Interior

foto

El conseller Elena fa una crida a la responsabilitat ciutadana en un estiu on creix el perill d'incendis

Avui s'ha presentat el dispositiu de la Campanya Forestal 2021, que comptarà amb més de 5.000 servidors públics, més de 1.000 vehicles terrestres i 24 mitjans aeris

query_builder   30 juny 2021 11:49

event_note Nota de premsa

El conseller Elena fa una crida a la responsabilitat ciutadana en un estiu on creix el perill d'incendis

Avui s'ha presentat el dispositiu de la Campanya Forestal 2021, que comptarà amb més de 5.000 servidors públics, més de 1.000 vehicles terrestres i 24 mitjans aeris

Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la responsabilitat per part de la ciutadania en un estiu en que “l’actitud no ha de ser d’alarma però sí d’alerta”. Ho ha dit en la presentació del dispositiu de la Campanya Forestal 2021 al Departament d’Interior, on ha advertit dels principals factors de perill amb què s’afronta com són “la manca de pluja, l’estat de la vegetació, però també l’activitat humana en el medi natural”. En aquest sentit, Elena ha recordat que l’any passat un 54% dels incendis van ser intencionats o bé per una negligència, i onze van ser provocats pel llançament d’una burilla. “Fem una crida a la prudència, que és absolutament necessària” ha insistit.

El titular d’Interior ha explicat que per aquesta campanya forestal “comptem amb uns efectius de més de 5.000 servidors públics, més de 1.000 vehicles terrestres i 24 mitjans aeris entre avions, helicòpters”.  Elena ha agraït l’excel·lent tasca que fan Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil o les Agrupacions de Defensa Forestal que, juntament amb la major conscienciació ciutadana, ha propiciat una “tendència decreixent del número d’incendis en els últims quinze anys”, amb un rècord de mínims l’any 2020.


Pla Bombers 2025

La Campanya Forestal, que  arriba en plena fase de desplegament del Pla Bombers 2025, comença garantint el mínim de personal en tots els Parcs de Bombers funcionaris. S’han incrementat les contractacions a 6 mesos a causa de la desestacionalització dels riscos climàtics, amb un total de 507 persones.

Pel que fa a vehicles, s’incorporaran 92 noves bombes rurals pesants (BRP) amb una inversió de 40 M€ distribuïts en 4 anualitats, de les quals els Bombers ja han rebut 22 unitats. Aquests nous vehicles s’afegeixen a la renovació dels 263 vehicles lleugers, que van arribar el juliol de 2020.

La campanya arrenca a més, amb la instal·lació de 53 càmeres de vigilància a 39 emplaçaments distribuïts per tot el territori, que abasten les zones de més risc d’incendi forestal de tot el país.

Es desplegarà un total de 24 mitjans aeris:

  • 5 avions de vigilància i atac, als que aviat s’hi afegiran 4 avions del ministeri.
  • 5 helicòpters de comandament i 10 helicòpters bombarders.
  • S’ha incorporat el primer dron de servei.

 

Els Agents Rurals, integrats a Interior

La integració dels Agents Rurals al Departament d’Interior facilitarà la coordinació i l’eficàcia en la campanya forestal. Aquesta mesura representa la incorporació de 490 agents, 259 vehicles, 16 drons i 1 helicòpter d’aquesta unitat que durant tot l’any fan vigilància, inspecció i prevenció, amb 11.400 actuacions vinculades a la prevenció d’incendis, de setembre del 2020 a juny de 2021. El cos actua també en campanyes específiques, com la campanya de la sega, la del borrissol o les cremes controlades.

 

Crida a utilitzar el 112 per avisar d’indicis de foc forestal

El conseller ha fet una crida a la ciutadania a trucar al Telèfon d’Emergències 112 si veu cap columna de fum o indici de foc forestal, perquè és el canal d’entrada dels avisos que activa tots els serveis d’emergències. “És vital una actitud de col·laboració de la ciutadania”, ha insistit. L’any passat el 112 va rebre 7.700 trucades relacionades amb incendis forestals. Enguany assumirà la gestió de les trucades a Barcelona ciutat que van adreçades a Bombers de Barcelona, això inclou les trucades que es refereixin a incendis a Collserola.

Elena també ha destacat la incorporació de personal del SEM i els Agents Rurals a l’òrgan de coordinació del CECAT per la campanya d’estiu, així com la “importantíssima tasca de sensibilització de la població tant dels consells per evitar incendis com dels d’autoprotecció” que ha fet Protecció Civil.

Les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) també col·laboren a la campanya forestal fent funcions de sensibilització i prevenció davant del risc, i sobretot en la preparació per atendre a la població en cas de necessitat d’acollida o d’atenció a persones vulnerables.