L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2. En total s’han identificat 166 casos positius, 70 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 68 a la Regió sanitària Catalunya Central, 15 a la Regió Sanitària Girona i 13 casos positius a altres territoris.
Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 560, dels quals 204 són a Barcelona ciutat, 310 a la Regió Sanitària Catalunya Central, i 46 a altres territoris.
Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, hi ha un total de 153 joves diagnosticats de SARS-CoV-2 des de l’11 de juny de 2021. D’aquests 153 casos positius, 78 corresponen a Barcelona ciutat, 44 al Vallès Oriental i Occidental, 14 al Barcelonès nord i Maresme, 11 a Girona, 4 a Barcelona Sud i 2 a Tarragona.
S’han confirmat un total de 1.487 contactes estrets durant el viatge a Menorca, dels 153 casos confirmats. Això representa una raó de 9,7 contactes estrets per cada cas confirmat.
Sobre el brot relacionat amb viatges a Tenerife no hi ha nous casos detectats: 34 casos positius i 287 contactes estrets.
El nombre total de casos i de contactes estrets relacionats posa de manifest l’elevada activitat de seguiment i investigació que han assumit aquests dies els serveis de vigilància. De fet, durant el dia d’ahir es van fer 3.119 primeres trucades a nous contactes detectats (en aquestes converses es recomana l’aïllament, s’hi programa la prova de detecció de la COVID i, si cal, es gestiona la baixa laboral). En total, se'n n’han realitzat 5.292 comptant les primeres trucades i les de seguiment. També s'han programat 1.528 proves. En aquestes trucades el nombre de baixes laborals ha incrementat, se n’han donades un total de 379.
Actuacions davant aquests brots
En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets.
Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o assimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat els està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
El Departament de Salut vol agrair a tots els professionals de l’atenció primària i el serveis de vigilància epidemiològica implicats en la detecció, el seguiment i el tractament d’aquestes persones.
Crida a la responsabilitat
Salut remarca que les persones que hagin anat a un viatge d’aquestes característiques siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció front la COVID , estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexes amb un gran nombre de contactes a investigar.
Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d'anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció. Salut també reitera la crida al conjunt de la població, i especialment als col·lectius no vacunats, a actuar de forma responsable i a respectar les mesures vigents de control epidemiològic.
Anirem actualitzant aquesta informació a mesura que disposem de nova informació confirmada i rellevant.