es caracteritza per l’equilibri de formats i contribueix decisivament a l’equilibri territorial”.

En aquest sentit, Torrent ha apuntat com a objectius : potenciar el teixit comercial de proximitat, tant en l’àmbit d’associacions, entitats, o ajuntaments, com en el de les empreses comercials; prestigiar el sector comercial, els seus oficis i els nous models de negoci; acompanyar al sector en el procés de transformació digital a través d’un programa integral; promoure un comerç electrònic sostenible i en harmonia amb el model de comerç; recuperar les competències exclusives en matèria de comerç i actualitzar la normativa catalana d’acord a les noves realitats del sector.

També, ha explicat que s’apostarà per l’artesania catalana, atraient talent i millorant la competitivitat del sector; i en l’àmbit de la moda es vol millorar la digitalització de continguts del 080 Barcelona Fashion, incrementant-ne l'arribada a noves audiències i targets i  acompanyar les marques catalanes de moda en el seu procés de sostenibilitat, digitalització i internacionalització, per projectar la moda catalana a tot el món.

Així mateix, el conseller ha avançat que banda de la resta de línies de subvencions en les quals  es treballa,” el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) està a punt d’activar un nou programa d’ajuts específic per reactivar el comerç de les zones turístiques, per promoure accions d’activació comercial als  municipis amb alta dependència turística”, i ha recordat que per promoure la competitivitat del comerç a partir de la col·laboració público-privada, “volem desplegar les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUS), a partir de la llei aprovada per aquesta cambra el desembre de 2020”.

Una Agència Catalana del Consum més present al territori i enfocada a protegir el consumidor més vulnerable

En polítiques de Consum, el conseller Torrent  ha assenyalat com a prioritat “reforçar el contacte i la col·laboració amb tots els actors i administracions que intervenen en aquest àmbit, i desplegar la presència territorial de l’Agència Catalana del Consum a la Catalunya Central, Alt Pirineu i Penedès”. 

A més, també  ha apuntat com a reptes prioritaris “posar especial atenció al consumidor vulnerable d’acord amb els informes i recomanacions del Síndic de Greuges i tenint en compte el marc de la Nova Agenda Europea del consumidor. Més concretament, és posarà especial èmfasi “en relació amb el dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el subministraments- energia, aigua-,  com també en la protecció dels drets dels consumidors en el sector de les telecomunicacions, el transport i els serveis financers, i en l’increment de la contractació electrònica post Covid”, ha explicat Torrent.

Impuls per l'Estratègia Catalana pel Treball 2030 per lluitar contra la precarietat laboral i garantir el dret al treball digne

En l’àmbit de treball, el conseller d’Empresa i Treball ha subratllat la prioritat immediata de recuperar els llocs de treball perduts en la crisi”, i minimitzar-ne la pèrdua en els sectors que són en plena reconversió. Som en el camí de fer-ho, les dades que coneixem ens permeten ser moderament optimistes, però, amb prou feines som al 25-30% d’aquesta recuperació”, ha explicat el titular del Departament.

En aquest sentit, Roger Torrent ha marcat quatre objectius principals, entre els que ha destacat l’impuls d’una Estratègia Catalana pel Treball 2030 per lluitar contra la precarietat laboral i garantir el dret al treball digne”.

"En especial, impulsant plans de xoc per a les persones en situació d’atur de llarga durada; risc d’exclusió; persones amb discapacitat; i joves i dones”, ha posat de relleu Torrent.

I en el conjunt d’objectius, ha apostat per concertar i executar les polítiques actives d’ocupació que atenguin a les necessitats derivades de la situació pandèmica i per a la reactivació.

Així mateix, el conseller és partidari de l’enfortiment del Marc de Relacions Laborals i la negociació col·lectiva; la consolidació dels marcs de concertació i del diàleg social.

A més, el conseller ha posat l’èmfasi en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya com a eines de país fonamentals per poder actuar a curt i mig termini en l’apoderament de les persones en atur i persones treballadores”.

Objectius de l’àmbit de Treball

Roger Torrent ha avançat que en l’àmbit de polítiques actives d’ocupació, “s’impulsarà la concertació territorial” per fer-les més properes a les persones treballadores i a les empreses, així com programes de formació, orientació i inserció laboral adreçats a joves, majors de 45 anys, persones en atur de llarga durada i col·lectius en risc d’exclusió laboral i social”.

En el marc de les relacions laborals, el conseller ha afirmat que el Departament  vol impulsar i consolidar la participació institucional dels agents socials i econòmics més representatius a través del Consell pel Diàleg Social.

El conseller ha avançat que Empresa i Treball es marca com a objectiufomentar i incentivar el treball autònom amb nous programes de suport a la creació i consolidació”.

Pel que fa a la Inspecció de Treball de Catalunya, eina per a garantir la vigilància i el control de les relacions al món laboral, sobretot les situacions de treball amb condicions més precàries, Torrent ha defensat “la seva potenciació i l’increment i consolidació de la plantilla d’inspectors i inspectores de treball”.

El conseller ha anunciat l’aprovació i execució d’una “nova Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral (2021-2026”) com a objectiu per impulsar la millora de les condicions laborals de treball i de la prevenció de riscos laborals.

Objectius de l’Economia Social

El conseller d’Empresa i Treball ha afirmat que “l’Economia Social i Solidària és una prioritat del Departament” amb tres objectius sobre la taula.

En concret, ha explicat Roger Torrent, són "millorar-ne la competitivitat; incrementar el nombre d’empreses; i impulsar respostes a les necessitats de la societat catalana en matèria d’habitatge, equilibri territorial, atenció a la gent gran i transició ecològica”.

“Engegarem una línia de suport a transformació d’empreses en cooperatives, i esperem iniciar aviat els treballs per desenvolupar la proposta d’articulat de la Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya que portarem al Parlament”, ha avançat el conseller.

El conseller ha afegit queaquesta llei ha de reconèixer i promoure l’economia social i solidària, i que ha de contribuir a la seva consolidació i al seu creixement qualitatiu i quantitatiu”, ha reblat Torrent.

 

2  

Imatges

El conseller Torrent en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament

El conseller Torrent en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament 2682

El conseller Torrent en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament

El conseller Torrent en compareixença davant la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament 2144