Oficina del President

DGC

El president Aragonès constata "diferències evidents" entre la Generalitat i el govern espanyol però avisa que "no renunciarem a l'amnistia i el referèndum"

query_builder   29 juny 2021 21:42

event_note Nota de premsa

El president Aragonès constata "diferències evidents" entre la Generalitat i el govern espanyol però avisa que "no renunciarem a l'amnistia i el referèndum"

  • Anuncia que la mesa de negociació entre Catalunya i Espanya es reprendrà la tercera setmana de setembre
  • El cap de l’Executiu s’ha reunit aquesta tarda amb el president del govern espanyol a La Moncloa
El president Aragonès durant la roda de premsa després de la reunió amb el president del govern espanyol
El president Aragonès durant la roda de premsa després de la reunió amb el president del govern espanyol (foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha constatat aquest vespre que “hi ha diferències evidents” entre les posicions de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol, durant la seva reunió amb el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, aquesta tarda a La Moncloa. De totes maneres, segons el president Aragonès, la trobada ha servit per “confirmar l’existència d’un conflicte polític que s’ha de resoldre a través del diàleg i la negociació”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha anunciat que la mesa de negociació entre Catalunya i l’estat espanyol es reprendrà la tercera setmana de setembre, tot i que les properes setmanes es començarà a treballar a “nivell tècnic i metodològic” per fixar la metodologia, la composició de les delegacions, així com l’ordre del dia de la primera reunió de la mesa de negociació.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions a la Delegació del Govern a Madrid després de la reunió a La Moncloa, on ha afirmat que “celebrem que s’hagi pogut desencallar aquest espai de negociació que ha de servir per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya” tot precisant que “no renunciarem, anirem amb tota la determinació i ambició a defensar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i l’amnistia”. Tal i com ha explicat davant dels mitjans de comunicació, “cal trobar una solució global a tota la repressió, també a la que afecta els exiliats i exiliades, a les persones que resten pendents de judici, i als que avui pateixen la persecució Tribunal de Comptes” i afegit que “el futur de Catalunya l’han de decidir els ciutadans de Catalunya a través dels vots”.

En paraules del president Aragonès, el primer pas cap a aquesta solució és seguir el “camí del Consell d’Europa” i “retirar les demandes d’extradició dels exiliats i aturar la persecució de representants polítics i servidors públics en l’exercici del seu mandat”.

Dos àmbits de negociació entre Catalunya i l’estat espanyol

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha explicat que “hi ha dos àmbits diferenciats de negociació”. Per una banda, el conflicte polític de fons, que es tractarà a la mesa de negociació sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya; i, per l’altra, tot allò referent als incompliments a nivell estatutari i d’inversions, així com la gestió dels fons europeus o la gestió de la pandèmia. Aquest punt concret, es tractarà  a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que començarà a treballar aquest mes de juliol.  

Respecte la composició de la delegació catalana, el president de la Generalitat ha volgut deixar clar que “la decidirà el Govern de Catalunya” i ha precisat que cal que tingui “caràcter institucional” amb representació del Govern i de la majoria parlamentària.

 

3  

Imatges

El president Aragonès durant la roda de premsa

El president Aragonès durant la roda de premsa 1687

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 135

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 226